Travelikum

Színes programkínálat a Föld napja alkalmából

2022. április 12. - Travelikum

A Föld napját közel 180 országban április 22-én ünneplik, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az ünnepnap az idők során világmozgalommá nőtte ki magát, az érdeklődők számos rendezvény közül választhatnak ismereteik bővítése, vagy éppen kikapcsolódás gyanánt. A dátum közeleg, így hoztunk nektek pár javaslatot, hogy milyen programokkal tudjátok eltölteni ezt a jeles napot.

fold_napja.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/

A világnap eredete

A Föld napjának elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön. Az első Föld napja Denis Hayes, amerikai egyetemista nevéhez fűzhető, aki 1970. április 22-én emelte fel szavát a természetért. Ennek köszönhetően az Egyesült Államokban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, illetve új környezetvédő szervezetek alakultak, így sarkallva az embereket arra, hogy ökológiailag érzékenyebb életvitelt folytassanak.[1]

Az első Föld napja 20 évvel később világmozgalommá nőtte ki magát, melynek jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”. A természet folyamatosan vészjelzéseket küld árvizek, aszályok, extrém időjárási körülmények formájában, így a mozgalom célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása. Magyarország az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz, a többi országhoz hasonlóan idén is különböző környezetvédelmi programokkal járul hozzá az emberek környezeti felelősségtudatának felébresztéséhez. [2]

Föld napja programok a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében[3]

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 2022. április 23-án a budapesti Sas-hegyen szervezett túráján várja szeretettel az érdeklődőket. A túra célja, hogy bemutassa a Föld múltjából itt maradt különleges fajokat, és fennmaradásukat veszélyeztető tényezőket is.

A Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park másnap, 2022. április 24-én is színes programokkal készül. A hagyományokhoz híven idén is a megszokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben ünnepli a Föld napját. Többek között kedvezményes barlangtúrák, gyerekműsorok, állatbemutatók, egész napos természetismereti vetélkedők és zöld civil szervezetek várják a látogatókat.

Föld napja Pécsett változatos programok kíséretében[4]

A Föld napján évek óta hagyomány, hogy Pécsett a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a környezetvédelem jegyében. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a pécsi és a Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek izgalmas programokkal készülnek a Föld napja alkalmából, 2022. április 23-án. A rendezvény során természetismereti játékok, ismeretterjesztő előadások, kézműves bemutatók és népi játékok által kerülhetnek közelebb a természethez a kicsik és nagyok egyaránt.

Föld napi túra Miklád lápjához[5]

A Föld napja alkalmából a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is szeretné felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására, 2022. április 23-án túrát hirdet a Veszprémhez közeli láphoz. A gyulafirátóti Miklád lápján élőhelyvédelmi és terület helyreállítási munkákat végzett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, amelynek tavaszi élővilágát ismertetik a kialakított tanösvény és környezetének bejárásával.

 

 

 

 

 

[1] https://behir.hu/a-nap-sztorija-a-fold-napjanak-tortenete

[2] https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2804&hir=Fold_Napja_2020

[3] https://www.programturizmus.hu/ajanlat-fold-napja-programok-budapesten.html

[4] https://www.programturizmus.hu/ajanlat-fold-napja-pecs.html

[5] https://www.bfnp.hu/hu/program/tura-a-fold-napja-alkalmabol-miklad-lapjahoz-2022-04-23

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr1417806395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása