Travelikum

Mit tehet egy utazási iroda 2020-ban a világjárvány közepén?

2020. október 22. - Travelikum

Színkóddal jelölt országok, lezárt határok, eltolt külföldi utazások – ezek jellemzik 2020 turistaszezonját az év elején megjelent koronavírusnak köszönhetően. Amikor saját és családunk egészsége a tét, akkor bizony rögtön „a Balaton lesz a Riviéra”, és belföldi kalandokra cseréljük határon túli terveinket. Erről a jelenségről kérdeztük Grosz Pálmát, a Grosz Utazási Iroda vezetőjét: hogyan látja az elmúlt időszakot, milyen változásokat vezettek be az utasok védelme érdekébe végül arra is kitértünk, mit tehet az, aki itthon szeretne kikapcsolódni.

kep1_3.jpg

forrás:https://femina.hu/utazas/green-travel/

Mikor éreztétek először a koronavírus járvány hatását az irodában, mikor estek vissza a foglalások?

Február 21-én kaptuk az első híreket Olaszországból, hogy az új járvány miatt megugrott magas kórházi esetszámok miatt Olaszországban 14 település karanténba kerül. Másnap lett volna a Velencei karnevál záró napja, amit végül lemondtak a szervezők (százezres nagyságrendű látogatottság jellemzi a rendezvényt). Az idei évben szerencsére mi nem terveztünk Velencébe utat, csak másnap Rijekába, ami sikeresen le is zajlott.

Február 22-én elindultunk síelni egy busznyi utassal az olaszországi Dolomitokba. Naponta kaptuk a híreket a polgármestertől, hogy mit kell előkészítenie, mire kell a lakosság figyelmét felhívni és folyamatosan beszélt az olasz-osztrák határon dolgozó rendőrökkel, hogy nyitva van-e a határ. Akkor még nem volt számunkra egyértelmű, hogy határzár esetén is állampolgári jogunk hazajönni Magyarországra. Azóta pontosan tudjuk, hogy ez így van. A síelés nagyon jól sikerült, csak közben elfogytak a síelők körülöttünk, mert sokan úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják meg a megfertőződés lehetőségét, inkább hazautaznak.

Közben itthon február 26-án megtörtént az első útlemondás a koronavírusra hivatkozva. Március 1-én a budapesti Utazás Kiállításon csak lézengtek a vendégek, a kínai kiállítókat már be sem engedték a rendezvényre.  Szakmán belül pedig elkezdődött a találgatás, hogy mi lesz az idei szezonnal, mi lesz velünk. Azóta egy hullámvasúton ülünk, napi szinten kell a kormányzati változó intézkedésekhez igazodva újraterveznünk.

Mik voltak az első reakciók az utazók részéről?

Az utazási irodákat elsőként és rendkívül erősen érintette a semmiből felbukkanó vírus negatív hatása, rövid időn belül már szinte a napi működésünket próbáltuk fenntartani, jelentős profit nélkül. Két hét alatt az utasok elvitték az addig befizetett utazási előlegeik több mint 90 százalékát. Gyakorlatilag az elmúlt 10 év alatt − az előző válság óta − felépített életünk 2 hét alatt kártyavárként omlott össze. Az emberek nem azért álltak kígyózó sorokban nálunk, mert befizetni szerettek volna egy élményre, hanem azért, hogy elvigyék a pénzüket.

Milyen változásokat eszközöltetek az utazások típusait illetően?

30 év utazásszervezői tapasztalattal rendelkezünk, így igyekeztünk minél hamarabb új utakat kínálni az érdeklődőinknek. A június elejei határnyitáskor már azonnal indítottuk útjainkat a sorra nyíló országok irányába. Az már tavasszal látható volt, hogy a tengerentúli területek az idei évben elérhetetlenek maradnak a hagyományos formában. Június 6. és augusztus 31. között több tucat csoportot tudtunk indítani a környező országokba és a V4-ek területére. A távolabbi célokat egyelőre levettük a kínálatból.

kep2_3.jpg

forrás: https://www.life.hu/eletmod/20190729-belfoldi-utazas-aminek-nem-a-produktiv-elmenyszerzes-a-celja-hanem-az-egyedullet.html

Milyen biztonsági intézkedéseket eszközöltök az utazások során?

Autóbuszainkat a legmodernebb nanotechnológiával fertőtlenítjük minden csoport érkezése előtt, a kézfertőtlenítő folyamatosan rendelkezésre áll az utasok számára és indulás előtt testhőmérsékletet mérünk. Fokozottan figyelünk arra, hogy bármilyen megbetegedés tüneteitől mentes utasokat engedjünk csak a csoportos utazásokra.

Mennyire keresettek most a belföldi utak, így, hogy külföldre nem igazán lehet menni?

Irodánk profiljában kezdetek óta jelen van a belföldi programok sokszínűsége. Ezeket most újabbakkal bővítettük és szerencsére van rá igény! Az emberek szeretnek utazni, ezért az érdeklődés most megnőtt a belföldi programjainkra. Ez azonban csak nagyon kevés utazási irodának szerepel a kínálatában, nincsen meg hozzá sokszor a helyismeret és az utazóközönségük mást vár el tőlük. Ma a belföldi utazók 99 százaléka az interneten tájékozódik hazai lehetőségekről és maga szervezi meg az útjait. Sokan nem tudják, hogy mekkora hozzáadott érték rejlik a szervezett utakban – például az idegenvezetők olyan szakmai tudással rendelkeznek, amely magasabb szintre emeli az utazás élményét.

Ebben a bizonytalan helyzetben hogyan tudtok tervezni például a következő évre? Készül több alternatíva is, vagy egyelőre kizárólag belföldi utakra koncentráltok?

A téli szezon és a 2021-es év tervezése jelenleg is folyik, pozitívan tekintünk a jövőbe. Próbálunk kisebb kapacitással tervezni és a partnerekkel olyan eddig példanélküli megállapodásokat kötni, amelyek mindkét fél számára előnyösek. Igyekszünk alkalmazkodni a megváltozott utazási szokásokhoz és ezekhez igazítani a működésünket!

https://groszutazas.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr3116253978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása