Travelikum

Húsvéti néphagyományok Magyarország különböző területein

2021. március 12. - Travelikum

Beköszöntött a tavasz, a nappalok egyre hosszabbak, melegszik az idő és végre megnyílnak előttünk a kültéri programlehetőségek is. Három olyan települést járunk most körbe, ahol a hagyományőrzés a mai napig nagyon fontos az ott élők számára. Nézzük meg, hogy néz ki egy igazi húsvéti ünnepség ezeken a területeken.
1.png

Forrás: https://skanzen.hu/hu/a-skanzen/intezmenyeink/szennai-skanzen

Szennai húsvéti forgatag

A szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re helyezkedik el. Az élő faluban található falumúzeum az ország egyetlen ilyen látványossága, melynek célja, hogy a néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítéssel megőrizze az utókor számára a somogyi talpas-favázas népi építészet emlékeit. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt.

Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben épült, népi barokk stílusban épült református templom is a múzeum területén található. A templom a mai napig aktív szerepet tölt be a falu életében.  A falumúzeum, a történeti falusi épületek sikeres újratelepítéséért, 1982-ben megkapta az Európa-Nostra Díjat.

Noszvaj mesevilága

A mesefaluként ismert Noszvaj ideális terep a húsvét kedvelőinek, mivel a Kánya-patak völgyében rengeteg tojást el lehet rejteni, amit aztán a tojásvadász futóversenyen meg is lehet keresni. A helyiek híresek vendégszeretetükről és ezt bárki megtapasztalhatja, aki legalább egy napot eltölt Noszvajon. A falu nevezetességei közé tartozik a De La Motte - kastély, a barlanglakások, a Thummerer Pince és a Gazdaház, ami egyébként a húsvéti programok központja szokott lenni. Kirándulhatunk a Bükki Nemzeti Parkban, megnézhetjük a kaptárköveket és Szilvásváradot, vagy fürdőzhetünk Bogácson, Egerszalókon vagy Demjénben.

Hollókő, a palócok büszkesége

A világörökségi Hollókő főutcáján sétálgatva egy film díszletei közt érezhetjük magunkat: fehérre meszelt mesebeli házikók kacsintgatnak ránk ablakaikkal. Az 1889-ben közadakozásból épült fatornyos, zsindelytetős katolikus templom mára a falu jelképévé vált. Az Ófaluban 67 védett házban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet. Ha szeretnénk, kipróbálhatjuk a fazekasságot vagy a szövést, de olyan szállást is találhatunk, ahol korhű berendezéssel találkozunk. Hollókő másik büszkesége a 13. században épült vár, amelyben várjátékokkal és panoptikummal találkozhatunk. A toronyból pedig a Cserhát és a falu látképe tárul elénk.

A vallási ünnepségek mindig kiemelkedő szerepet játszottak Hollókő hagyományőrző közösségében, nem csoda tehát, hogy a húsvéti fesztivál több mint húsz éve vonzza a magyar és nemzetközi látogatókat a faluba.

 A háromnapos fesztivál programja hagyományosan így fest:

  • Nagypénteken kezdődő húsvéti készülődés
  • Szentmise, tojásfestő foglalkozások és böjti szokások felfedezése az Ófaluban
  • A várban különböző húsvéti játékok és bemutatók
  • Gasztronómiai és hagyományőrző programok az Ófalu házainak udvarain
  • Húsvét hétfőn locsolkodás

A vírushelyzet miatt, az idei program vélhetően elmarad, azonban egyszer mindenképp érdemes ellátogatni Hollókőre a húsvéti időszakban.

2.png

Forrás: https://hu.euronews.com/2019/04/18/negynapos-lesz-iden-a-husveti-unneples-hollokon

A Magyar Turisztikai Ügynökség információi szerint számottevően megugrottak a vendégéjszakák foglalásai a tavaszi időszakra. A foglalások szerint a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is. Az MTÜ úgy látja, hogy ehhez nagyban hozzájárul a SZÉP Kártya, amelyre tavaly közel 20%-kal többet utaltak a munkaadók, a kedvezményeknek köszönhetően. 2020 végére a feltöltések mértéke megközelítette a 300 milliárd forintot, amelynek nagy részét a turizmusban költik majd el a kártyabirtokosok, így a turisztikai szolgáltatók erős forgalomra készülhetnek.

Bárhova is menjünk, tartsuk szem előtt az irányadó szabályozásokat és vigyázzunk egymásra, hogy minél előbb újult erővel vághassunk neki az újabb kalandoknak!

 

 

 

 

 

 

 

 

Források:

[1] http://szennai.skanzen.hu/hu

[2] https://www.holloko.hu

[3] https://hu.euronews.com/2019/04/18/negynapos-lesz-iden-a-husveti-unneples-hollokon

[4] https://holloko.eu/holloko-programok-2021/

[5] https://blog.szallas.hu/top10-husveti-uti-cel-magyarorszagon/

[6] https://www.programturizmus.hu/ajanlat-husvet-hetfo-noszvaj-gazdahaz.html

[7] https://mtu.gov.hu/cikkek/ntak-a-magyarok-intenziven-tervezik-utazasaikat-2222

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr3916458558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása