Travelikum

Fürdőkúra és fürdőkultúra – A gyógyító források élménye

2021. szeptember 15. - Travelikum

Magyarország vizei egyszerre biztosítanak felpezsdítő szórakozási lehetőséget és nyugtató gyógyulást. A több ezer éves fürdőkultúra hagyományait és a modern orvosi kutatásokat ötvöző magyar fürdőgyógyászat igazi hungarikum. Évente milliók keresik fel hazánk legendás termál- és gyógyfürdőit, ahol európai szinten is hatalmas tudás és tapasztalat szolgálja a fürdővendégek egészségét. Természetes forrásainkat megannyi lélegzetállító épület és vidék veszi körbe, ideje felfedeznünk őket!

1_42.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/viz-epiteszet-szines-visszaverodes-52062/

Minek nevezzelek?

Természetesen víz és víz között is óriási lehet a különbség, ezért megnevezésük több kritériumtól függ: a 30 °C feletti természetes vizet termálvíznek; a természetes forrásból származó vizet, amely ásványianyag- és nyomelemtartalma miatt egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, ásványvíznek; az olyan természetes ásványvizet, melynek bizonyított gyógyhatása van, így fürdési vagy ivási célra felhasználható, gyógyvíznek nevezzük. Magyarországon található a világ ötödik legnagyobb termálvízkészlete és bár hazánkban szigorúbb a minősítés, mint a világ számos más pontján, a bizonyított hatású gyógyvizekből kétszáznál is több található.[1]

Fürdőgyógyászat Magyarországon

Amennyiben ki szeretnénk próbálni a fürdőkúrát, érdemes szakorvossal konzultálnunk, aki elvégzi az állapotfelmérést, ezáltal korunknak, panaszainknak, egészségi állapotunknak megfelelő fürdőt, vízhőmérsékletet, időtartamot, rendszerességet javasol. A fürdőkúrák ideális hossza két-három hét, amelynek időtartama alatt napi egy vagy két alkalommal érdemes húsz-harminc percre megmerítkezni.

Egy komplex fürdőgyógyászati ellátás alkalmanként 60–80 kezelésből áll és évente 2 kúra vehető igénybe társadalombiztosítási támogatás keretében. Társadalombiztosítási támogatással fürdőgyógyászati ellátásokat kizárólag a finanszírozott egészségügyi szolgáltató reumatológus, fizikoterápiás, ortopéd, mozgásszervi rehabilitációs, valamint fizikális medicina és rehabilitációs orvos, illetve traumatológiai javallat esetén traumatológus szakorvos rendelhet el. Fürdőgyógyászati ellátások esetén az ellátást rendelő vény kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket, a kúra befejezését követő három héten belül pedig ellenőrző vizsgálatra kell jelentkezni a gyógyászati ellátást elrendelő orvoshoz.

A fürdőkúra rendszeres, egymásra épülő kezelésekkel hosszútávú gyógyhatást eredményezhet, sok esetben akár hónapokra is megszűntetheti a panaszokat, míg alkalmanként kipróbálva a megelőzést segítheti elő. A fizioterápia, a gyógymasszázs, az iszapkezelés, illetve a súlyfürdő mind-mind alkalmas lehet arra, hogy gyógyulásunk a lehető legteljesebb legyen, ezek igénybevételére pedig számos lehetőségünk van Magyarországon. Nyerjünk erőt a vízből![2]

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/BR20MTUGE10_EGTUR_wellness_belfold_final_forgato.pdf

[2] https://mtu.gov.hu/documents/prod/BR20MTUGE10_EGTUR_GYOGY_HU_press_forgato.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr6016689940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása