Travelikum

Könyvek és filmek, amelyek csodálatos helyekre repítenek minket!

2020. december 04. - Travelikum

A nagy utazásokat, a járvány miatt még egy ideig jobb, ha nélkülözzük, azonban nem kell teljesen lemondanunk a gyönyörű, mesébe illő tájak felfedezéséről. Ezek a történetek képesek minket elrepíteni a legkülönösebb helyekre, utazások során szerzett élmények emlékeit idézik bennünk és segítenek, ha elkap minket a „wanderlust”, az útnak indulás vágya.

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/

Olvasmányok, amelyek által otthonról is bejárhatod a világot

Hidasi Judit – Egy nap a parton

A főszereplő Edit, egy sikeres sebész, akinek az addigi tökéletes életét fenekestül felfordítja egy szörnyű baleset. Megoldás gyanánt egy régi barát olaszországi tengerparti villájába menekül. Az egyik napon, miközben épp a parton sétál, szembetalálkozik régi nagy szerelmével, akivel együtt töltenek egy csodálatos napot, azonban a férfiról kiderül, hogy időközben megházasodott. A romantikus történetet, tele részletes tájleírásokkal, a legszebb olasz tájakra repíti el az olvasóközönséget.

David Attenborough – Utazások a világ túlsó felére

Az egyik leghíresebb természettudós, akinek hangját valószínűleg ezer közül is felismernénk dokumentumfilmjeinek köszönhetően, olyan különleges és egyedülálló tájakra látogat el, mint Madagaszkár, Új-Guinea, a Csendes-óceáni térség, illetve Ausztrália északi területei. A kalandokkal teli regény által megismerhetjük többek között Pentecost szigetének toronyugróit, az ősi tongai királyi kavaceremóniát, valamint különleges állatokról is olvashatunk, mint például a paradicsommadarak, a kaméleonok vagy a szifakák. A kötetben számos kép, illusztráció illetve térkép is helyet kapott, amelyek áttanulmányozásával még közelebb kerülhetünk az egzotikus tájakhoz.

Cheryl Strayed – A vadon

A könyv, amelyből nem olyan rég még film is készült, egy 1100 mérföldes, három hónapig tartó utazás részleteit tárja az olvasók elé. Azt mondják, vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatva, míg mások valóságos utazásra indulnak, amely testüket és lelküket egyaránt próbára teszi. Főszereplőnk az utóbbi mellett dönt, miután sorra érik a kudarcok és csalódások az élet minden területén. A történet által megismerhetjük a vadon izgalmas világát, illetve a természet hatalmas, olykor mindent elsöprő erejét.[1]

Gerald Durrell - Korfu-trilógia

A „Családom és egyéb állatfajták”, a „Madarak, vadak, rokonok” és az „Istenek kertje” című kötetből álló trilógia olvasása közben nem csak egy csodálatos szigetet ismerhetünk meg, hanem az író varázslatos gyermekkorának természetrajzát is. A regények által az otthonunkban ülve élhetjük át egy csodás utazás élményét, amely rengeteg tanulságot és humoros történetet tartogat az olvasó számára.[2]

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/

Filmek az utazás szerelmeseinek

Napsütötte Toszkána

Az amerikai-olasz romantikus vígjáték főszereplője egy sikeres írónő, aki mindaddig boldogan éli az életét, míg nem házassága zátonyra fut, majd ennek hatására alkotói válságba kerül, amelyet képtelen legyűrni. Barátnője úgy dönt, elküldi egy olasz nyaralásra, pihenni és feltöltődni, azonban az út során beleszeret egy eladó toszkán villába Cortona városában, amelyet rövidesen ezt követően meg is vásárol. Mindent maga mögött hagyva, főhősünk felújításba kezd és teljesen elvarázsolja a környezet szépsége, illetve a kisváros és lakóinak kedvessége. A film nézését követően egészen biztosan a legtöbb bakancslistára felkerül ennek a csodálatos mediterrán tájnak a felfedezése.

Vicky Cristina Barcelona

A 2008-as Woody Allen film, két fiatal nő kalandjait mutatja be, miközben felfedezik Spanyolország egyik legérdekesebb városát. A katalán kultúra, a helyi gasztronómia, az építészeti remekművek és a rengeteg nevezetesség nem csak a két barátnőt ejti rabul, hanem a képernyő előtt ülőket is. A kicsit több mint másfél óra alatt végig a turisták szemszögéből láthatjuk Barcelonát, így nem csoda, ha a film végére mi is oda vágyódunk majd.

Amélie csodálatos élete

Témáját tekintve Ismét egy romantikus vígjáték, azonban minden bizonnyal kihagyhatatlan a felsorolásból ez a történet. Amélie egy naiv fiatal lány, aki Párizsban él, a Montmartre-on és egy környékbeli bisztróban dolgozik felszolgálóként. Főhősünk egy nap, a lakásának egy titkos zugában rátalál egy dobozra, amely az előző lakó gyerekkori emléktárgyait rejti. Elhatározza, hogy minden áron visszajuttatja a dobozt jogos tulajdonosához. A nézők számára valószínűleg itt kezdődik az igazán érdekes rész, mivel Amélie végigkalauzol minket egész Párizson. Gyalog, biciklivel és motoron járhatjuk be Montmartre kanyargós utcáit.

Walter Mitty titkos élete

Ez a film megtestesíti és a nézők elé tárja mindazt, amiért oly sokan rajonganak az utazásért. Walter egy lapkiadó vállalat félénk munkatársa, aki a szürke hétköznapok elől saját vágyálmaiba és fantázia világába menekül. Az általa elképzelt világ tele van kalandokkal és élményekkel, ellentétben a valódi életével. Egy nap azonban útra kel, hogy megtaláljon egy elveszett negatív filmkocát. Az utazás során Manhattan-ből eljut Grönlandra, majd onnan Izlandra és végül a Himalájában találja magát. A néző elképesztő helyekkel és csodálatos természeti kincsekkel találja szembe magát a film nézése során.[3]

Forrás: https://pixabay.com/hu/

 

 

 

 

 

[1] http://goodstuff.hu/2020/07/14/ezek-a-konyvek-utazas-nelkul-is-elrepitenek-egy-egy-kulonleges-helyre/

[2] https://kulturpart.hu/2020/03/22/top-12-konyv-utazas-otthon-karanten

[3] https://www.travelo.hu/cucc/20191220-szorakozas-filmezes-utazos-filmek-listaja-telre.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8716317980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása