Travelikum

„Az orvos kezel, a természet gyógyít!” – Gyógyturizmus Magyarországon

2021. január 20. - Travelikum

Magyarország az egészségturizmus, azon belül is a gyógyturizmus területén kimagasló hagyományokkal rendelkezik. Az egyedülálló természeti erőforrásoknak köszönhetően hazai és nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendenek a gyógyfürdők, a klímaterápiára alkalmas barlangok, illetve a különböző gyógykezelések.

gellert_gyogyfurdo_ujranyitas_2020_szeptember.jpg

Forrás: https://igenyesferfi.hu/eletmod/programok/kozel-40-szazalekos-jegyar-kedvezmennyel-es-fokozott-fertotlenitesi-protokollal-nyit-ujra-a-szt-gellert-gyogyfurdo.php

 

A turizmus ágazaton belül kiemelkedő szerepet játszik hazánkban az egészségturizmus. 2016-os statisztikai adatok alapján a magyarországi kereskedelmi vendégéjszakák több mint 45%-a gyógyfürdővel rendelkező vidéki településeken történt, illetve ha a budapesti vendégéjszakákat is hozzászámoljuk, 68,8%-ra növekszik ez az arány.

Az egészségturizmus kategóriába sorolunk minden olyan utazást, amely során az utazó elsődleges motivációja a gyógyulás, illetve bizonyos betegségek megelőzése. Hazánkban három jelentős területet különböztetünk meg: a terápiás jellegű gyógyturizmus, a közkedvelt wellnessturizmus, illetve az egyre nagyobb nemzetgazdasági jelentőséggel bíró orvosi turizmus.

Gyógyturizmus szerepe hazánkban

A hagyományos gyógyturizmus alapját és folyamatosan bővülő keresletét a 21. századi civilizációs betegségek adják, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi bántalmak, az allergia, illetve a stressz. A fő vendégkört az orvosi javaslatra gyógykezelést igénybe vevő betegek és a műtét utáni rehabilitációban résztvevők jelentik, akik átlagos tartózkodási ideje hosszabb, mint az átlagos turistáé, mivel egy kezelés gyakran hetekig is eltarthat.

Az utóbbi időkben megfigyelhető, hogy a régi tradicionális kezelési módszereket ötvözik a modern technológia vívmányaival és közösen alkalmazzák azokat. Egyre népszerűbbek azok a kúrák is, amelyek során a holisztikus vagy természetgyógyászattal összefüggő elemeket kombinálják a természetes gyógytényezőkkel.

A hazai gyógyturzmus fő színterei a minősített gyógyfürdők, amelyek az ÁNTSZ gyógyfürdő-minősítése mellett a Magyar Fürdőszövetség által üzemeltetett nemzeti tanúsító védjegyre is pályázhatnak. A fővárosban a Széchenyi és a Gellért gyógyfürdő, míg vidéken a Bük, Debrecen, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, Hévíz, Miskolctapolca és Zalakaros fürdők tartoznak a leglátogatottabbak közé.[1]

A természet gyógyító ereje

Gyógyvíz: Magyarországon több mint 200 olyan vízforrás található, amely bizonyítottan gyógyhatású, még annak ellenére is, hogy hazánkban szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, mint a világ más részein.

Gyógyiszap: A pakoláshoz 36-42 fokos iszapot használnak. A hatóanyagok a bőrön keresztül felszívódva stimulálják az idegvégződéseket, ily módon pedig hosszan tartó izomlazító és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. A gyógyszerekkel szemben a kezelés akár több hónapig enyhítheti a fájdalmakat.

Barlangterápia: A barlangi levegő tisztaságának, magas páratartalmának és a pollenmentességnek köszönhetően gyógyító és nyugtató hatással van a különböző allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésekre. Magyarországon 5 olyan gyógybarlang található, amelyek tanúsítvánnyal is rendelkeznek: az Abaligeti-barlang, a lillafüredi Szent István-barlang, a budapesti Szemlő-hegyi-barlang, a tapolcai városi kórház terápiás barlangja és a Jósvafőn található Béke-barlang.[2]

 baradla_barlang_terapia.jpg

Forrás: https://turizmus.com/desztinaciok/probaterapian-tesztelik-a-baradla-barlangot-aggteleken-1168160

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/egeszsegturizmus

[2] https://wowhungary.com/articles/healing-natural-resources

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr6716397442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.01.21. 11:32:08

Na most szerintem pont ezek azok a dolgok, amik soha nem gyógyítanak meg semmibõl, max. a tüneteket enyhítik.
süti beállítások módosítása