Travelikum

Borok és legendák – magyar borvidékek és a mögöttük rejlő történetek

2022. február 18. - Travelikum

Magyarország megannyi csodás borvidéket rejt, amelyek csak úgy vonzzák az oly nagy hagyományokkal rendelkező nedű kedvelőit. Azonban nemcsak a finom borokért érdemes ellátogatni ezekre a tájegységekre, hanem az érdekes történetekért és megannyi legendáért is, amit magukban rejtenek. Ezek közül hoztunk nektek most párat!

kep1_13.jpg

Forrás: pixabay.com

Vörös, mint a bika vére

Az Egri Bikavér talán a legismertebb borfajta a Felső-Magyarországi borrégióból, ám a sokat hallott ikonikus név történetét talán kevesen ismerik. Egészen Eger várának ostromáig vezethető vissza az elnevezés, amikor is a magyar várvédőknek egy kis extra támogatásra volt szükségük az ostrom megfékezéséhez. Dobó István, a várvédők híres kapitánya, emberei ösztönzésére bort hozatott a pincéből, amely rendkívül hatásosnak bizonyult. Az új erőre kapott katonák ismét a törökök ellen siettek, akik a katonák szakállán végig folyó vörös cseppekből a bikavérre asszociáltak, így elterjesztve azt a legendát, miszerint a magyar várvédőket a bikák vére erősítette meg. A legenda pedig mai napig él a vérvörös borcseppekben.

„Jönnek a hegyről a szürkebarátok”[1]

Badacsony egyik legjellegzetesebb fehérbora a szürkebarát, amely a nevét ténylegesen szürke barátokról kapta. A 13-14. században Felsőtomajba érkező francia szerzetesek szerény földi tulajdonukkal érkeztek hazánkba, azonban egy valamitől nem tudtak megválni ideérkezésükkor sem. Kedvenc szőlőfajtájukat, a Pinot Grist ugyanis magukkal hozták és meghonosították a badacsonyi hegyvidéken is. A szőlő, mely rengeteg gondozást és odafigyelést igényelt, a szerzetesek szinte minden idejét lefoglalta, a nap végére pedig piszkosan és fáradtan indultak vissza a kolostorba. A falubéliek természetesen ezt nem hagyták szó nélkül, a „Jönnek a hegyről a szürkebarátok” felkiáltásuk pedig örökké a szőlőfajtával maradt.

Egy tokaji pince legendája[2]

A borospincék telis-tele vannak misztikummal és rejtéllyel, azonban egy tokaji elfeledett pince egy igazán víg legendát rejt magában. A monda úgy tartja, hogy egy titkos pincében több tucat hordónyi Tokaji Aszút rejtettek el, a helyiségbe pedig a felette elhelyezkedő vár pincemestere is csak díszöltözetben mehetett be, a bor értékéhez méltóan. A rejtélyes pince és a hozzá tartozó vár is nyomtalanul eltűnt az idők során, azonban az arra járó pásztorok, Szent János éjszakáján még napjainkban is pohárkoccanást és víg dalolászást hallanak – hiszen az Aszú még a holtakat is visszacsábítja a földre.

A borvidékeken azonban nem csak a múlt, de a jelen legendái is köztünk élnek. Egyedülálló pincefalvaink és a földalatti pincerendszerek megannyi izgalmat rejtenek, leghitelesebben pedig borászaink tolmácsolják borászati örökségünk minden apró titkát! Fedezd fel te is hazánk híres vidékeinek titkait![3]

 

 

 

 

 

[1] http://www.badacsonykilato.hu/index.php/regek-mondak.html

[2] http://www.bormuzeum.eu/kiallitasok/tokajer-legenden/17

[3] https://mtu.gov.hu/documents/prod/Landscapes_Wines_Legends_leaflet_HU.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr9717616378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márta Egerszegi 2022.02.19. 08:05:28

Ha beírom akár a google-be, akár maps-be térkép keresőbe a Felsőtomaj állítólagos településnevet, de ilyen nem létezik. Egy picit körültekuntőbben kell eljárni, az ember blogbejegyzést ír,depláne, ha azt meg is hirdeti.
süti beállítások módosítása