Travelikum

A személyiségfejlődés az új szuvenír? - A transzformációs utazások korszaka

2020. július 17. - Travelikum

Egy utazás, ami szó szerint megváltoztatja az életünket? Létezik ilyen! Bár a turizmus általános hívószava az élmény, egy kialakuló trend szerint ennek a helyét szépen lassan átveszi egy újfajta élménykeresés, ami a szórakozás helyett az ember lelki és személyiségi fejlődésére van hatással.
fokep1.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/emberek-fa-festoi-gondolkodas-291682

Az elmúlt évek turisztikai trendje az élménykeresés köré épült. Az utazók nem turistaként szerettek volna időt tölteni, hanem megismerni a helyi lakók kultúráját, átvenni a szokásaikat. A híres és fontos látványosságok látogatása mellett az utazás célja, hogy a látogatók egybeolvadjanak a helyi közeggel, átérezzék az úticél szellemiségét. Persze ez a fajta utazás sem fog eltűnni, mellette viszont megjelent az egyre népszerűbb transzformáció, azaz átalakulás trendje.

Kapcsolatépítés a világgal

A turisztikai ipar mindig is belső változást ígért, de már a tömegturizmus megjelenése előtt is szorosan összefonódott az utazás koncepciója a belső változással. A korai zarándoklatok egy belső spirituális változás ígéretére épültek, a fizikai teljesítményen keresztül egy lelki megtisztulást nyújtottak.[1] Így ez a trend leginkább a nevében mondható újnak. 2016-ban létrejött egy Transzformációs Utazási Tanács, ami pontosan definiálta a jelenséget. E szerint a transzformációs turizmus az, amikor az utazó tudatosan igyekszik szétfeszíteni a saját, megszokott határait, és olyan új helyzeteket keres, amelyek által új módokon ismeri föl saját magát és a világot. Az utazást egy személyes átalakulás és új életmód-választás követheti, kezdve a családi kapcsolatoktól az életeseményekig és személyes egészségig. Egy ilyen út olyan dolgokra tud rávilágítani az életben, mint az ökológiai lábnyom fontossága, az ezzel kapcsolatos választások lehetősége és jelentősége. Ráébreszti az utazót a társadalmi és jótékonysági elkötelezettségekre, az életmód- és időgazdálkodási döntésekre. Ezen kívül segítséget nyújt, ha valaki szeretne kialakítani egy figyelmes és szemlélődő életmódot.[2]
kep2.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/barlang-bekes-ferfi-festoi-1659437/

Spirituális feltöltődés

Egy ilyen trend elterjedése akkor válik valóssággá, ha már a turisztikai célpontok is elkezdenek alkalmazkodni hozzá és ennek megfelelően alakítják ki ajánlataikat. Néhány szálloda már kiegészítette a csomagajánlatait különböző transzformációs programajánlatokkal. Ez megvalósulhat egy felfedezőúttal, aminek konkrét útvonaláról nem tájékozódunk előre, különleges helyi wellness kínálatokkal, ami a pihenés mellett lelki feltöltődést is ígér vagy egy afrikai luxus szafarin töltött pár nappal, ami segít az utazónak egyéni és mély kapcsolatot kialakítania a természettel.[3] Bár egy ilyen szafari nem tartozik épp a pénztárcabarát üdülések köré, szerencsére ez a spirituális feltöltődés kevesebb ráfordítással is megvalósítható.


zebragif3.gifForrás: https://giphy.com/gifs/bbcearth-love-friends-PW45aFFG

A transzformatív üdülés kínálatát nagyobb mértékben a vallási-, egészség- és falusi turizmusban kereshetjük, valamint az extrém sportok területén.[4] Az ezeknek otthont adó térségek viszont sok esetben még nincsenek felkészülve a turizmus kiemelt igényeire, mivel a népszerűségük a világhírű úticélokkal szemben kisebb. Ebből adódóan viszont az áruk is alacsonyabb.

Transzformációs utazások hazánkban

Bár Magyarországon a transzformációs utazás még nem annyira felkapott trend, nem kell messze mennünk, ha kipróbálnánk az előnyeit. A falusi turizmus egyes részein évek óta várják a természeti újrakapcsolódást kereső utazókat. Ezesetben a transzformáció a helyiek segítésével, együtt dolgozással, tanítással valósul meg. [5]
biofalu.jpg

 Forrás: http://www.falusiturizmus.org/hu_HU/services/1208/biofalu-mariahalom.html

Ez a belső változás egy új tudás megszerzésével is létre jöhet, így utazásunk céljául választhatunk egy olyan települést, ahol részt vehetünk egy adott képzésen. Például a Hollókői Fazekasházban elmerülhetünk a korongozás művészetében. A magyar zarándokutakról se feledkezzünk meg. Ilyen a testet és lelket egyaránt erősítő utazás a Szent Márton út, ami hazánkban összesen 700 kilométer hosszan fut, 113 településen keresztül.[6] De eltölthetünk pár napot Máriahalom biofalujában is, ahol a szállásért cserébe önkéntes munkákon lehet részt venni.[7] A lehetőségek tárháza végtelen.

 

 

 

[1] http://real.mtak.hu/52419/1/Bori_cimn_RTamas.pdf

[2] https://www.transformational.travel/about-tt-page

[3] https://www.nationalgeographic.com/travel/destinations/africa/trends-transforming-traditional-safari-experience/

[4] https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/az-elvonulasturizmus-keresleti-es-kinalati-tenyezoi-1162310

[5] http://old.uni-corvinus.hu/fileadmin/user_upload/hu/tanszekek/gazdalkodastudomanyi/i_mark/kk_tt/TB_2018-04_5_Martonne_Mathe_Kinga_-_Simonyi_Norbert.pdf

[6] http://www.viasanctimartini.eu/hu

[7] http://biofalu.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr5116012648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása