Travelikum

Fedezzük fel a hazai finomságokat első kézből! – Termelői piacok Magyarországon

2021. október 20. - Travelikum

A hazai termelői piacokra tett látogatás egyszerre jelent kiváló minőséget, egyedülálló vásárlói élményt és természetesen igazi finomságokat. Hazánkban számos vidéki és fővárosi őstermelői piac működik, melyekben közvetlenül a helyi termelőktől tudjuk beszerezni az ízletes, friss gyümölcsöket, zöldségeket és bármely más egyéb értékes portékát. Különösebb hírverésre sincs szükségük a helyiek és piacturisták által egyaránt jól ismert helyi őstermelői piacoknak, hiszen a saját termény és kézműves termékek iránt érdeklődők számára is a leghitelesebb forrást jelentik.

1_52.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/kezek-gyumolcsok-gazda-uzlet-95425/

A bevásárlóközpontok és szupermarketek nyújtotta kényelem közepette egyre kevesebb ember szán időt arra, hogy piacokra látogasson el, még annak ellenére is, hogy van igény a jó minőségű, hazai termesztésű élelmiszerekre. Pedig számos pozitív oldala van a piacozásnak, kezdve a helyi termelők támogatásától a legjobb, legfrissebb idénygyümölcsök, az új termékek és receptek megismeréséig. A friss finomságok mellett pedig még a környezetet is kíméljük a helyi termékek vásárlásával, hiszen így az élelmiszerek felesleges utaztatását és az ehhez szükséges tartósítást is kikerüljük.[1] 

Az évszak igazi ízei

A boltok kínálatában legtöbbször feldolgozott, antibiotikummal, hormonokkal és génmódosítással felturbózott élelmiszerekkel találkozunk, ami nem a legelőnyösebb az egészségünkre nézve. A termelői piacokon ezzel szemben helyi és egészséges termékeket vásárolhatunk, amelyeket közvetlenül eladás előtt szüreteltek le, sőt még az idénygyümölcsök igazi, tartósító- és más szerektől mentes ízeit is felfedezhetjük. Mutatjuk, hol találhatjuk a legismertebb időszakos vagy állandó termelői piacokat, vidéken és Budapesten egyaránt!

Piacok vidéken

Őriszentpéteren található a 2012-ben megalakult Őrségi termelői piac[2], amely mára közkedvelt hely lett a piacturisták és a helyiek körében egyaránt. A piac egész évben látogatható, szombat délelőttönként. A Balaton legnagyobb vására és piaca a Fonyódi piac és vásár[3], ahol a helyi termények mellett nép- és iparművészeti használati és dísztárgyakat, festményeket is vásárolhatunk.

2007 óta minden vasárnap várja látogatóit a Káptalantótiban működő Liliomkert piac[4], amelyet az alapító Harmathy Ildikó a saját szántóföldjén létesített. Weboldalukon rengeteg hasznos és érdekes információ található, az eladó „kofák” is bemutatásra kerülnek néhány szóban. A minőségi élelmiszerektől a régiségekig szinte minden kapható a Tihanyi piac placc-on: könnyen el tud veszni itt az óvatlan vásárló a kínálat elképesztő bőségében. A szombatonként megrendezett piac híre az ország határán túlra is eljutott, külföldi turisták is gyakran megfordulnak itt.[5]

Budapest piacai

Talán a legismertebb a budapesti piacok közül a Szabadság híd pesti hídfőjének közelében található Nagy vásárcsarnok, egyben az egyik legrégebbi is, hiszen a gyönyörű téglaépület a 19. század végén épült meg. A termelők standjai mellett éttermek is helyt kaptak a csarnokban, így emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt a piacozással egybekötött étkezés a Nagy vásárcsarnokban.[6]

A Belvárosi piac[7] egy igazi gasztronómiai-kulturális centrum őstermelői piacával, street-food kínálatával és számtalan programjával. A Hold utcán található piac a friss kínálaton túl olyan hazai különlegességeket is felsorakoztat, mint a szürkemarha vagy a mangalica. Ha pedig a vásárlás után megéheztünk, a Buja Disznókban óriási rántott hússal, a Lakatos műhelyben különleges kolbászokkal csillapíthatjuk étvágyunkat, de a lisszaboni piac hangulatát megidéző Champoint 4 Monkeys sem érdemes kihagyni, ha erre járunk. A Belvárosi piac 2021. január 1-jétől ideiglenesen zárva tart, de az éttermeket ezalatt is meg tudjuk látogatni.

A Szimpla kertben tartott Szimpla Vásárnap[8] szervezői ügyelnek a széles kínálatra és minőségre, ezért szigorú szabályrendszer alapján, hosszútávra választják ki a termelőiket. A vasárnaponként 9-től 14-ig megtartott piac alkalmanként 3000-4000 érdeklődőt vonz a Szimplába, akik kedvükre válogathatnak a minőségi termékfelhozatalban.

Az őstermelői piacok a régmúlt időkbe repítenek vissza, amikor a vásárló és eladó közti kapcsolat sokkal közvetlenebb és személyesebb volt. A piacközösség hangulata, a viccelődés, az alkudozás és a baráti beszélgetés lényegében a piacozás velejárója – az ember lelki egészségének is jót tesz a bevásárlóközpontok hideg és személytelen világa után. Érdemes a kisebb termelői piacokat is látogatni, amelyek nagy eséllyel közvetlen közelünkben is működnek.

2_39.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/emberek-uzletek-bevasarlas-piac-868110/

 

 

 

 

 

[1] https://cuesa.org/learn/10-reasons-support-farmers-markets

[2] https://www.orseg.info/hu/info/gasztronomia/orsegi-termeloi-piac/index.html

[3] https://www.fonyod.hu/hu/hasznos-informaciok/piac

[4] http://liliomkert.lapunk.hu/

[5] https://mtu.gov.hu/documents/prod/BR20MTUGE11_Gasztro_kiadvany_09_B2B_HU_forgato.pdf

[6] https://welovebudapest.com/toplista/friss-megbizhato-aru-elso-kezbol-budapest-termeloi-piacai

[7] https://welovebudapest.com/hely/belvarosi-piac-hold-utcai-piac

[8] https://www.szimpla.hu/termeloi-piac

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr3416728782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása