Travelikum

Lőn, virágosság! – Lélegzetelállító virágoskertek, arborétumok és botanikus kertek Magyarországon

2021. július 09. - Travelikum

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Ha pedig valóban rajongunk értük és káprázatos növényekben szeretnénk gyönyörködni, mindenképp érdemes felkeresnünk hazánk nagy kertjeinek egyikét. Az ország több pontján fellelhetünk olyan csodás helyszíneket, amelyek számos izgalmas látnivalóval szolgálnak. A fővárosba térve, a Balaton felé, de akár még Békés megyében is találhatunk olyan rejtett kincseket, amelyek mesés zöld környezetet és színes virágok látványát tárják a szemünk elé.

1_29.jpg

Forrás: https://bastie.hu/regi-kepek-vacratot-arboretum-botanikus-kert/

Hazánk egyik legnagyobb arborétuma a Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton található. A 27 hektáros lélegzetelállító kert több mint 13 ezer növényfajtának ad otthont. Itt megtekinthetjük a rózsakertet, a parkot kettészelő Sződ-Rákos patakot vagy akár a terjedelmes mocsári ciprust is. Az üvegházak között fellelhető a varázslatos gyűjteménnyel rendelkező Kaktuszház, a mediterrán stílusú Trópusi pálmaház vagy az interaktív kiállítással rendelkező Karbonház. A fűszer- és gyógynövényeket kedvelők ellátogathatnak a Sziklakertbe, a lélegzetelállító parkon keresztül pedig egy meseszép patakot láthatunk végigfutni. Ha szemfülesek vagyunk, kiszúrhatjuk a mókusokat, nyesteket, menyéteket, sünöket és egyéb kisállatokat vagy elrepülhet a számos madárfaj egyike is a fejünk fölött.[1][2] Aki a természet szépségeiben szeretne gyönyörködni, érdemes meglátogatnia a Zirci Arborétumot is. A Zirci Ciszterci Apátság közvetlen közelében elhelyezkedő arborétum jellegzetessége, hogy angolkert stílusban építették. Továbbá itt található az ország legmagasabban fekvő fás-gyűjteménye, 400 méterrel a tengerszint felett. A közel 20 hektáros, védett természeti területen 600 növényfajtát csodálhatunk meg. Javarészt lombhullató fákból áll, de több fenyőfajtát is fellehetünk itt, a halastó partján pedig dísznövényekkel találkozhatunk. Magával ragadó látványt nyújt a lépcsős vízesés és a patak feletti barokk kőhíd is.[3][4]

2_24.jpg

Forrás: https://welovebudapest.com/hely/elte-fuveszkert

Budapest belvárosában, a nyolcadik kerületben egy mesebeli világba, az ELTE Füvészkertjébe nyerhetünk betekintést. A kert Magyarország első botanikus kertje, amelyet az 1700-as évek végén alapítottak Szombathelyen, majd átköltöztették először Budára és végül Pestre. A hely egész évben látogatható, de áprilisban a virágzó cseresznyefák kihagyhatatlan élményt nyújtanak. Fellelhetünk továbbá egy pálmaházat, hatalmas tavirózsákat, orchideákat, kaktuszokat, de akár rovarfogó növényeket is. A kert fontos feladatának tekinti a védett és veszélyeztetett növények megőrzését, mesterséges szaporítását és visszatelepítését is.[5][6] A Körös partján elterülő Szarvasi Arborétum szintén számos természeti csodát rejt magában. Az elkápráztató tájkert kialakítását Bolza József, becenevén Pepi gróf kezdte meg, akinek köszönhetően a hely már több mint 1600 fa- és cserjefajnak ad otthont. Ikonikus darabjai a kertnek a szabadon mászkáló pávák, a lenyűgöző tisztások, és a famatuzsálemek. A legbámulatosabb fája a 36 méteres és 150 éves hegyi mamutfenyő.[7][8]

 

 

 

 

 

[1] https://botanikuskert.hu/elohely-es-allatvilag/

[2] https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/vacratot-arboretum

[3] http://www.zirciarboretum.hu/

[4] https://szallas.hu/programok/zirci-arboretum-zirc-p59

[5] https://www.fuveszkert.org/

[6] https://welovebudapest.com/hely/elte-fuveszkert

[7] https://szallas.hu/programok/szarvasi-arboretum-szarvas-p4150

[8] https://kirandulastippek.hu/del-alfold/szarvasi-arboretum-mini-magyarorszag

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8916617598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Echo73 2021.07.12. 16:23:46

Múlt héten jártunk a Szombathely és a Szajki tavak közelében található Jeli Arborétumban. Bár a nagy számú virágos növények (főleg rododendronok) miatt inkább tavasszal látványosabb, de most is érdemes végigjárni. Lombkorona ösvény, tematikus (japán, kínai stb.) élőhelyek, kilátók, szóval jó program volt.
süti beállítások módosítása