Travelikum

Ezért éri meg egyedül utazni – a magányos turizmus jelensége

2020. szeptember 10. - Travelikum

Egyedül nekiindulni a nagyvilágnak elsőre félelmetesnek tűnhet, pedig akár életünk legnagyobb kalandja kerekedhet belőle, ahol a pihenésen túl a tanulásnak és a tapasztalatszerzésnek is jut hely. Megmutatjuk miért érdemes útra kelni utazótárs nélkül és milyen pozitív hatásai lehetnek az egyre népszerűbb magányos turizmusnak. 1_1.jpg

forrás: https://utazomajom.hu/megeri-egyedul-utazni-szerintunk-igen-es-van-ra-8-okunk/

Megvan az álomúticél, de nincs hozzá utazótárs? A magányos turizmus jelensége arra ösztönzi a kalandra, avagy pihenésre vágyó turistákat, hogy vágjanak neki egyedül is a kinézett útnak és ne tartsa vissza őket a tudat, hogy család vagy barátok nélkül töltik a jól megérdemelt pihenő időt. Persze senkinek sem javasoljuk, hogy szándékosan mondjon le a társaságról, inkább eláruljuk, hogy miért éri meg egy ilyen szituációban is elutazni.

Egyedül, mégsem magányosan

Az, hogy valaki egyedül indul útnak, nem feltétlenül jelenti, hogy végig magányos lesz. Gondoljunk csak bele, ha társaság vesz minket körül, nem biztos, hogy beszélgetésbe elegyedünk az utazás során másokkal. Viszont, ha rá vagyunk kényszerülve, hogy kommunikáljunk, könnyebb ismerősöket, akár jóbarátokat szerezni az utazás során. Az ilyen fajta barátságok pedig akár életre szólóak is lehetnek.

Az utazókon kívül a helyi lakosokkal is beszélgetésbe elegyedhetünk, így a célország kultúráját is könnyebb megismernünk, sőt, talán olyan érdekes információkat is elárulnak, amik nincsenek benne az útikönyvekben. Egy egyedülálló turistát mindenki hamarabb leszólít, mint egy egész csoportot, nem igaz?

Tiéd minden döntés

Nagy társaság és eltérő igények esetén a szállás kérdése, vagy az éttermek kiválasztása sok esetben nehéz dolog. Egyedül utazás során viszont szinte mindenről te dönthetsz. Kiválaszthatod, hogy melyik látványosságokat szeretnéd megnézni és azoknál mennyi időt akarsz eltölteni. Minden a saját ritmusodban zajlik. Legyen szó egy múzeumról vagy a strandról, annyi időt tölthetsz ezeken a helyeken, amennyit csak szeretnél.
2_1.jpg

 forrás: https://www.insider.com/why-you-should-travel-alone-2018-3

Én idő

Az egyedül utazás remek lehetőséget ad az elmélkedésre. Legyen szó a múltadról, jelenedről és a jövő terveiről, végre át tudod gondolni az életed és az új környezet gyakorolta hatások talán izgalmas ötleteket és érdekes megoldásokat sugallanak a felmerülő problémákra. A távolság továbbá felértékeli a meglévő emberi kapcsolatokat, ezáltal sokkal jobban fogod értékelni az otthon maradt családtagokat és barátokat. Ezen felül arról is megbizonyosodhatsz, hogy kik azok az emberek az életedben, akiknek a társaságára nem feltétlenül van szükséged, mert visszahúznak, vagy valamilyen módon rossz hatást gyakorolnak rád. Ez alapján a magányos utazás egy kapcsolati detoxként is felfogható.

Tanulás, önbizalomfejlesztés

Az otthontól és a megszokott közegtől való távolság erősíti az önbizalmat is, hiszen minden felmerülő problémát magadtól kell megoldanod. Jobban tudsz majd összpontosítani a célodra, hiszen nem lesz melletted senki, aki elvonná a figyelmed. Ezek alapján, egy ilyen utazás akár a karrierednek is nagy löketet adhat.

Az egyedül utazás a legjobb módja az idegennyelvek elsajátításának. Hacsak nem belföldön kirándulsz, valószínűleg nem lesznek magyarok, akik útbaigazítanának, így kénytelen leszel idegen nyelv használatával segítséget kérni. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de olyan tudás birtokába kerülhetsz, amit vélhetően egy nyelviskola sem tud biztosítani. Az idegennyelvek ismerete pedig számtalan új kaput nyithat az életben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr616196386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása