Travelikum

Fedezd fel a város legapróbb műalkotásait – mutatjuk merre találhatók!

2022. február 16. - Travelikum

Fővárosunk számtalan műalkotást rejt a monumentális építményektől, egészen az apróságokig. Sokszor a nagy rohanásban észre sem vesszük ezeket a művészeti alkotásokat, azonban érdemes néha megállni és felnézni, vagyis jelen esetben inkább letekinteni, hiszen olykor egészen alacsonyan is kincsekre bukkanhatunk!

kep1_12.jpg

Forrás: unsplash.com

A művész, aki szeret kicsiben alkotni

Kolodko Mihály ukrán-magyar születésű szobrász számtalan nagy volumenű szobrot készített pályafutása során, ám akadtak olyan művei, melyekhez nem talált megrendelőt – így születtek meg legkisebb alkotásai. Mivel a nagyobb szobrok elkészítése előtt is tervezett egy miniatűr változatot, hogy lássa, hogyan festene nagyban a mű, saját ötletei elkészítéséhez is ezt a méretet választotta. Az apró szobrok költséghatékonyabbak voltak, mint nagyobb társaik, így könnyedén kiélhette fantáziáját a nagyobb projektek elkészítése közben.

Van itt csali és egy-két horog… na, meg persze a Főkukac![1]

Szerintünk bátran kijelenthetjük, hogy életkortól függetlenül gyermekkorunk egyik kedvenc meséje a Ho-ho-horgász volt. Ezzel Kolodko sem volt másképp, első miniatűr szobra ugyanis nem más volt, mint a meséből oly jól ismert Főkukac. Az Ungvár után Budapesten is elhelyezett kis szobrocska a Bem rakparton, a Halász utcai villamosmegállónál csodálja a fővárost kettészelő Dunát és várja nagy rajongóit egy közös folyóparti üldögélésre.

Rejtélyes eset a Jászain[2]

A Jászai Mari tér közelében lévő Falk Miksa utcánál egy igazán érdekes bűntett helyszínére bukkanhatunk. Korunk egyik ikonikus tévészereplője és detektívje, Columbo egy látszólagos öngyilkosság esetén töri a fejét – persze mindez csak az arra járók fantáziájának szüleménye. A 2014-ben installált szobor Columbo hadnagyot és hű társát, „Kutyát” ábrázolja, ahogy épp egy bűnesetet igyekeznek megoldani. A jellegzetes jelenet mögött azonban 2018 óta maga a bűntény is helyet kapott, a halott mókus képében. Az érdeklődő, önjelölt nyomozók a Kieselbach Galéria sarkán, az elektromos szekrény lábánál találhatják meg a miniatűr szobrot, azonban nagyon szemfülesnek kell lenni, hiszen egészen apró, még a többi Kolodko szoborhoz képest is.

Breki és Süsü a két jó barát[3]

Még, ha a tévéképernyőkön nem is, de a Szabadság téren bizony együtt található meg a két ikonikus szereplő. Breki, a The Muppet Show sztárja az egykori tévészékház előtt, a sétány melletti korláton üldögélve nézi a parkban szórakozókat, Süsü, azaz Bodrogi Gyula Süsü jelmezben, pedig az épület bejárata mellett várja rajongóit.

Az uralkodóknak is jár a pihenés[4]

Ha Buda felé vesszük az irányt és a Szabadság hídon kelnénk át a túlpartra, egy, a birodalom irányításától megfáradt Ferenc Józseffel találkozhatunk. Azaz csak a miniatűr, függőágyban pihenő szobrával. A Szabadság híd nyaranta sokak kedvence, ha baráti összejövetelekről van szó, így nem meglepő, hogy az egykori uralkodó is ezt a helyet választotta – nem mellesleg pedig egészen 1946-ig az ő nevét is viselte a híd.

 

 

 

[1] https://szallas.hu/programok/kolodko:-fokukac-miniszobor-budapest-p9047

[2] https://szallas.hu/programok/kolodko:-halott-mokus-budapest-p9064

[3] https://femina.hu/utazas/kolodko-miniszobrok-budapesten/?token=853057a4b50b293e1ab67f7a51de03f2

[4] https://szallas.hu/programok/kolodko:-ferenc-jozsef-miniszobra-budapest-p9513

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8317563140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása