Travelikum

Kőkemény kalandok 2. – Ókori római emlékek Pécsen

2021. október 22. - Travelikum

Hazánk területén több jelentős római kori lelőhely található, azonban Pécs igazi különlegességnek számít. Pécs római kori emlékei, ezen belül is az ókeresztény sírkamrák területe az egyetlen régészeti világörökség Magyarországon. Nem egy átlagos helyről beszélünk, így biztosak lehetünk benne, hogy nem egy átlagos program vár minket, ha idelátogatunk. A föld alá ereszkedve ugyanis az ókori történelem mélységeiben merülhetünk el.

1_53.jpg

Forrás: https://www.foldkalandilyesmi.hu/

Sopianae története

Sopianae nevét már a római császárkor egyik legkiemelkedőbb történetírója, Ammianus Marcellinus is említi, azonban mind a kevés írásos emlék, mind pedig a régészeti leletek elég hiányos információkat nyújtanak a város történelméről. Sopianae területén a római hódítás előtt illír és kelta törzsek éltek, míg a rómaiak jelenléte az eddig feltárt régészeti leletek alapján az i. u. 1. század utolsó harmadától mondható biztosra. A város alapítása feltehetően az i. u. 2. század elején, Hadrianus uralkodása alatt történhetett. Sopianae települése több fontos közlekedési útvonal találkozási pontjában feküdt, az i. u. 3. századtól pedig már biztosan városias település állt itt. Az i. u. 3. század végén Diocletianus császár két részre osztotta Pannonia Inferior területét, Sopianae ekkora Pannonia Valeria tartomány polgári közigazgatási központja lett. A mai belváros területén elterülő római kori település központi részét legkésőbb az i. u. 4. században városfallal vették körbe. A város római életének a népvándorlás vetett véget. Területét i. u. 430-ban elfoglalták a hunok, a romanizált lakosság pedig elhagyta Sopianae-t.[1]

Római kori világörökség

A világörökségi helyszínek a belváros különböző pontjain helyezkednek el. A Cella Septichora egy nyolcszögű sírkápolnából és 6 sírkamrából áll. A romok értelmezésében látványos videók, rekonstrukciók segítenek, a sírkamrákban pedig gyönyörű freskók díszítik a falakat. A másik látogatható helyszín az Ókeresztény Mauzóleum, ahol a freskók mellett egy faragott díszítésű szarkofágot is megtekinthetünk. Az Apáca utcában még több sírépítmény és egy ókeresztény temetőkápolna található, ezek azonban csak időszakosan látogathatóak.[2] Nem hétköznapi helyek, nem hétköznapi programlehetőségek. Érdemes megismerkednünk hazánk ezen kiemelkedő régészeti lelőhelyeivel!

 

 

 

 

 

[1] Pozsárkó Csaba - Tóth Zsolt: Pécs a római korban. Vezető a pécsi világörökség helyszíneihez. Pécs, 2011.

[2] https://www.foldkalandilyesmi.hu/blog/sopianae-vagyis-pecs-a-romai-korban

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8116731848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása