Travelikum

Ahol a kultúra, a hagyományok és a szórakozás egyszerre jelen van – Fedezzük fel együtt Debrecent és térségét!

2021. május 28. - Travelikum

Magyarország második legnépesebb városa és a környékbeli látnivalók ezernyi meglepetést tartogatnak látogatóiknak. Debrecen városában az ország legnagyobb református templomának tornyai között egy kellemes séta, Hortobágy világörökségi helyszínének megtekintése, Hajdúszoboszló népszerű fürdőkomplexumának meglátogatása, a Tisza-tó körbetekerése vagy Poroszló óriásakváriumában az őshonos magyar halak megismerése – csak néhány példa a megannyi élmény közül, amelyet a térségben járva megtapasztalhatunk.

deb1.png

Forrás: https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/muemlekek-szobrok/kossuth-ter-es-piac-utca-debrecen/

Debrecen építészeti látnivalói mellett rekreációs és kulturális lehetőségeiről egyaránt ismert, így mindenképp érdemes egy hosszabb sétát tennünk a városban. A 300 éven át híres debreceni vásároknak otthont adó főutcától indulva a szecessziós stílusban épült Aranybika Szálló tárul elénk, amelyet Hajós Alfréd, első magyar olimpiai aranyérmesünk tervezett. A sétát folytatva megcsodálhatjuk a monumentális Református Nagytemplomot, ahol a nyugati torony kupolájából vagy a két torony között épült panorámajárdáról lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. A főtéren a különleges üvegmozaikból kirakott városcímer mellett található a Millenniumi szökőkút, a Kossuth Lajos emlékére emelt szoborcsoport, illetve a város híres szülöttének, fiatalok és felnőttek kedvenc írójának, Szabó Magdának a szobra. A Kossuth-díjas írónő születésének 100. évfordulójára nyílt emlékház szintén kihagyhatatlan élmény a könyvrajongók számára, ahol korabeli és személyes tárgyakkal, idézetekkel állítanak méltó emléket a szerzőnek. A kulturális élet kedvelőinek Debrecen szinte végeláthatatlan kincseket rejt magában. A város felfedezése közben érdemes megállni a Debreceni Református Kollégium Múzeumánál, amely interaktív kiállítási elemekkel és a modern technológia eszközeivel hívja látogatóit egy bemutatóra vagy a patinás Nagykönyvtárnál, amely olyan híres magyar írók kéziratait őrzi, mint Ady Endre, Kölcsey Ferenc vagy Móricz Zsigmond. Mindenképp érdemes felkeresni a Déri Múzeumot, ahol megtekinthető az egyedülálló egyiptomi gyűjtemény mellett a múzeum kuriózuma, Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája vagy a Csokonai Színházat, ahol országunk több ismert színésze kezdte pályafutását. Itt található továbbá Közép-Európa legnagyobb kortárs kiállítóhelye is, a MODEM, amely hazai és külföldi művészeknek egyaránt biztosít bemutatkozási lehetőséget.

A város azonban nem csak a kultúrakedvelők ékköve. A családok és gyermekkel utazók számára remek kiindulópont lehet a Nagyerdő, ahol strand, valamint élmény- és termálfürdő biztosítja a gyerekekkel való szórakozást és kikapcsolódást. Szintén kihagyhatatlan program kicsiknek és nagyoknak egyaránt a Nagyerdei Kultúrpark állatkertje és vidámparkja, a Kerekerdő Élménypark, valamint az erdős, pusztás tájakon keresztül robogó keskeny nyomközű kisvasút.

deb2.jpg

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/debrecen-kincse-a-nagyerdo-amit-mindannyian-szeretunk/2014/10/15/

A város megtekintése után érdemes felfedező körútra indulni a környező látnivalók irányába. A Debrecentől mindössze 20 kilométerre elhelyezkedő Hajdúszoboszló ad helyet Európa legnagyobb fürdőkomplexumának, amely a medencék végeláthatatlan választékával és hatalmas csúszdáival kihagyhatatlan program a fürdőzni vágyók számára. Másfajta élmény után kutatva a legelésző nyájak és csordák világában pusztakocsikázásra indulhatnak a Hortobágyra ellátogatók, ahol a Mátai Ménes csikósainak lovasbemutatója, a Hortobágyi Lovasnapok, a látogatóközpont természetrajzi kiállítása és a Pásztormúzeum biztosítják az egyedi szórakozási lehetőséget. Érdemes továbbá felkeresni az ikonikus Kilenclyukú hidat, illetve a Hortobágyi Csillagoségboltpark megfigyelőhelyeit, ahol zavartalanul elmerülhetünk az égbolt látványában. Következő izgalmas felfedezésként a Tisza-tó szintén rengeteg programmal várja a látogatókat. A Tisza-tavi Ökocentrumban kellemes kirándulással összekötve megismerhetjük a tó és a völgy természeti kincseit, valamint vízi élővilágát. A számos szabadstrandon pedig a fürdőzés mellett akár vízi sportok kipróbálására is van lehetőség, míg az aktívabb szórakozás érdekében a tó körüli kerékpártúrát vagy vízitúrázást is érdemes egyszer kipróbálni.[1]

Elkészült a Debrecen és térsége turisztikai kiadvány

A Magyar Turisztikai Ügynökség megújuló desztinációs kiadvány-sorozatában megjelent a Debrecen és térségét bemutató turisztikai kiadvány. A brosúra bemutatja a térséget, kihangsúlyozva a fürdők élménykínálatát, a környék kulturális és zenei fesztiváljait, a pezsgő debreceni életet, továbbá a Tisza-tavi aktív programlehetőségeket és a világörökségi státusszal rendelkező Hortobágyi Nemzeti Parkot.

A magyar nyelvű kiadvány országszerte elérhető a Tourinform-hálózat irodáiban, illetve az alábbi linken is letölthetjük: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Destination_Debrecen_HU.pdf

deb3.jpg

Forrás: https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/elkeszult-az-mtu-debrecen-es-terseget-bemutato-kiadvanya-1172026

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/Debrecen-kiadvany_HU.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr5616574672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.05.30. 01:10:36

Nyilván valami borsodi kis faluból vagy egy szabolcsi putroból nézve Debrecen érdekes hely, de azért mégis csak egy nagy falu. Nem véletlen, hogy minden magyar irodalmi alkotó, költő, író, aki megfordult, tanult, dolgozott ott, gyűlölte. Se hegye, se folyója, az őslakos debreceni emberek csökött agyúak, a debreceniek meg kifejezetten nepotista, urambátyám hozzáállásúak, kívülállót nem engednek be a köreikbe.
Persze a magyar vidéki nihilhez képest egy kiemelkedő trágyadomb. Ez sokat elmond az országról, hogy a második legnagyobb városa ilyen. A többi még ilyen sincs.

tatárfejű kutya 2021.05.30. 08:33:27

@Örömhernyó: kommentet akartam írni (egy szabolcsi "putriból") de semmit sem hagytál nekem!
Ott tanultam évekig, de egyszerűen nem szerettem meg, pont azért, amit az előttem szóló írt. A következő posztban remélem Nyíregyházáról lesz szó:)))

csakeztengedte 2021.05.30. 10:30:32

Egyszer elmentem megnézni. Mert Debrecen így, Debrecen úgy szólt a mantra. Hát inkább mentem volna Bécsbe megint... Nekem ugyanaz a távolság, amit egyáltalán nem ért meg a debreceni út.

Örömhernyó 2021.05.30. 13:56:36

@tatárfejű kutya: Nyíregyháza úgy lett megyeszékhely, regionális központ, ahogy Debrecen is. Debrecent az hozza helyzetbe, hogy a trianoni békeszerződés elcsatolta Nagyváradot. Nyíregyházát meg az emelte fel, hogy Nagykálló helyett Nyíregyháza felé vitték a vasutat. Amúgy mind Debrecen, mind Nyíregyháza egy porfészek maradt volna.
Magyarorszgon egy nagyváros van: Budapest. Igaz, annak is megvannak a problémái, de azok legalább nagyvárosi problémák.

Én el tudom hinni, hogy Nyírmeggyesről, Mátészalkáról nézve Debrecen egy nagyvárosnak tűnik, ahogy Miskolc is nagyváros, ha Encsről nézik.

Debrecennek meg külön van egy olyan problémája, hogy a tősgyökeres debreceniek igazán kirekesztőek mindenki mással szemben. De mivel rengeteg a betelepült (jöttment), szerintem simán lehet az embernek ott baráti köre, párja, társasága olyan emberekből, akik nem debreceniek, hanem az illetővel hasonló cipőben járó vidékiek.
Ugyanez Győrben (ahol szintén tuskók a helyiek) nem annyira járható út, mert sokkal kisebb város, kevesebb a betelepülő, illetve akik betelepülnek, azok valami gyárban robotoknak, tehát nincs annyi idejük másokkal vegyülni, kisebb valószínűséggel diákok.

Örömhernyó 2021.05.30. 13:58:02

@csakeztengedte: Debrecenben semmi nincs, illetve odaraktak dolgokat, intézményeket, de a természeti látványosságok hiányoznak (hegy, folyó, tópart). Van a Nagyerdő, ennyi.

szobatars 2021.05.30. 14:30:01

Két idézet debreceniektől:

"Ami a városok között New York, az a tanyák között Debrecen."

"Ha látsz egy szép lányt Debrecenben, az tuti betelepült."

tatárfejű kutya 2021.05.30. 16:12:27

@Örömhernyó: jártál már egy januári délután Nyíregyházán? Ha nem, vigyél magaddal kedélyjavítót:)) Ritka egy lehangoló amúgy is, de télen még durvább!

sync 2021.05.30. 16:58:48

Még a XIX században is azt láthatta az utazó a Piac utcán a kapura kiírva, hogy "Csukd be a kaput, mert kimegy a disznó"

Ladislav 2021.05.30. 19:02:17

@Örömhernyó: Úgy majdnem mindenben egyetértünk. Kivéve ezt: "a tősgyökeres debreceniek igazán kirekesztőek mindenki mással szemben".
Abszolút minden családi ágon tősgyökeres debreceniként ezzel nem értek egyet. Alapjába véve a legtöbb ember itt(is) csak és kizárólag a saját érdekét nézi mindenben. Arrogánsan viselkednek a legtöbb boltban, üzletben az eladók, kórházakban az ápolók, orvosok, ügyintézéskor a hivatalnokok, tisztelet a kivételnek, de, mint hallom ez az ország más részeiben is divat. A kedvesség, de legalábbis a korrektség az élet minden területén hiánycikk ebben a városban(is). A munkahelyemen az egyik legköcsögebb "kollégám" nagyváradi, a sorban következők között pedig vannak Hajdú-Bihariak és debreceniek is. Ugyanakkor a legjobb kollégáim között szintén vannak határon túli magyarok és vidékiek is, több normális debreceni mellett.
Más helyről nincs tapasztalatom, mert nem éltem más helyen. A közlekedési morálból és rövidtávú utazásaimból tudok csak levonni következtetéseket. Amíg az általad említett Budapesten gyalogosként vagy kerékpárosként szinte kivétel nélkül megadják az elsőbbséget, itt, Debrecenben csak ahol nagyon muszáj, vagy rendőr van a közelben, amúgy minimum kétesélyes. Vagyis igazad van. Az itt élők többsége, sok máshonnan származóval egyetemben, csak a saját rövidtávú előnyét nézi, ezáltal élhetetlenné, vagy kevésbé nyugodttá, komfortossá teszi azt a helyet, ahol él.
Amúgy van néhány város Magyarországon, ahol komfortosan éreztem magam és úgy gondolom, hogy szívesen élnék. Ezen helyek egyikének az előkészítése zajlik az utóbbi hónapokban.

Gevlekte Salamander 2021.05.31. 09:51:21

@Örömhernyó: debreceni vagy? Mert ilyen jól csak belülről ismerheti így valaki a városát, nyilván közéjük tartozol. Amilyen lenézően és utálattal nyilvánítod ki magad, az az általad leírt tipikus debreceni mentalitás... Vagy butapesti lennél? Butapest 70%-a betelepült "jöttment" vidéki BTW, aki hirtelen elit fővárosivá válik és mindenki paraszt Nagykovácsin és Vecsésen túl. Ja, tipikus "magyar" is vagy, mert a magyarok gyűlölik így egymást, ahogy te is a saját gyökereidet. Lehet itt példálózni, pl én Székesfehérváron tapasztaltam arrogáns, türelmetlen autósokat és bunkó helyieket anno, de csak 1 napon, átutazóban! Nem általánosítok, h minden fehérvári bunkó. Szóval, nógrádiasan szólva: Maradj haza magadnak! Üdv. Sopronból

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.05.31. 10:22:58

A kommentelők csukott szemmel jártak /ha jártak/ Debrecenben. Ha csak az 1500-as évek óta fennálló Református Kollégiumba látogat az ember, több napra elég valódi érdekességet láthat. A Déri Múzeum, csodás süllyesztett parkjával, szobraival és csobogóival, vagy Magyarorszég legszebb egyeteme a hatalmas parkkal, szökőkutakkal és a Medgyessy-szobrokkal egyedülállóan szép, kívül-belül. Tessék alaposabban, igazi érdeklődéssel közelítve megismerni.
süti beállítások módosítása