Travelikum

Turizmus-vendéglátás tanulmányi kisokos – Pályaorientáció a turizmusban

2020. december 26. - Travelikum

Egyetem, főiskola vagy egy rövidebb, intenzív online képzés? Bizonytalan vagy, hogy merre is kellene indulnod, de úgy érzed, hogy a turizmus és vendéglátás a te asztalod és ezen a területen képzeled el a jövődet? Összegyűjtöttünk pár lehetőséget és ezek kapcsán minden fontos információt, amelyek segíthetnek a választásban.

Forrás: https://pixabay.com/hu/

Turizmus-vendéglátás szak – Egyetemi alapképzés (BSC)

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turizmus-vendéglátás alapképzési szak, egyre több fiatal tanul tovább ezen a területen és szerzi meg sikeresen közgazdász diplomáját. A nyolc féléves, azaz 4 éves képzés elsődleges célja olyan, több nyelven beszélő, gazdasági szakemberek képzése, akik magas fokú elméleti ismereteik és szakirányú gyakorlati tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus és vendéglátás területén felmerülő feladatokat. Irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, valamint feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket.

A képzés számos különböző tudományágból és szakterületből épül fel. A diákok tanulnak közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismereteket (pl.: matematika, mikro- és makro ökonómia, gazdasági jog), társadalomtudományi alapismereteket (pl.: szociológia, pszichológia, filozófia), illetve turizmus és vendéglátás szakmai ismereteket is (pl.: utazásszervezés, turizmus marketing, szállásadás).

A tanulmányok végeztével, többek között olyan ismeretekre tehetnek szert, mint a turisztikai ágazat működése, a turizmus hazai és nemzetközi piacának jellemzői, megismerik a vállalkozások működési elveit és menedzsment módszereit, valamint megtanulják azokat koordinálni.

A diplomát nem adják könnyen, az alapfokozat megszerzéséhez két idegen nyelvből államilag elismert, középfokú, komplex típusú, képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga szükséges, illetve két féléves szakmai gyakorlat teljesítése valamely turizmus és vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél.[1]

Turizmus-menedzsment szak – Egyetemi mesterképzés (MSC)

Sokan úgy döntenek, hogy nem elégednek meg az alapképzésen megszerzett tudással, ennél többre vágynak, így elvégzik a mesterképzést is, amely további 4 félév, azaz 2 év tanulás igényel.

A mesterképzési szak célja, turizmus menedzser szakemberek képzése, akik önállóan látják el a tervezési, döntés-előkészítési és irányítási folyamatokat, képesek az érintett gazdasági területek, illetve a szervezetek működésének rendszerszintű elemzésére, a kínálat kialakításával, a szervezetfejlesztéssel kapcsolatos koncepciók, tervek és tanulmányok elkészítésére, fejlesztési projektek megvalósítására, valamint a vállalkozások és intézmények teljes körű vezetésére.

A mesterfokozat megszerzéséhez egy idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga és egy másik idegen nyelvből államilag elismert felsőfokú (C1), komplex típusú általános nyelvvizsga szükséges.

Azok, akik turizmus-menedzsment mesterdiplomával rendelkeznek, többek között önkormányzatokban, minisztériumokban, szakigazgatási hivatalokban, turisztikai desztinációs menedzsment szervezetekben, turizmusmarketinggel foglalkozó vállalatoknál és nonprofit szervezeteknél kezdenek el dolgozni és kamatoztatják tudásukat.[2]

Forrás: https://pixabay.com/hu/

Szakképzések és tanfolyamok a turizmus-vendéglátás területén

Azok, akik nem főiskolai vagy egyetemi oktatás keretében szeretnének tovább tanulni, számos szakképzés áll rendelkezésükre. A turizmus-vendéglátás területéhez kapcsolódó tanfolyamok során kiemelt szerepet kap a gyakorlati oktatás, és az általa megszerezhető, az elhelyezkedéshez elengedhetetlen gyakorlati tudás. A tanulók többek között olyan képzések közül választhatnak, mint a szállodai recepciós, az idegenvezető, a vendéglátó-üzletvezető, a szakács vagy akár a pincér.[3]

Fontos információ, hogy januártól az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) jelenlegi formájában megszűnik, helyette az úgynevezett Szakmajegyzék listája áll majd azok rendelkezésére, akik felnőttoktatásban szeretnének részt venni. A változások azonban csak 2021. január 1-jén lépnek hatályba, így az egyes intézmények egészen december utolsó napjáig a korábbi szabályok szerint indíthatják képzéseiket, amelyekre jelentkezőknek legkésőbb 2022 végéig le kell tenniük a képesítő vizsgákat.[4]

Digitális turisztikai szakember mindössze 8 hét alatt

Digitális alapismeretek és alkalmazásuk a turizmusban, online rendszerek a turizmusban, illetve digitális turizmus marketing – mindhárom képzés az Edutus Egyetem legújabb programjának keretében érhető el, amelyek önállóan, illetve egymásra épülve is elvégezhetőek. A tanfolyam célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel azokat a digitális megoldásokat és online turisztikai lehetőségeket, amelyek lényegesen növelik a hatékonyságot és eredményesebb működést tesznek lehetővé.

 A moduláris online távoktatás, online konzultációkkal és mentorok bevonásával zajlik. Egy modul képzési ideje 30 óra, amely nagyjából 8 hét alatt teljesíthető. A szakértő oktatók által készített, 45 perces videó felvételekből álló online tananyaggal, a képzés ideje alatt saját időbeosztásunk szerint haladhatunk, illetve a szakmai mentorok egyéni online konzultáció keretében nyújtanak támogatást. Bemeneteli követelmény az érettségi, illetve angol nyelvi szövegértés, azonban nyelvvizsga nem szükséges. A képzést a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatja, így azok számára, akik teljesítik a követelményeket és sikeres vizsgát tesznek, a tandíj 50%-os visszatérítése biztosított.[5]

Forrás: https://pixabay.com/hu/

 

[1] https://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szak/20683/szakleiras

[2] https://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szak/2220/szakleiras

[3] https://okjakademia.hu/kepzesek/turizmus-vendeglatas-okj

[4] https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/januartol-megvaltozik-a-lista-ujak-a-felnottkepzes-feltetelei-4633357/#

[5] https://turizmuskepzes.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr2616358170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása