Travelikum

Ezernyi sziget, ezernyi élmény – kalandok a mesébe illő Tisza-tónál

2021. augusztus 11. - Travelikum

A Tisza-tó izgalmas története arról mesél nekünk, hogyan hódította meg a természet ezt az ember által létrehozott vízfelületet. A 127 km² területű tó 1999 óta az UNESCO Világörökség része, mely mesés környezettel, számtalan felfedezendő és eldugott természeti kinccsel varázsol el minket, kezdő és haladó kalandorokat is. A tó káprázatos látványosságai páratlan élményt nyújtanak, a legszerencsésebbek akár a legendás tiszavirágzásban is gyönyörködhetnek.

sunset-3790158_1920.jpgForrás: https://pixabay.com/hu/

Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosóját, a Kiskörei Hallépcsőt azért hozták létre, hogy biztosítsák a kapcsolatot a Tisza-tó és a Tisza olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintje között. Így a kiskörei erőművet megkerülő, 1,4 kilométer hosszúságú csatornán a halak egész évben szabadon vándorolhatnak. A 37 vízlépcsőből és zsilipből álló csatorna már önmagában is különleges látvány, de a vízszint alatti panorámaablakokon keresztül a halakat is szemügyre vehetjük. Életre szóló élményt tartogat a Tisza-tóra látogatóknak a nyaralóhajózás. A lassú járású, hajóvezetői engedély nélkül is vezethető, motoros kishajók valóságos úszó apartmanok, melyekkel bejárhatjuk a tó rejtett zugait. A kiskörei kikötő, ahol egy különleges kilátó is épült, a magyarországi nyaralóhajózás Tisza-tavi bázisa. Innen kiindulva a nyaralóhajók fedélzetén egészen más szemszögből lehet felfedezni a tó különleges élővilágát, és érdemes lehorgonyozni is útközben: így felfedezhetjük a környék programlehetőségeit, biciklire pattanhatunk vagy hűsölhetünk a strandokon. A hajókat 21. életévét betöltött személyek vezethetik, akik az indulás előtt részt vesznek egy másfél órás hajóvezetői oktatáson.

Amennyiben kétkeréken fedeznénk fel a környéket, a Tisza-tavi bringakör és a Tisza-menti EuroVelo11 nemzetközi kerékpárút találkozásánál, a tó partján található a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, amely öltözőkkel, zuhanyzókkal, 400 kölcsönözhető kerékpárral és kiegészítőbérlési lehetőséggel is várja a bicikliseket. A különleges formájú épület második emeletén a kávézó látványteraszáról gyönyörködhetünk a tó panorámájában.

A Tisza-tavi Ökocentrum szabadidőparkja és felszálló madár alakját formázó központi épülete interaktív, élményekben gazdag módon mutatja be a tó élővilágát. A 2600 négyzetméter alapterületű épület legnépszerűbb része Közép-Európa legnagyobb, közel egymillió literes édesvízi akváriuma, de van itt az éjszaka ragadozóit bemutató interaktív kiállítás, a halak megfigyelését segítő üvegalagút és egy 3D mozi is. A héthektáros parkban állatsimogató, skanzen, sövénylabirintus és kalandpálya is várja a látogatókat, illetve akár testközelből, csónakból is megismerkedhetünk a tó egyedülálló vadvilágával. A Tisza-tavi Vízi Sétány víz fölé épített pallórendszerén sétálva olyan vadregényes helyeket is felfedezhetünk a tavon, ahová egyébként még csónakkal sem lehet eljutni. A különleges hangulatú út három szigetet, két madárvártát, egy pihenőszigetet és egy 15 méter magas megfigyelőtornyot jár be, és a kisgyerekkel érkezők is bátran nekivághatnak. A különleges növény- és állatvilágot információs táblák és képzett túravezetők segítségével ismerhetjük meg. A Vízi Sétányra hajóval juthatunk el a poroszlói Fűzfa Kikötő és Túrabázisról.

A Tisza-tó vadregényes zugait a vízről a legizgalmasabb felfedezni, kézzel hajtott csónakkal akár a 34,76 km² területű Tisza-tavi Madárrezervátumba is eljuthatunk. A Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, mely a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek listájának tagja. A Tisza-tó felfedezésének bérelt motoros csónakkal vagy kenuval is nekivághatunk a tópart több kikötőjéből, illetve szervezett túrák is indulnak különféle vízi közlekedési eszközzel. Közvetlen közelről figyelhetjük meg a vízimadarakat, az eldugott hódvárakat, vagy épp a kontinens egyik legnagyobb tündérrózsa-mezejét, miközben gondolatban fényévekre távolodunk a modern világ lüktetésétől.[1]

Elkészült a Tisza-tó kihagyhatatlan élményeit bemutató térkép

A Magyar Turisztikai Ügynökség desztinációs kiadvány-sorozatában megjelent a Tisza-tavat bemutató térkép. A kiadvány olyan programlehetőségeket, túrajavaslatokat, természeti kincseket, és egyéb különlegességeket tár elénk, amelyeket mindenképp érdemes meglátogatnunk a környéken.

A magyar nyelvű térképet az alábbi linken is letölthetjük: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Lake_Tisza_map_HU.pdf

2_5.png

Forrás: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Lake_Tisza_map_HU.pdf

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/Lake_Tisza_map_HU.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr5216656966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása