Travelikum

Elképzelt világok és történetek – mindez Magyarországon! Híres forgatási helyszínek hazánkban

2022. január 28. - Travelikum

Manapság már otthonunk kényelméből is számtalan izgalmas fiktív vagy éppen valós világba is elrepülhetünk a filmek és sorozatok segítségével. Azonban amikor Scarlett Johansson fővárosunk kiejtését tanítja társának a képernyőnkön vagy hirtelen a tatai Öreg-tó partján találjuk magunkat egy kitalált világban, elgondolkodunk, hogy vajon milyen érdekes forgatási helyszínek bújnak meg hazánkban – és merre találjuk őket!

1_60.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu/

A Vaják, aki Tatabányától a Skanzenig vándorolt[1]

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb sorozata egyértelműen a „The Witcher”, azaz A Vaják volt, amelyet a Netflix 2019 decemberében jelenttetett meg. Az azonos című könyveken és videójátékon alapuló, immáron 2 évados történet a „Kontinens” fiktív világában játszódik, a valóságban azonban a Kanári-szigetek és Lengyelország mellett, az első évad epizódjainak nagy részét Magyarország területén forgatták.

A szemfüleseknek már az első pár epizódban feltűnhetett például a Budapesttől alig 30km-re található Skanzen jellegzetes kinézetű haranglába, mely Yennefer városában kapott helyet. A Skanzen a téli időszakban zárva tart, azonban, amint kijön a jó idő érdemes autóba vagy hévre pattanni és bejárni az izgalmakkal teli, szabadtéri múzeumot és felfedezni a „Kontinens” egy kis szeletét[2].

Azonban nem ez az egyetlen település, amely a varázslónőhöz köthető! Ha Tatán járunk egy újabb helyszínre bukkanhatunk a Tatai vár személyében, ami a fiktív Rinde területén nyújtott otthont Yennefernek az első évadban. A vár a sorozatban egy rosszul elsült varázslat miatt összeomlott, azonban a valóságban továbbra is - hétfő kivételével - a hét minden napján várja az érdeklődőket teljes pompájában[3].

Mi a közös a Vajákban, Dobó Istvánban és a hét vezérben?

Ha más nem is, de az biztos, hogy mindannyian tértek már be Eger várának falai közé[4]. No, ha többségük nem is a valóságban és nem is az eredeti épületben, de a Pilisborosjenőn található másolatban bizony mindannyian megfordultak. Az 1960-as években, az Egri csillagok forgatásához épített romos másolat számos magyar produkció helyszíneként szolgált már és 2018-ban a Netflix is felfedezte a benne rejlő lehetőségeket. A legfőképp csatajelenetekhez használt várromot gyalogosan, a Pilisborosjenő, autóbusz forduló megállótól a Teve-szikla felé haladva tudjuk megközelíteni, így ha egy hétvégi kirándulásra vágyunk, mindenképp jó úticélnak bizonyul majd[5].


2_43.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu/

Kémek és ügynökök az Alkotmány utcától a Gundelig

Nem csak a múlt, de a modern kor „hősei” is jártak már nálunk, azonban ők inkább a fővárost és annak ismert helyeit választották. Melissa McCarthy karaktere, a 2015-ös „A kém” c. filmben, megszállt például a Four Seasons-ben, ebédelt a Gundelben és a kelenföldi erőműhöz is ellátogatott[6]. A komika mellett, a sokak által kedvelt Marvel hős, a Fekete Özvegy bőrébe bújt Scarlett Johansson is meglátogatta fővárosunkat[7]. A KGB ügynök történetét bemutató film hátterében láthatjuk az Alkotmány utca több pontját egy autós üldözés keretein belül és egy-egy ház belső udvarára is betekintést nyerünk. Ha nem szeretnénk olyan messzire menni, a fővárosban is tarthatunk tematikus sétát, felkeresve azokat a jól ismert látványosságokat és eldugott utcákat, melyeket a mozivásznon is észrevettünk, így egy kicsit más irányból is megismerve városunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] https://blog.szallas.hu/magyar-helyszinek-vajak/

[2] http://skanzen.hu/

[3] https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/var/tatai-var/23542581/

[4] https://blog.szallas.hu/10-hazai-forgatasi-helyszin/

[5] https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/var/az-egri-var-masa/35395646/

[6] http://www.movie-locations.com/movies/s/Spy-2015.php

[7] https://screenrant.com/black-widow-movie-locations-settings-where-filmed/

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr7916876632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása