Travelikum

Tiéd itt a pumpapálya – Mi az a pumptrack, és hol lehet kipróbálni?

2021. november 12. - Travelikum

A sportlehetőségen túl egyedülálló közösségi teret is nyújtanak a pumpapályák, amelyekből hazánkban is egyre több bukkant fel az elmúlt években. A speciális pályákat kezdő és haladó bringások, gördeszkások és görkorcsolyások egyaránt igénybe tudják venni. Első ránézésre nem is hinnénk, hogy micsoda erőnlét és egyensúlyérzék kell ahhoz, hogy igazán gyorsan tudjunk végigmanőverezni a pályán – a pumpálás szinte az egész testünket igénybe veszi. Nézzük, hogy hol pumpálhatunk egy jót Magyarországon!
1_57.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu

A pumpapálya (vagy angolul pumptrack) egy olyan speciális pálya, ahol nem a bringa tekerésével, hanem a súlypontunk folyamatos áthelyezésével, avagy „pumpálással” tudunk végighaladni. Dombnak felfelé felemeljük a bringát magunkhoz, lefelé pedig leeresztjük, követve a domb ívét. Egyszerű, mégis kihívást jelentő ez a gyakorlat, mivel jelentősen igénybe veszi az izmainkat és az egyensúlyérzékünket is.

Eredetileg az olimpiai sportág, a BMX versenyzés gyakorlásához jöttek létre a pumpapályák, de nagyon közkedvelt lett a kerékpáros közösségekben, ugyanis az amatőr és profi bringások egyaránt találnak benne kihívásokat és gyakorolni valót. Tovább növeli népszerűségét, hogy bringán kívül rollerrel, gördeszkával vagy görkorcsolyával is használhatóak az aszfaltburkolású pumpapályák, így remek sportlehetőséget és közösségi teret nyújt szinte bármilyen környezetben. [1]

Az Aktív Magyarország Program[2] keretében számos pumpapálya és egyéb biciklis pálya épült és újult meg az elmúlt két évben. A sport népszerűségét jól mutatja, hogy a pumpapályák számának növekedésével az érdeklődés is növekszik – szinte alig látunk üres pályát a nappali órákban.  A sport népszerűsítésével nem csak az egészséges életmódra hívjuk fel a figyelmet, de a nyilvános és közösségi terek különböző felhasználásaira is rámutatunk, ami különösen fontos a sűrűn lakott, városi területek esetében.

Budapest belvárosában aránylag kevés lehetőség kínálkozik a pumpálásra, egyedül a Városligetben alakítottak ki egy apró pumpapályát. A külvárosban és a városhatáron azonban már számos lehetőség kínálkozik: nagyon népszerű a csömöri pumpapálya, amit egy terepbringa-pálya is kiegészít, Rózsavölgyben is kiváló az aszfaltozott pálya, a káposztásmegyeri Szilas-parkban moduláris, mozgatható műanyag elemekből készült pumpapályát próbálhatunk ki, továbbá Nagytarcsán is várja a bringásokat egy talajból készült pálya.

Vidéken sokkal több pálya biztosít lehetőséget a bringázóknak. Tatán adták át nemrég Magyarország legnagyobb pumpapályáját[3], kiváló minőségű aszfaltborítással és tetszetős hosszúságú útvonallal. Gyönyörű aszfaltborítású pályát próbálhatunk ki Szadán és Veresegyházon, Cegléden pedig a talajpálya mellett a dirt jump vonalakat is kipróbálhatják a merészebbek.

További lehetőségünk van pumpálásra a Tiszántúlon Debrecenben, Miskolcon, Dévaványán és Hajdúhadházon, a Dunántúlon pedig Győrben, Sopronban, Szigethalmon és Hosszúhetényen. A felsorolt pályák mellett még számos pumptrack található az országban, hiszen jelenleg is folyamatban van kiépítésük, továbbá bárki készíthet önállóan is pályát egy kis erőbefektetéssel. Pumpálásra fel!

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/aktiv-turizmus

[2] https://aktivmagyarorszag.hu/11-milliard-forintbol-epulnek-bringa-es-gorparkok-magyarorszagon/

[3] https://bringazas.hu/hirek/itthon/magyarorszag-legnagyobb-pumptrack-palyaja-keszult-el-tatan/

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr2616753050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása