Travelikum

Michelin Bib Gourmand elismerést kapott a balatonfüredi Sparhelt

Kiugrási lehetőség előtt a vidék gasztronómiája Magyarországon – Összetart a szakma

2022. november 04. - Travelikum

A legjobb ár-érték arányú éttermeket honoráló Michelin Bib Gourmand elismerésben részesült a közel nyolc éve nyílt balatonfüredi Sparhelt étterem. A családias, fiatalos, bisztró konyhát kínáló étterem egy a magyar hagyományokra épülő, a gyerekkorunk ízeit megidéző menüsorral, illetve egy a nemzetközi ízvilágot felvonultató menüsorral várja a vendégeit egész évben. A tulajdonos szerint a magyar vidék gasztronómiája hihetetlen lehetőség előtt áll, a Sparhelt pedig a kezdetek óta a minőségi vidéki vendéglátás egyik hírvivője.

kep1_26.jpg

Az idén először a budapesti éttermeken kívül a vidéki vendéglátóhelyeket is szemlézte a legendás Michelin Guide, az első díjazottak közé pedig bekerült a balatonfüredi Sparhelt is, amely a legjobb ár-érték arányú, minőségi konyhát kínáló éttermeket elismerő Bib Gourmand különdíjban részesült. „Hatalmas öröm számunkra az elismerés, közel nyolc év munkája érett be általa. Köszönettel tartozunk a vendégeinknek, akik folyamatosan inspirálnak minket, és adnak lendületet a fejlődéshez. Hálával tartozom az egész csapatnak is, hiszen az ő munkájukat dicséri a minősítés” – mondta Kántor Zsuzsanna, a Sparhelt tulajdonosa.

kep2_9.jpg

A Sparhelt egy családias és egyben fiatalos bisztró étterem, amelyet közel nyolc éve álmodott meg Kántor Zsuzsanna, Elek Balázs séffel közösen, aki a nyitás óta tölti be ezt a pozíciót. Az étterem gasztronómiai filozófiája két egyedi menüsorban mutatkozik meg. Az Örökség menü a magyar konyhát mutatja be az étterem saját, egyedi értelmezésében, főleg hazai alapanyagokra támaszkodva, a mai kor szellemében. A Kalandozás menü pedig kitekint a határokon kívülre és onnan választja ki a felhasznált alapanyagokat.

A Sparheltben vannak rendszeresen visszatérő fogások is, amelyek a vendégek kedvencei, ilyen a velős pirítós, a fürj kacsamájjal és marcipános paszternákkal, valamint az elmaradhatatlan őszi mandarinos fehércsokis sütőtök leves „Próbálunk a lehető legjobb minőségben egy széles réteghez szólni és a gasztronómiát érthetően eljuttatni mindenkihez” – foglalta össze az ars poeticájukat a Sparhelt tulajdonosa.

A szakember úgy véli, hogy a magyar konyhaművészet egy dinamikus fejlődési pályára állt az elmúlt évtizedben, ami többek közt abban is megmutatkozik, hogy egyre több étterem dolgozik országszerte magas minőségű helyi alapanyagokkal. Úgy gondolja, hogy az elmúlt időszakban Magyarország szép csendben felkerült a világ gasztronómiai térképére, így van okunk büszkének lenni, de az útnak még csak az elején járunk. „Szélesebb körben kell elterjeszteni a gasztronómiát és minél több emberhez el kell juttatni, hogy nálunk is alapvető társasági esemény legyen az étterembe járás” – véli Kántor Zsuzsanna, aki szerint a Michelin Guide Hungary-ben való szereplés elképesztő kiugrási lehetőséget jelent a vidék gasztronómiája számára. „Remélhetőleg a fővárosból és külföldről is több vendég fog érkezni, ami forgalom növekedéshez és még több fejlődéshez vezethet” – összegezte. Mindezt véleménye szerint segítheti, hogy összetartó közösséget alkotnak a vidéki éttermek, számos formában ápolják a kapcsolatot egymással, és támogatják egymás munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8717970184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása