Travelikum

Ismerd meg közelebbről hazánk kiemelkedő attrakcióit!

2022. május 11. - Travelikum

Hazánk gyönyörű tájai szinte kimeríthetetlenek, bizonyára a legtöbbünk számára akad olyan hely az országban, ahol még nem vártunk, de szívesen felfedeznénk. Magyarország turisztikai térképe segítségünkre lehet, így hoztunk most nektek ebből egy kis ízelítőt!

pexels-kitsun-yuen-7614668.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/

A Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb kiadványa, Magyarország turisztikai térképe már elérhető az MTÜ weboldalán. A kiadványban megjelennek hazánk földrajzának legfontosabb elemei, illetve a teljes Tourinform hálózat is. Az országtérkép mellett hazánk kiemelkedő látványosságai közül 27-et szöveggel és képpel illusztrálva is megismerhetünk. [1]

Andrássy út – Hősök tere

Budapest legemblematikusabb útja, az Andrássy út összeköti a belváros szívét, a Deák Ferenc teret a Hősök terével. Az Andrássy út az UNESCO világörökség része, amelyen ha végigsétálunk, igazán átélhetjük a budapesti életérzést.

Az Andrássy úton akármerre is megyünk, lépten-nyomon mesés látnivalókkal találkozhatunk. Többek között megcsodálhatjuk az Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz barokk stílusban pompázó Magyar Állami Operaházat, valamint az út elején helyezkedik el az ország egyik legszebb és legjelentősebb egyházi nevezetessége, a Szent István Bazilika.

Természetesen érdemes ellátogatni a Hősök terére, a főváros legjellegzetesebb és legtágasabb terére is, amely egyben a Városliget bejárata is. A teret az 1896-os millenniumi ünnepségre építették, a magyarok ezeréves történelmének állít emléket. 14 emblematikus történelmi személyiség szobra áll itt, középen obeliszkkel, tetején Gábriel arkangyal szobrával, amely elnyerte az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíjat. [2]

Pannonhalmi Főapátság

A nyugati határ közelében álló bencés monostort Géza fejedelem alapította, azóta az ország kulturális és hitéletének egyik legfontosabb központja. Alapításának ezredik évfordulóján, 1996-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára.

Napjainkban egy közel 40 fős szerzetesközösség lakja, ők fogadják a látogatókat, működtetik a bentlakásos iskolát és kulturális munkát is végeznek. Az arra látogatókat lenyűgöző látvány fogadja, a monostor elhelyezkedésében, struktúrájában, táji kapcsolatrendszerében összefonódik a természeti és az épített környezet. A Főapátság értékét tovább emelik a tudományos és művészeti gyűjtemények, levéltárában találjuk többek között a Tihanyi Bencés Apátság alapító oklevelét és a legrégibb magyar írásos nyelvemléket is. [3]

2_46.jpg

Forrás: https://szallas.hu/programok/pannonhalmi-foapatsag-pannonhalma-p872#image-10

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Az Anonymusként ismert, 12. századi királyi jegyző Gesta Hungarorum műve szerint a honfoglalás után itt találkoztak a magyar törzsek vezetői, hogy az új haza törvényeit megalkossák, kijelöljék a törzsek szállásterületét. Itt ejtették „szerét” az országnak, innen jön a hely elnevezése is. [4]

A történészek szerint az előbbiek csupán legendák, de a település erejét bizonyítja, hogy a monostora már Szent István korában megépülhetett. Az 1600-as évektől a török pusztításnak köszönhetően viszont a terület teljesen elnéptelenedett, innentől kezdve nevezték Puszta Szernek a települést. A magyar állam ezeréves megalapításának és fennállásának emlékét ünnepelve 1896-ban elkészült az Árpád emlékmű, amellyel az első „országgyűlés” előtt tisztelegtek. Ópusztaszeren 1995-ben állították ki Feszty Árpád, A magyarok bejövetele című panorámaképet, amely azóta is óriási közönségsikernek örvend.

Magyarország turisztikai térképe

Amennyiben szívesen olvasnál még az MTÜ legújabb kiadványáról hazánk méltán híres nevezetességeiről, a turisztikai térkép itt érhető el.

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/megjelent-es-letolthet-magyarorszag-turisztikai-terkepe-2590

[2] https://welovebudapest.com/hely/hosok-tere

[3] https://szallas.hu/programok/pannonhalmi-foapatsag-pannonhalma-p872

[4] https://kirandulastippek.hu/del-alfold/opusztaszer-nemzeti-torteneti-emlekpark

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr2017829295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása