Travelikum

Az ezerarcú Balaton – Programok a fürdőzésen túl

2021. június 25. - Travelikum

A Balaton szó hallatán bár legelőször a strandolás jut eszünkbe, a tó környékén számos más programlehetőséget is találunk. A magyar tenger környékén, a tavat körülvevő barátságos településeken felfedezhetünk többek között várromokat, kilátókat, gyógyfürdőket, valamint izgalmas túrahelyszíneket és kalandparkokat is. A Balaton kevésbé ismert és titokzatos oldala ezernyi meglepetéssel várja a látogatókat, hogy emlékezetessé tegye az idei nyaralásuk.

1_25.jpg

Forrás: https://gyerekkel.com/news/siofok-gyerekkel

Nem csak a nyári szezonban, hanem az év 365 napján kihagyhatatlan élményekben lehet részünk a Balatont körülvevő településeken. Kora tavasszal a Balaton-felvidéken tehetünk egy túrát a virágzó mandulafák között, nyáron pedig a fürdőzésen túl a lélegzetelállító tihanyi levendulamezőkben is gyönyörködhetünk. A hidegebb idő beköszöntével az ősz a szüret és a bor jegyében telik, sokféle hagyományőrző programot nyújtva az érdeklődők számára. Télen pedig ellátogathatunk a térség egyik korcsolyapályájára vagy a híres eplényi síparkba. A sportokat kedvelők két keréken is meghódíthatják a Balaton-felvidéket, ugyanis a Balatont 210 kilométeren keresztül kerékpárút veszi körül. A természetjárók a vulkanikus tanúhegyek körüli számos túraútvonal közül választhatnak, amely során felkereshetik a Tihanyi-félsziget gejzírmezőit vagy a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geoparkot is. Ha azonban mégis a vízen szeretnénk maradni a fürdőzés mellett tavasztól őszig különféle vitorlás hajók várnak, hogy meghódíthassuk országunk legnagyobb tavát. A bátrabbaknak pedig olyan különleges élményekben is részük lehet, mint egy vadregényes csónakázás a Tapolcai-tavasbarlangban vagy egy izgalmas túrázás a Balatonedericsen található Csoda-bogyós barlangban. A környék a rövidebb kirándulásokhoz gyönyörű kilátókban sem szűkölködik. Fantasztikus látvány tárul elénk a balatonalmádi Óvári Messzelátónál vagy a Gyenesdiáson található Festetics-kilátónál, ahol 235 méteres magasságban láthatjuk az egész Balaton és a Keszthelyi-öböl körpanorámáját. A Tihanyi-félsziget belsejére az Őrtorony-kilátóból nyílik a legszebb kilátás, de a fonyódi Walkó-kilátó, vagy a balatonboglári Gömb-kilátó szintén lélegzetelállító élményt nyújt.

A fürdőzni vágyók sem maradnak természetesen programok nélkül, ugyanis a Balaton hűsítő vize mellett kikapcsolódhatnak Hévíz több ezer éves gyógyító termáltavában, ahol a termálvíz a különféle mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrproblémákra is gyógyírt jelent. A gyerekekkel utazóknak pedig izgalmas élményt nyújthat a zalakarosi csúszdapark, ahol miközben a kisebbek a gyermekvilág-részlegen szórakoznak, a felnőttek az ásványi anyagokban gazdag gyógyvízben töltődhetnek fel. A kehidakustányi háromszintes élményfürdőt és a tapolcai gyógybarlangot szintén érdemes felkeresni.

2_20.jpg

Forrás: https://iloveheviz.blog.hu/2020/05/11/elso_nap_az_ujranyilt_heviz_tofurdoben_a_torzsvendeg_szemevel

Tökéletes családi program lehet egy kalandpark meglátogatása is, amelyhez a térség szintén számos lehetőséget kínál. Zamárdiban és Zánkán különböző kötél- és kalandpályákon, Csopakon és Zalaszabarban az élményparkokban, míg Balatonbogláron és Balatonfűzfőn az egész évben üzemelő bobpályán próbálhatják ki magukat az érdeklődők. Más program iránt érdeklődőknek pedig emlékezetes élmény lehet a balatonudvari, balatongyöröki és zalacsányi golfpálya kipróbálása, valamint a Veszprémi Állatkert meglátogatása.

A térség számos természeti kincse és látványossága mellett kulturális programokban is gazdag. A Veszprémi Várból lenyűgöző kilátás nyílik a városra, Balatonfüreden a Vaszary Galériában egy csodálatos gyűjtemény tárul a szemünk elé, valamint a közeli Jókai Emlékházba szintén érdemes ellátogatni. A keszthelyi Balaton Múzeum a térség természeti értékeinek bemutatásával és megőrzésével foglalkozik, továbbá itt található egy interaktív kiállítás, az Amazon Ház Látogatóközpont is. A Tihanyi-félsziget rejtelmeiről pedig a tihanyi Levendula Házban tudhatunk meg érdekességeket. A történelem iránt érdeklődőknek a környékbeli várak és kiállítások meglátogatásán túl számos programot kínál a Balaton térsége. Szigligeten lovagi, íjász- és solymászbemutatókat tartanak, Sümegen pedig a lovasjátékok ejtik rabul a látogatókat, valamint akár egy középkori lakomán is részt vehetünk. [1]

Elkészült a Balatonról szóló turisztikai kiadvány

A Magyar Turisztikai Ügynökség desztinációs kiadvány-sorozatában megjelent a Balaton térségét bemutató turisztikai kiadvány. A brosúra olyan egész éves programlehetőségeket, túrajavaslatokat, látványos kilátókat és egyéb különlegességeket tár elénk, amelyek eldugott kincsekként emlékezetesebbé tehetik az idei balatoni nyaralásunkat.

A magyar nyelvű kiadvány országszerte elérhető a Tourinform-hálózat irodáiban, illetve az alábbi linken is letölthetjük: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Destination_Balaton_HU.pdf

3.PNG

Forrás: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Destination_Balaton_HU.pdf

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/Destination_Balaton_HU.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr4716604518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása