Travelikum

Vad tájak, törzsi gyűlés – A Kiskunság látnivalói

2021. szeptember 29. - Travelikum

A Kiskunság egy különös vidék, ahol a futóhomok dűnéi távoli országok sivatagjait idézik… A Kiskunságról, Bugac és Kecskemét környékéről a pásztorélet, a csárdák, a magyar szecessziós építészet, Petőfi Sándor és a népdalok jutnak eszünkbe. Ez a vad és mégis békés táj számtalan kalandot tartogat számunkra, nem csoda, hogy Petőfi „mindig mindenhonnan vissza-visszavágyott”.

1_47.jpg

Forrás: http://kurultaj.hu/2021/08/osok-napja-taborozas-jurtaval/

A „puszták metropolisza”

Kecskemétnek egyik legnagyobb írónk, Jókai Mór adta a „puszták metropolisza” címet. Nem véletlenül, hiszen a város éppen egy kőhajításnyira fekszik az ország mértani közepétől, amely központi szerepet játszott Kecskemét 650 éves történelme során és a vadregényes Kiskunság legnagyobb településévé tette.

A várost érdemes gyönyörű sugárútja, a Rákóczi út felől felfedeznünk. Itt található a neoklasszicista stílusú, egykori Városi Mozi épülete is, amely felújítása óta a Hírös Város Turisztikai Központ otthona, illetve itt működik a Leskowsky hangszergyűjtemény. A Szabadság térbe torkolló sugárúton megcsodálhatjuk Magyarország egyik legismertebb szecessziós épületét, a zöld ablakkeretes Cifrapalotát, a sugárút másik oldalán pedig a lenyűgöző, hófehér zsinagóga áll. Érdemes felkeresni a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült Városházát és az előtte álló Kossuth-szobrot, pár lépéssel arrébb pedig Kecskemét legrégebbi, ma is álló épületét, a Barátok templomát is megtekinthetjük. A város másik meghatározó templomát, a copf stílusú Nagytemplomot szintén a Városháza szomszédságában találjuk meg. Az Öregtemplomnak is nevezett épület a maga 75 méterével nemcsak a város, hanem az egész Kiskunság legnagyobbika.

Kecskeméten született Kodály Zoltán, a híres zeneszerző és népdalgyűjtő. A református templom mellett álló emlékművön egyik leghíresebb műve, a Psalmus Hungaricus kottájának egy részletét is megtaláljuk. Itt született a Bánk bán írója, Katona József is, az Emlékházban pedig akár a Bánk bán első kiadásának lapjait is megtekinthetjük.

Vad természet, törzsi gyűlés

A Kiskunsági Nemzeti Park a magyar ökoturisztikai helyszínek között is élen jár. Számtalan bemutatóhelyre látogathatunk el, ahol alaposabban is megismerhetjük a térség történelmi, ökológiai és geológiai sokszínűségét. A kecskeméti Természet Házában a Duna-Tisza köze jellemző élőhelyeit és az ősi mesterségek sajátosságait; a Naprózsa Házban a térség védett területeit, élővilágát; míg a Tisza-völgyi bemutatóházban a Tisza változásait ismerhetjük meg. A Tiszaalpáron található Árpád-kori falurekonstrukció és a Csólyospálosi földtani bemutatóhely is kihagyhatatlan élmény.

Az idegen csengésű kurultaj törzsi gyűlést jelent. Ezen ősi szokás a lovasnomád népek jellemző hagyománya volt évszázadokkal ezelőtt, amelyet 2008 óta elevenít fel a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés. A Kurultaj a magyarság, sőt egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyen több ezer hun, magyar és avar viseletbe öltözött férfi és nő idézi meg a magyar rónaság forró homokján a honfoglalás korát. A lovasbemutatók és a gasztronómiai ínyencségek mellett a törzsi gyűlés fényét emelik a világ különféle tájairól érkező népek képviselői, akik teljessé teszik a Kurultaj fergeteges hangulatát.

 

Vízi kalandok Tiszakécskén

Tiszakécske híres baracktermő vidéke számos vízi programlehetőséget kínál számunkra. A 300 méter hosszú tiszai homokstrandon bátran fürdőzhetünk, ugyanis szakképzett vízőrök figyelnek a pihenők biztonságára. A strand jól felszerelt, vendéglátóhelyek és különféle szolgáltatók gondoskodnak felhőtlen kikapcsolódásunkról. Amennyiben vízre szállnánk, úgy a közelben lévő hajóállomáson ezt is megtehetjük, hiszen nincs is jobb, mint ebben a formában felfedezni a Tisza élővilágát. A nap fárasztó kalandjait pedig a Tisza ölelésében található Barack Thermal Resort gyógy- és élményfürdő helyi, gyógyhatású hévízében is kipihenhetjük.

Új kiadvány Kecskemét-Bugac térségéről

A Kiskunságban minden természeti adottság képes kiszolgálni az ide érkező belföldi és külföldi vendégeket. A kerékpáros és vallási turizmuson át, a borvidék adta adottságokon keresztül a gazdag gyógyvízkincsig számtalan turisztikai elem fellelhető. Kecskemét és Bugac, illetve a környék különleges desztinációinak megismerésében mostantól egy teljesen friss kiadvány is segítségünkre lesz. A kiadványban rengeteg információt találunk Kecskemét, Bugacpuszta és a térség kulturális, gasztronómiai kincseiről, tájékozódhatunk épített és természeti örökségéről, és inspirálódhatunk következő utazásunkhoz.[1]

A magyar nyelvű kiadvány országszerte elérhető a Tourinform-hálózat irodáiban, illetve az alábbi linken is letölthetjük: https://mtu.gov.hu/documents/prod/kecskemet_bugac_web.pdf

 3_15.jpg

Forrás: https://mtu.gov.hu/cikkek/uj-kiadvany-kecskemet-bugac-terseger-l-2467

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/uj-kiadvany-kecskemet-bugac-terseger-l-2467

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr5616704230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása