Travelikum

Kalandozások a fény és az illúziók csodás világában

2023. február 20. - Travelikum

Fényjátékokkal, eddig soha nem látott kreatív alkotásokkal várja látogatóit Európa legnagyobb fénymúzeuma Budapest egyik rejtett kincsében, a Hold utcai piac csarnokban. Izgalmas és színes programot kínál mindenkinek, aki nyitott a művészetre vagy esetleg megtornáztatná elméjét, ezzel kilépve a szürke mindennapokból.

trav_kep.jpg

Forrás: https://hun.lam.xyz/

LAM-LightArtMuseum

A Czigler Győző tervezte egykori vásárcsarnok, ahol régebben a napi vitaminforrásainkért alkudozhattunk, most egészen más értelemben hat érzékeinkre. A zöldség, gyümölcs és húsárut felváltották a digitális és interaktív alkotások, a vizuális fényjátékok, immerzív vetített terek, fénylő installációk és rövidfilmek. A kofák hangos kiabálása sem a régi, éteri zene kíséri végig a csarnokban tett látogatást.

Az épület, amely egykor több, mint 190 állandó és 80 ideiglenes üzletnek adott otthont, ma Magyarország első fénymúzeumaként nyitotta meg kapuját.[1] A kiállítás megalkotói rendkívül izgalmasan használták ki a piac hatalmas tereit. A múzeum teljes gyűjteménye kizárólag fénnyel, mint művészeti ággal foglalkozik, mindezt úgy, hogy azok vizuális hatásaival érzelmeinket befolyásolják.

A LAM megalkotóinak célja, hogy úgy mutassák be a legújabb technológiáknak köszönhető alkotásokat, hogy emellett megmaradjon a 19. századi grandiózus épület eredeti közösségi funkciója, és egy új kulturális élményt kínáljanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Olyan eddig nem látott interaktív elemekkel találkozhatunk, mint a tekergő füstszobor vagy a virtuális szobrászat, ami mellé páratlan audiovizuális élmény.

Habár egyre több múzeumban jelennek meg interaktív elemek, félve érintjük meg a tárgyakat, vagy épp játszunk a kreatív megoldásokkal. Itt az alkotók a 35 kiállított ,,tárgy” mindegyikét úgy álmodták meg, hogy az mindenki számára befogadható legyen, miközben nem veszik el a médium mélysége.[2]

A kiállítás visszanyúlik a fénnyel és az optikai illúziókkal való játék magyar gyökeréig. A szuper látványos és igencsak közösségi média kompatibilis alkotások mellett olyan művészek kreatív újragondolásával is találkozhatunk, mint Moholy-Nagy László vagy Vasarely, így minden korosztály könnyedén megtalálhatja a számára legizgalmasabb elemeket.  

Budapest ékszerdoboza minden nap 10:00-22:00 között várja azokat, akik szívesen töltenének el egy napot spirituális és misztikus utazással. A kiállítás bárki számára izgalmas lehet, legyen szó családokról, párokról, baráti társaságokról, de akár még egyedül is egy különleges programként szolgálhat a látogatás.

 

 

 

 

[1] https://enbudapestem.hu/2022/08/18/pszichedelikus-utazas-es-jatek-a-fennyel-a-frissen-nyilt-light-art-museumban-jartunk

[2] https://welovebudapest.com/cikk/2022/10/20/latnivalok-es-kultura-light-art-museum-fenymuveszeti-muzeum-hold-utca

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr1418053920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása