Travelikum

Bakancslistás látnivalók hazánkban - Fedezd fel Győr-Pannonhalma nevezetességeit!

2020. december 02. - Travelikum

Magyarország észak-nyugati csücskében található turisztikai desztináció, Győr-Pannonhalma, ahol lépten-nyomon műemlékbe botlik az ember. Lenyűgöző, évszázados történelmi múlttal rendelkező épületek, hitéleti intézmények, természeti kincsek, gasztronómiai élvezetek és megannyi érdekes történet várja az ide látogatókat.

Forrás: https://blog.szallas.hu/pannonhalmi-foapatsag-latnivaloi/

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalma hazánk ikonikus pontja, a világörökség részeként a Bencés Főapátság monumentális épülete és környezete egyedülálló élményt biztosít az érdeklődők számára. Állandó és időszakos kiállítások, műemlékek, szervezett programok és rendezvények várják az ide látogatókat az év minden szakában. A gasztronómia szerelmeseinek pedig felejthetetlen élményt nyújthat az Apátsági étterem, illetve az Apátsági Pincészet.

Bazilika

A kora gótikus stílusú Pannonhalmi Szent Márton Bazilika nagy része a 13. század elején, Oros apát idejében épült, azonban a legújabb régészeti kutatások szerint korábbi épületek maradványait is magában rejti. Az épületen, amely négy jól elkülönülő részre tagolódik, magyar, felső-rajnai és észak-franciai mesterek dolgoztak. Mátyás uralkodása idején készült el a szentély csillagboltozatos mennyezete, a mellékhajók keleti vége, illetve a Szent Benedek kápolna is. A török időkben szinte teljesen elpusztult a belső berendezés, az első jelentősebb felújítás az 1720-as években vette kezdetét, majd ezt követte egy restaurálás az 1860-as években. A legutolsó munkálatok pedig 2012-ben fejeződtek be. A felújítás során a fő szempont a templom szerzetesi karakterének visszaállítása volt.

Főapátsági Könyvtár

A főapátság épületegyüttesének egyik leghangsúlyosabb része a könyvtár, amelyet az 1820-as években Engel Ferenc tervezett. Az épület belső díszítésére egy bécsi mestert, Josef Kliebert kérték fel. A könyvtár állománya mind a mai napig gyarapszik. Jelenleg körülbelül 400.000 kötetet őriznek a gyűjteményben. A klasszicista könyvtárterem csoportosan, vezetéssel a TriCollis Apátsági Tárlatvezető Iroda szervezésében látogatható meg.

Forrás: https://pannonhalmifoapatsag.hu/foapatsagi-konyvtar/

Apátsági Pincészet

A régi apátsági birtokok egy részét visszavásárolták, majd szőlőtelepítési programot indítottak. Ezt követően új pincét és borházat alakítottak ki az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése céljából. Az újraindított Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2004-től várja az érdeklődőket szervezett szakszerű vezetés keretein belül. A vendégek betekintést nyerhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, megismerkedhetnek a borkészítés technológiai folyamataival, illetve meg is kóstolhatják azokat.

Arborétum és gyógynövénykert

A monostor természeti környezetének tudatos alakítása a 19. század elején vette kezdetét. Az arborétum területén ma több száz fa- és cserjefaj található, amelyek többsége az országban csak kevés helyen találhatóak meg.  A védett botanikai értékek mellett gazdag a terület énekesmadár állománya is, amely nagyban hozzájárul a tökéletes kikapcsolódáshoz.[1]

Forrás: https://pannonhalmifoapatsag.hu/arboretum-es-gyogynovenykert/

Győr látnivalói és nevezetességei

A megyeszékhely központi tere, a Széchenyi tér, mindig is a város szíve volt. A 17-18. században Piac térnek hívták és rendszerint a városba érkező vándorkomédiások itt szórakoztatták a népeket. A 19. században már Fő térként említik, mai nevét pedig 1860-ban kapta a városi közgyűléstől. A Jedlik Ányos utca sarkán található 1. számú ház a város legrégebbi épületei közé tartozik, eredete az 1600-as évekig nyúlik vissza. A téren található többek között a bencés rend Szent Ignác-templomának kettős tornya, illetve a keleti oldalon magasodó Mária-oszlop is, amelyek mára Győr ikonikus jelképévé váltak.

A belvárosban számos műemléknek nyilvánított épület található. Többségük a hitélet fontos intézményei és egy rövid séta alkalmával könnyedén elérhetőek, illetve megtekinthetőek. A győri Bazilika, a Szent László-herma, Boldog Apor Vilmos püspök síremléke, a könnyező Szűzanya-kép, a püspöki palota, illetve a különböző építészeti stílusú templomok mind elképesztő látványt nyújtanak a látogatóknak. Győr legjelentősebb modern épülete az 1978-ban épült Győri Nemzeti Színház, illetve a hatalmas zoológiai gyűjteménnyel rendelkező Xántus János Állatkert az év egészében várja az érdeklődőket izgalmas és érdekes programokkal, illetve rendezvényekkel.[2]

Győr-Pannonhalma desztinációs kiadvány

Idén novemberben jelent meg a Győr-Pannonhalma turisztikai térség legszebb és legizgalmasabb természeti kincseit, látnivalóit és kulturális programjait összefoglaló brosúra, amely nagy segítség lehet számunkra, ha kirándulni szeretnénk, de épp nem tudjuk, merre induljunk. Az olvasmány által megtudhatjuk, mivel foglalkozik ma egy szerzetes, milyen szőlőfajták teremnek és milyen borok készülnek Pannonhalma lejtőin.

A magyar nyelvű kiadvány elérhető a Tourinform-hálózat irodáiban, illetve az alábbi linkre kattintva akár azonnal le is tölthető: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Gyor_Pannonhalma_kiadvany.pdf. [3]

 

 

 

 

 

[1] https://pannonhalmifoapatsag.hu/

[2] http://hellogyor.hu/

[3] https://mtu.gov.hu/cikkek/megjelent-a-gy-r-pannonhalma-desztinacios-kiadvany-2023

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr2116313954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KertészLeó 2021.03.29. 13:34:03

Remek cikk volt, köszi! Az Őrség/Rábavidékről nincs hasonló élménybeszámoló? Ide készülünk hamarosan és jól jönne egy hasonlóan összeszedett, értelmes beszámoló/útikalauz. Látnivalók, kirándulási tippek, múzeumok, érdekességek, szállások... www.lipahotel.hu/ - ide foglaltunk május végére egy hétre szállást, de érdekel más is, ha valakinek van tapasztalata... Üdv.: Leó
süti beállítások módosítása