Travelikum

Reflektorfényben Magyarország – a filmturizmus térnyerése

2020. szeptember 04. - Travelikum

Az utazási döntéseinket számos tényező befolyásolhatja. Ilyenek a történelmi jellegű városok, a különböző rendezvények vagy kulturális események, de egyre többen választanak úticélt a kedvenc filmjeik alapján. A filmturizmus szempontjából Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen több kasszasikert is hazánkban forgattak.

1.jpg

forrás: https://www.tourismnewzealand.com/markets-stats/sectors/film-tourism/

A filmrajongók egyik kedvelt foglalkozásai közé tartozik, hogy felkeresik a történetekben említett városokat és a képernyőn látott eredeti forgatási helyszíneket. A filmturizmus egy milliárdos üzlet, ami világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A legkedveltebb úticélok között pedig előkelő helyen szerepel Magyarország is.

Dr. Irimiás Anna egyetemi oktató, a turizmus.com-nak nyilatkozott a jelenségről és a turistákat hajtó motivációról. A filmturizmus kutatója szerint: „a jelenségnek a történetek és a történetmesélés a kulcsa. Egy magával ragadó sztori új jelentést adhat az egyébként csak „képeslapról” ismert úti célnak. Egy film vagy televíziós sorozat egyedi arculatot varázsol egy már ismert helyszínnek, vagy éppen megismerteti a nézőt új városokkal, tájakkal. Persze sokakat az is motivál, hogy az Instagramra vagy a Facebookra irigylésre méltó képeket tölthetnek fel a nyaralásról, és ehhez megfelelő hátteret biztosítanak a jól ismert filmforgatási helyszínek”.[1]

Közkedvelt helyszínek

Miért forog egyre több nagyjátékfilm hazánkban? A 2018-as filmtörvény módosításával még az eddigieknél is nagyobb adókedvezményt, 30 százalékot kapnak a hozzánk érkező stábok. A forgatási kérvények a Filmforgatási Helyszínek Irodájához futnak be és ők döntenek azok eredményességéről. Előfordulnak vidéki helyszínek is, de jellemzően fővárosi területeket igényelnek a forgatócsoportok, mint az Andrássy út, a Szabadság tér és környéke, a Bazilika, a Budai Várnegyed, a Margitsziget és a Városliget. Kedvelt helyszíneink még a gyógyfürdők, a főváros hídjai, de a kávéházakban és a múzeumokban is rendszeresek a felvételek.

2.jpg

forrás: https://vjm.hu/budapest-filmes-szemmel-a-filmturisztikai-app/

Speciális igények

A hazánkban forgató sztárok és stábjaik rendszeres vendégei a The Ritz-Carlton Budapest hotelnek. Schulhof Petra kommunikációs igazgató szerint egyértelműen érezhető a forgatócsoportok gyakori jelenléte szállodájukban, ami a nagyobb diszkréció mellett extra odafigyelést igényel a személyzet részéről is. A forgatócsoportok részéről gyakori a foglalás módosítása, valamint nem ritka az éjszakai forgatás, ami maximális csendet és nyugalmat igényel a nappali órákban.

A sztárok ritkán ülnek be az éttermekbe, inkább a szobaszervízt részesítik előnyben, de a nyilvánosságot nem kerülő sztárok közösségi oldalakra feltöltött képei, videói (pl. Will Smith a Lánchídról, vagy Arnold Schwarzenegger bejelentkezése egy pesti konditeremből) tovább növelik Budapest népszerűségét a filmturisták körében. [2]

Budapest, mint…

Érdekesség, hogy fővárosunk rendszeresen nem saját magát alakítja a filmekben. Budapest építészetileg rendkívül sokszínű város, ezért alkalmas arra, hogy Rómát, Párizst, Berlint vagy rendszerint Moszkvát jelenítse meg a filmvásznon. A golyónyomokkal tarkított épületeink tökéletes illenek a múlt századi történetekbe.

3.jpg forrás: https://vjm.hu/budapest-filmes-szemmel-a-filmturisztikai-app/

Nyomon követhető forgatások

A filmrajongóknak egy ingyenes alkalmazás is rendelkezésükre áll, ahol nyomon követhetik a filmes tevékenységeket Budapesten. A Film Destination Budapest egy magyar filmes városnéző applikáció, amely angol nyelven is elérhető. A turisták mellett a helyszíneket kereső produkciókat is megszólítja a program, hiszen csak a fővárosról hetven helyszín szerepel benne, ráadásul bepillantást enged húsz olyan filmbe is, amikor városunk egy másik világváros bőrébe bújt. A Film Destination Budapest kreatív csapata könyvvel is támogatja a filmturizmus jelenségét. Basa Balázs és Názer Ádám Itt forgott - Főszerepben Budapest című könyve több mint 200 oldalon mutatja be a magyar főváros nemzetközi filmes emlékeit. Tervezik a folytatását angol nyelven, guide formában.

Nálunk forgott

Csak az elmúlt tíz évben több Hollywood-i kasszasiker is hazánkban forgott. Ilyen volt a 2012-es Bel Ami Uma Thurman és Robert Pattinson főszereplésével, vagy a 2013-as Die Hard 5. része, ahol Bruce Willis mellett több magyar színész is feltűnt kisebb szerepekben. Nálunk forgott a 2016-os Inferno, amiben Tom Hanks látható, de a 2017-es Vörös Veréb is, aminek forgatása alatt a főszereplőt, Jennifer Lawrence-t rendszeresen látták belvárosi romkocsmákban. Mila Kunis a 2018-as A kém, aki dobott engem munkálatai során töltött huzamosabb időt hazánkban, de itt készült a 2019-es Gemini man vagy az idei év novemberében debütáló Fekete Özvegy is.

 

 

 

 

[1] https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/reflektorfenyben-szaguldo-filmturizmus-1160465

[2] https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/reflektorfenyben-szaguldo-filmturizmus-1160465

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr3116188716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása