Travelikum

BORszágjárás, avagy a borturizmus Magyarországon

2020. szeptember 25. - Travelikum

Bátran kijelenthetjük, hogy Magyarországon a borkészítés sokkal több pusztán mezőgazdasági ágazatnál. A hazai utazók többségének a bakancslistáján szerepel a legtöbb magyar borvidékek. Legyen szó egy Tokaj-i bortúráról, vagy az évente megrendezett Budapesti Borfesztiválról, a bornak jelentős szerepe van a hazai turizmusban. Mi vonzza a látogatókat a finom borokon kívül és hogy lesz egy borvidékből turisztikai látnivaló? Utána jártunk!kep1_2.jpg

forrás: https://www.austrianwine.com/our-wine/wine-tourism

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-ben egy hiánypótló reprezentatív piackutatást végzett közel 1500 fő részvételével, ahol a magyar borpiacról, a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól, valamint a bor turizmusra gyakorolt hatásairól kérdezték a jelentkezőket. A felmérés alapján a fogyasztók leginkább a Tokaji (58%) és Egri (53%) borvidékeket kedvelik, de a Badacsonyi (26%) és a vörösborairól méltán ismert Villány (21%) is a legkedveltebb területek közé tartozik.

A kutatásból továbbá az is kiderült, hogy a borfogyasztók kétharmada érdeklődik komolyabban a borok iránt, ha pedig borvidék látogatásról van szó, a válaszadók leginkább az adott terület történelmére és a borászat hagyományaira kíváncsiak. Ha borválasztásra kerül a sor, a magyar fogyasztók előnyben részesítik a hazai borokat a külföldiekkel szemben, a három fő vásárlási szempont pedig: a bor íze (száraz, édes), színe (vörös, fehér, rosé), valamint az ára. A megfelelő bor kiválasztása mellett a vásárlás helyszíne és célja is szerepelt a kérdőívben, ebből pedig kiderült, hogy hazánkban ma még igen kevesen rendelnek bort webáruházakból, de abban szinte minden fogyasztó egyetért, hogy a bor kiváló ajándék, így nem csak saját részre vásárolnak.[1]

 gif1_2.gif

forrás: https://giphy.com/gifs/tvland-drunk-drink-l3q2wCnKRThy8ltxS

Díjnyertes magyar borok

A magyar bor jó hírét a nemzetközi versenyeken elért kiemelkedő eredményeinek is köszönheti. A tavalyi évben a rangos párizsi Vinales Internationales-en kilenc aranyérem került magyar borászatokhoz, amiből a legtöbbet, 3-at a Varga Pincészet nyert; az Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc, Royal Egri Hárslevelű és az Aranymetszés Debrői Hárslevelű boraikkal. A berlini Wine Trophyn pedig hat magyar aranyérem született, óriási meglepetésre mind a 6-ot a Varga Pincészet hozhatta haza. A kilenc Varga aranyérem óriási jelentőségét az is mutatja, hogy egy magyar pincészet általában 5-6 évenként nyer 3 aranyérmet, de arra még soha nem volt példa, hogy a szakmai zsűri egy versenyen 6 arannyal tüntesse ki valamelyiket. A legutolsó nagy sikert is a Varga Pincészet aratta, 2017-ben a világ egyik legfontosabb borversenyén, a bordeaux-i Challenge International du Vin-en 3 aranyat nyert.[2]

 kep2_2.jpg

forrás: https://www.vincemagazin.hu/2017/05/ezek-a-magyar-borok-teljesitettek-a-legjobban-a-decanter-world-wine-awards-on/

Borismereti képzéssorozat a vendéglátóiparnak

Ahhoz, hogy a borturizmus új szintre lépjen, elengedhetetlen, hogy a vendéglátásban dolgozók megfelelő alaptudással rendelkezzenek a hazai borokat illetően. Idén ősszel a Magyar Turisztikai Ügynökség, Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, amelynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.

A tanfolyam során a résztvevő munkatársak megismerkedhetnek hazánk borvidékeivel, a jellemző borstílusokkal (különös tekintettel a képzés egyes helyszíneit adó régiók sajátosságaira, zászlósboraira), valamint a borfelszolgálás és a bor-étel párosítás alapelveivel. A képzésen való részvétel lehetővé teszi a szakszerű borbemutatás alapismereteinek megszerzését, a borlap tudatos kialakítását, de a legújabb hazai trendekre is kitekint ezzel elősegítve, hogy a vendéglátóhelyek, illetve a résztvevő munkatársak személyesen is a magyar bor nagyköveteivé válhassanak.[3]

 

 

[1] https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/hogyan-hat-a-bor-a-turizmusra-1154693

[2] https://www.hellovidek.hu/gasztro/2019/03/17/ezek-a-legjobb-borok-most-magyarorszagon-itt-a-toplista

[3] https://mtu.gov.hu/cikkek/ingyenes-borismereti-kepzessorozatot-indit-a-magyar-turisztikai-ugynokseg-1862

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8016215300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása