Travelikum

„Ha virágos az út, ne kérdezd, hová visz!” – virágokkal teli tavaszi programok országszerte

2022. március 10. - Travelikum

A tavasz egyik legnagyobb ajándéka a rengeteg, színesebbnél színesebb, illatozó virág. A hosszú, zord téli hónapok után felüdülés kinézni a kertbe és megannyi színes virágot látni – azonban nem csak házunk kertjében várnak minket ezek a kis örömök. Országszerte számos kiállítás, vásár és fesztivál várja a virágok szerelmeseit és a Virágos Magyarország verseny is ismét útjára indul!

tulips-g1c41a2a5f_1920.jpg

Forrás: pixabay.com

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Virágos Magyarország[1] verseny immáron 29 éve díjazza a legszebb környezettel bíró településeket és kerületeket országszerte, illetve határainkon túl is. A verseny keretein belül az önkormányzatok nevezhetik településeiket, illetve azok egyes részeit, ezzel bemutatva környezettudatos fejlesztéseiket és együttműködéseiket. A fő kategóriák mellett lehetőség van elnyerni a legvirágosabb főtér vagy főutca címet is, illetve a díjazottaknak akár az Entente Florale Europe európai környezetszépítő versenyen is lehetőségük nyílik képviselni hazánkat. Az idei év azért is jelentősen fontos, mert megkezdődik a felkészülés a jövőre esedékes 30. jubileumi évre, mely alatt még jobban szeretnék azt erősíteni, hogy ez a verseny már nem csak a virágos településképről szól, hanem a környezet védelméről is.[2]

Ugyan a versenyen a parkosítás és a gyönyörű növények mellett többek között a fenntarthatóság és a hulladékgazdálkodás is nagy szerepet kap, mi most olyan programokkal készültünk, melyek egy-egy település esztétikumát emelik ki, illetve akár otthonunkat is megszépíthetik!

Vesszünk el együtt a tulipánok tengerében[3]

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő kőröshegyi tulipánszüretet idén április 13-a és május 1-je között rendezik meg a Balaton déli partján és idén sem lesz hiány szebbnél szebb virágok tengeréből. Az immáron 6 éve megvalósuló esemény idén még több virággal és új élményekkel várja a látogatókat, akik nem csak virágokat vásárolhatnak, de akár gyönyörű hátterű fotókat is készíthetnek a két, direkt fotózásra elkülönített tulipánmező előtt. A rendezvény szervezői nagy odafigyeléssel igyekeznek a szüret minden napjára elegendő virágot biztosítani, a tulipánmezők sorait szakaszosan nyitják meg, így az utolsó napon érkezőknek sem kell aggódnia, hogy virág nélkül kell hazatérniük. A program az egész családnak szórakoztató lesz, hiszen biztosan a legkisebbek is élvezik majd a szüretelést – a mezők területére pedig négylábú kedvenceinket is bátran bevihetjük!

Gyula nem csak az ételeiről híres[4]

Május 7-8. között ismét megvalósul a Gyulai Virágok Fesztiválja és Virágvására, mely nem csak színes és illatos tulipánokkal és rózsákkal várja az odalátogatókat, hanem igazi különlegességekkel is. Lehetőség lesz például olyan virágok megvásárlására, melyekről nem is biztos, hogy azt gondolnánk, ehetőek. A kapor vagy a koriander például nagyrészt mindenki konyhájában megtalálható, azonban ezek virágai is bátran fogyaszthatók – Gyulán pedig be is szerezhetjük ezeket a finomságokat. A fesztiválon a virágok megvásárlása és kóstolása mellett kézműves és szórakoztató programok gondoskodnak majd a jó hangulatról, valamint számos hazai fellépővel is készülnek a szervezők.

Japán hagyományok és gyönyörű virágok[5]

Az ELTE Füvészkert egy igazán ikonikus helyszín Budapesten. Azonban nem csak a Pál Utcai Fiúk miatt olyan különleges ez a városi oázis, hanem megannyi különleges növénye és eseménye miatt is. A tavasz egyik legszebb és talán legkülönlegesebb virágzása és az azzal egybekötött Sakura ünnep már évek óta látogatható a botanikus kertben, ám minden esztendőben utánozhatatlan élményt nyújt. A japán cseresznyefák virágbontása évi egy alkalommal, igazán rövid ideig figyelhető meg, a Füvészkert látogatói pedig a japán hagyományokhoz híven, pokrócokra telepedve, piknikezve tekinthetik meg ezt a csodás eseményt. Idén április 2-3. között várja a kert az érdeklődőket erre a különleges rendezvényre. Nézzetek be családostól, barátokkal vagy párotokkal egy romantikus délutánra a cseresznyefák alatt.

 

 

 

 

 

[1] https://viragosmagyarorszag.hu/

[2] https://mtu.gov.hu/cikkek/eredeti-hagyomanyaihoz-ter-vissza-a-viragos-magyarorszag-2561

[3] https://www.programturizmus.hu/ajanlat-tulipan-szuret.html

[4] https://szallas.hu/programok/gyulai-viragok-fesztivalja-es-viragvasar-gyula-p4022

[5] https://www.programturizmus.hu/ajanlat-sakura-unnep.html

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr6617777086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása