Travelikum

Vad kikapcsolódás – A Velencei-tó rejtett kincsei

2021. szeptember 21. - Travelikum

Hazánk harmadik legnagyobb tava változatos ökoszisztémájával, a tó körüli izgalmas látnivalókkal és a számos aktív kikapcsolódási lehetőséggel kiváló úti célt jelent a kirándulni vágyók számára. Budapesttől csupán 50 kilométerre található, sekély vize miatt pedig európai viszonylatban is az egyik legmelegebb, így nem meglepő, hogy strandjai kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. A Velencei-tó viszont nemcsak nyáron csábítja a kirándulókat, hanem tavasszal és ősszel is remek programlehetőségeket nyújt.

1_44.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu/photos/t%c3%b3-moha-f%c5%b1-gyep-napnyugta-este-5996427/

Pákozd

A tó partjától nem messze, a Mészeg-hegyen található Katonai Emlékparkban több évtized hadtörténelméről tájékozódhatunk. A Pákozdi csata egykori helyszínén, a park 1,6 hektáros területén I. világháborús tiszti barakk, II. világháborús lövészárok, míg az 1956-os emlékponton egy igazi T-55-ös harckocsi tárul a szemünk elé. A parktól 500 méterre található a Doni Emlékkápolna, amely a II. világháború idején a Don-kanyarban elesett magyar katonáknak állít emléket. A Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum vaddisznók, fácánok, őzek és szarvasok tanyája, ahol tágas réteken legelésznek az állatok. A park területén áll a Mészeghegyi kilátótorony, melyből a Velencei-tó panorámáját csodálhatjuk meg, az arborétumban kialakított kis tűzrakóhelyeknél pedig kedvünkre sütögethetünk. A Duna-Ipoly Nemzeti Park különleges geológiai képződményeit, a pákozdi ingóköveket is érdemes megnéznünk. A népnyelvben csak gyapjúzsákoknak hívott hatalmas ingókövek ingatagnak tűnő, hatalmas, gömbölyded képződmények, amelyek azonban nagyon is stabilak, és réges-rég ott állnak a Sukoró és Pákozd környéki tájakon.

Dinnyés

A Dinnyésen megtalálható Várpark és Skanzen a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. A kiállítás a ma már csak romokban létező magyar várak makettjeit vonultatja fel, így a történelem szerelmesei számára kihagyhatatlan látnivaló.

Gárdony

A Velencei-tó híres szülötte Gárdonyi Géza, akinek egykori szülőházában ma a szerző művészetét bemutató múzeum kapott helyet. A Gárdonyi Géza Emlékház tárlatán az író életének fontos mérföldköveit, különböző dokumentumokat (például Gárdonyi titkosírását), fényképeket és emléktárgyakat csodálhatunk meg. A tó körüli kirándulások fáradalmait az egészség-szigetként is emlegetett Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben pihenhetjük ki, amelynek termálvize a Bika-völgyből, 1000 méter mélyről tör a felszínre, hogy gazdag ásványianyag tartalmával hatékonyan kezelje a különféle panaszokat.

A Velencei-tó természeti kincsei

A Velencei-tó nyugati része 1958 óta védett terület, nádasában ritka madárfajok, többek között nagykócsag, kanalasgém és búbos vöcsök fészkel. A madárrezervátum élővilágát az agárdi kikötőből induló sétahajók fedélzetéről is szemügyre vehetjük, és az állatok mellett a tó különleges hangulatát, a szépen ringó tengermelléki kákát vagy a lápi orchideát is megcsodálhatjuk. A tó a szeles időben űzött extrém vízi sport, a windsurf rajongói számára is remek programlehetőséget nyújt.

A Velencei-tó méltán híres strandja, a Velencei Korzó, amelynek homokos partján szinte tengerparti a hangulat. A 20 hektáron kialakított gyerekbarát szabadstrand 500 méteres partszakaszán vízi kalandpálya, vízibicikli, röplabda- és focipálya várja a strandolókat. Napozás közben érdemes gyakran megmártózni a tó vizében, mely magas magnézium- és nátriumtartalmának köszönhetően kiemelkedően frissítő élményt nyújt számunkra. A Velencei-tó körüli 30 kilométeres kerékpártúra kellemes kihívást jelent mindenki számára, mivel a pákozdi emelkedőt leszámítva sík terepen vezet az útvonal, és mindössze pár óra alatt teljesíthető. Biciklizés közben a tó gazdag növény- és állatvilágában is gyönyörködhetünk, illetve felfedezhetjük a part menti településeket. Hajón, kenun, vagy akár sárkányhajón is bejárhatjuk a tavat, ahogyan a Szúnyogszigetre Agárdról menetrend szerint induló járat, illetve az alkonyati sétahajózás is kihagyhatatlan kaland.[1]

2_6.png

Forrás: https://mtu.gov.hu/documents/prod/1028458_WOW_Hungary_Velencei_terkep_0720.pdf

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/1028458_WOW_Hungary_Velencei_terkep_0720.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr1516696508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása