Travelikum

Kincskeresés kicsiknek és nagyoknak

2021. május 07. - Travelikum

A geocaching szabadidős, természetjáró tevékenység, amely során a kirándulók elrejtett kincses ládákat keresnek. A játék célja a túrázás és társas kikapcsolódás felpezsdítése, valamint a magyarországi természeti desztinációk megismertetése. Jelenleg mintegy húszezer ember vesz részt a programban, az elmúlt két hétben pedig több mint tízezerszer találtak rá az elrejtett ládák valamelyikére.

geocache-398016_1920.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu/

A geocaching (ejtsd: geokesing) egy olyan szabadidős, természetjáró tevékenység, amely során egy „kincses” ládát kell megtalálnunk, amiben különféle apró ajándékokra lelhetünk. Geocaching ládát bárki elrejthet olyan megközelíthető helyre, melyet felfedezésre, megismerésre érdemesnek tart. A láda pontos rejtekhelyét GPS-szel kell bemérni, majd egy ismertetőoldal kíséretében el kell küldeni a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesületnek (MGKE). Amennyiben az szervezők jóváhagyják, a láda koordinátái felkerülnek a geocaching.hu weboldalra, ahonnan a többi játékos letöltheti az adatokat és mobiltelefonjuk segítségével a láda nyomába eredhetnek.

A kincsesláda valójában egy vízhatlanul záródó doboz, amelyben egy látogatási napló, íróeszköz, játékismertető és néhány apró ajándék lapul. A játékok főként a gyerekek számára okoznak nagy örömöt, a felnőtt játékosok általában a naplóban található jelszóért játszanak, amelyet rögzíteni tudnak saját geocaching profiljuk alatt. A sikeres kincsvadászatkor érdemes beleírni nevünket a látogatási naplóban, esetleg egy kedves üzenetet, vagy apró ajándéktárgyat is hagyhatunk magunk után. A geocaching célja a kirándulás és szabadidős programok élénkítése, a sikerességét pedig alátámasztja, hogy a ládákhoz összesen több mint 2 millió megtalálást jelentettek be.[1]

Tavaly nyáron a Magyar Turisztikai Ügynökség az MGKE-vel együttműködve tíz geoládát rejtett el hazánk különböző pontjain. A ládakeresést egy nyereményjátékkal tették izgalmasabbá, a résztvevők a kirándulásokon túl új úti célokhoz is eljuthattak, hiszen páros utazásokat lehetett nyerni a ládák megtalálásával.[2] A kampány rendkívül sikeresnek bizonyult, néhány hónap alatt több százan indultak felfedezni a rejtekhelyeket. A legnépszerűbb geoláda a szegedi volt, melyet több mint 80-szor nyitottak ki, a tihanyi ládát 79, a debrecenit pedig 68 alkalommal. A játékosoknak a láda megtalálása mellett fotózkodni is kellett a helyszínen, az elkészült képet pedig a nyereményjáték oldalára kellett feltölteniük. Összesen 354 kép érkezett, amelyből három párnak sorsoltak ki egy-egy belföldi prémium hotelben töltött hétvégét.[3]

 

 

 

 

[1] https://www.geocaching.hu/

[2] https://mtu.gov.hu/cikkek/nyari-kincskereses

[3] https://mtu.gov.hu/cikkek/egy-honap-alatt-tobb-mint-felezren-indultak-el-kincset-keresni

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr616525124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása