Travelikum

Cloud tourism – avagy a „felhőben történő” virtuális utazás

2021. február 05. - Travelikum

Élő közvetítés, 360 fokos panoráma felvételek, 5G és a virtuális valóság ötvözéséből létrejött, új típusú utazásélmény, amely lehetővé teszi számunkra, hogy különlegesebbnél különlegesebb helyeket fedezzünk fel anélkül, hogy valóban útnak indulnánk.

pexels-nina-uhlikova-725255.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/

A koronavírus-járvány megjelenése óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző utazási célpontokat bemutató videók, virtuális túra- és tárlatvezetések, online közvetített színházi előadások és koncertek.

Tavaly márciusban egy élőközvetítésekre specializálódott kínai weboldal (Douyin), elindított egy online programot, amely keretében lehetőség nyílt egy virtuális utazás során ellátogatni Jünnanba, ahol olyan csodálatos helyszíneket ismerhettek meg az érdeklődők, mint a Yulong Snow Mountain. A virtuális túravezetés egyik nagy előnye, hogy szinte korlátlan számban csatlakozhatnak a „turisták” az eseményhez, illetve interaktívabb, mint egy utazási műsor vagy videó megtekintése, mivel a résztvevők kommunikálhatnak az idegenvezetővel és a többi nézővel is a közvetítés alatt.

Kínában az utóbbi év során, annyira népszerűvé váltak a virtuális utazások, hogy Li Ko-csiang miniszterelnök úgy döntött, nagyobb támogatást biztosít majd az „Internet Plus Tourism” fejlesztésére, amely a virtuális utazások mellett magába foglalja a turisztikai holnapok online marketingtevékenységre való ösztönzését is. A legtöbb virtuális élményeket kínáló cég, annak reményében szervezi programjait, hogy a résztvevők a járvány után élőben is ellátogatnak majd azokra a csodás helyszínekre, amelyeket a virtuális térben már bejárhattak.

pexels-bradley-hook-123335.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/

Ázsia mellett az Egyesült Államokban és Európában is egyre nagyobb teret hódít a virtuális utazás. New York-ban például egy idegenvezető által készített virtuális sétát tehetünk a Central Parkban, de akár Philadelphia történelmi emlékeit is felfedezhetjük egy 360 fokos panoráma túra alkalmával. A Google Arts and Culture az Amerikai Nemzeti Park Szolgálattal együttműködve, vadőrök narrációjával mutatja be a legnépszerűbb nemzeti parkokat, például a Yellowstone-t vagy a Bryce Canyont.

Egy berlini idegenvezető, Jeremy Minsburg több virtuális városnéző sétát ajánl. A túrán résztvevők megismerhetik a német főváros nevezetességeit, illetve a város történelmével kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik.

Magyarországon is elérhető pár hasonló program, a Behind Budapest például két élő, virtuális túrát is ajánl a weboldalukon. Az egyik a budai oldal főbb nevezetességeit veszi sorra, a Halászbástyától indulva végig a Vár környéki utcákon sétálva, míg a másik túra a Duna-parti holokauszt emlékműtől indul és a Szent István-bazilikáig kalauzolja el az érdeklődőket.

 

Forrás: https://turizmus.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr7716416942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.02.06. 19:17:17

Nagyon jó - nincs tülekedés, fárasztó utazás, jetlag.
süti beállítások módosítása