Travelikum

Természetjárás céllal és élménnyel – Téged is vár az Országos Kéktúra!

2021. április 14. - Travelikum

Az Országos Kéktúra hazánk legismertebb és leghosszabb természetjáró útvonala, melynek felfedezése családdal, barátokkal, vagy akár egyedül is páratlan élményt nyújt. A túrát bárki, bármikor, bármelyik igazolópontnál megkezdheti és nem szükséges a szakaszokat sorrendben teljesíteni. Bejárása nincs időkorláthoz kötve, így minden természetbarát a saját tempójában, kedve szerint fedezheti fel hazánk különböző tájegységein átívelő útvonalát. A kéktúra hatalmas népszerűségnek örvend, eddig több mint 10 ezren teljesítették a három útvonal valamelyikét.

1_14.jpg

Forrás: https://www.kektura.hu/media/thumbs/ak/ek/tu/a-kekturazas-kezdo-lepesei-023a74a6-845360.jpg

A kéktúra története

A neves jelvényszerző túramozgalom a Budapesti Lokomotív Sportkör Természetjáró Szakosztály alapítójának, dr. Vízkelety László javaslatára jött létre. Vízkelety egy olyan célt szeretett volna sporttársainak kitűzni, mely egyaránt megfogható, teljesíthető, ugyanakkor élményt nyújt. Az 1952-ben meghirdetett túrázást kizárólag a szakosztály tagjai számára nyitották meg Tapolca és Sátoros-(Zempléni) hegységi Tolvaj-hegy közötti kék útvonalra. A túrázók a 852 km-es útvonalat 25 részletben teljesíthették, melynek végén kéktúra jelvényt, 15 km teljesítése esetén karjelvényt kaptak. 1953-ban megszületett a Kéktúra első füzete, benne a teljesítés feltételeivel és a 25 túraszakasz részletes leírásával. Ebben az évben nyolcan teljesítették a túrát, azonban a nagy népszerűséget szerzett programhoz később több ezren csatlakoztak. Ugyanebben az évben a túrázók körét kibővítették a vasutas szakosztályok tagjaival, néhány évvel később pedig egyre több szakosztály kérvényezte belépését a pecsétgyűjtésbe. 1959-ben egy újabb füzetet adtak ki, mely tartalmazta a túraszakaszok térképvázlatát, illetve a kiadványba bekerültek a fontosabb látnivalók (várak, templomok, kastélyok). A végpontok módosultak, a résztvevőknek Sümeg és László tanya közötti vonalon 882 km-t kellett megtenniük a túra teljesítéséért. 1961-ben a Magyar Természetbarát Szövetség felkarolta az Országos Kéktúra mozgalmat és átvette a túra szervezését, irányítását. A szövetség hozta létre a kevesebb szakaszt tartalmazó Úttörő Kéktúrát, mely ma Gyermekkéktúra néven népszerűsíti a természetjárást a fiatalabbak körében. 1979-ben a Magyar Televízió stábja 77 nap alatt végigjárta keletről nyugatra az útvonalat, mely során leforgatták a „Másfélmillió lépés Magyarországon” c. többrészes filmet, mely az egész magyar társadalommal megismertette a kéktúrát. Az 1996-ban megjelent füzetben már a ma ismert végpontok találhatók, így a teljes hossz 1128 km-re nőtt. A rendszerváltáskor megszületett a Dél-dunántúli Kéktúra, majd 1996-ban az Alföldi Kéktúra. A három útvonal összekapcsolódásával jöhetett létre a több mint 2500 km hosszú Országos Kékkör.

2_11.jpgForrás: https://crm.mtsz.org/msite/24/page_image_11419.jpg

Kéktúra kisokos

Az Országos Kéktúra hosszabb és rövidebb szakaszokban szeli át az országot, bejárásához a fehér alapon kék sávos jelzést kell követni. Az útvonal különböző tájegységeken halad át, rengeteg természeti és építészeti látnivalóval fűszerezve. A 27 szakaszra osztott túra két végpontja – Hollóháza és Írott-kő – között bármelyik igazolóponton elkezdhető és befejezhető a kéktúrázás, tetszőleges irányba haladva. Bejárást bárki, bármikor elkezdheti, teljesítése nincs időkorláthoz kötve. Egyetlen feltétele, hogy az útszakaszok kizárólag gyalogosan tehetők meg. Indulás előtt érdemes beszerezni egy igazolófüzetet, amiben a pecséteket gyűjthetjük. Ha a teljes útvonal megtételéért díjat szeretnénk kiérdemelni, az MTSZ által kiadott, eredeti példányt kell megvásárolni. Az egyedi bélyegzőket az útvonalon kihelyezett dobozokban találjuk, melyeknek koordinátái megtalálhatók a megújult honlapon, vagy a Természetjáró applikációban. A füzetek érvényessége nem jár le, tehát egy régebbi kiadással ugyanúgy megtehetjük a túrát. A kiránduláshoz érdemes beszerezni egy bélyegzőpárnát, ugyanis a kihelyezett dobozokban csupán a gumilenyomatok vannak elhelyezve.[1]

A legenda régi, a honlap új

A kéktúrák koordinátora, a Magyar Természetjáró Szövetség megújult honlappal várja az érdeklődőket. Dinamikus tartalmak és naprakész információk a letisztult dizájnnal átlátható képet nyújtanak a három kéktúráról. Az egyes szakaszoknál leírásokat, fényképeket, távolsági adatokat találunk, melyek könnyítik a túrázás tervezését.[2]

Látogasson el Ön is a megújult honlapra: https://www.kektura.hu/

 

 

 

 

[1] https://www.kektura.hu/

[2] https://mtu.gov.hu/cikkek/megujult-a-kektura-weboldala-2277

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr3416500854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása