Travelikum

Félbevágott vulkán, hiánytalan kaland – A hegyestűi lávadugó

2021. október 15. - Travelikum

A Káli-medence peremén található félbevágott vulkán páratlan látványt nyújt. A Balaton-felvidéki tanúhegy egyszerre szolgál kilátóhelyként és bemutató helyként, ahol a vulkáni működés mellett a Hegyestű egyedülálló kinézetét okozó bányászati technikákról is tanulhatunk. Az 337 méter magas egykori tűzhányó csúcsáról szemkápráztató panoráma tárul a szemünk elé.

1_51.jpg

Forrás: https://www.trekhunt.com/blog/hu/hegyestu/

Hegyestű története

A Hegyestű mintegy 8 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a tűzhányó aktív korszaka után a magma megrekedt, a lehűlő lávató pedig afféle bazalt lávadugóvá dermedt a vulkán kürtőjében. A területen az 1930-as évektől kezdődően termelték ki a bazaltot, amely egyre nagyobb tiltakozást váltott ki, így 1970-ben leállították a folyamatot. A bányászati tevékenység eredményeképp viszont betekintést nyerhetünk az egykori vulkán belsejébe, a szemünk elé tárul a kőzetet átjáró függőleges repedéshálózat eredménye. Hegyestűnél nemcsak a bazaltoszlopokká megszilárdult magma nyújt csodálatos látványt, hanem a hegy csúcsa is! A 337 méter magas Hegyestű csúcsára lépcsősor vezet, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Balatonra és a táj tanúhegyeire.

A Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Amellett, hogy Hegyestű a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik védett természeti értéke és gyönyörű kilátóhely, az egykori tűzhányó geológiai bemutató helyként is funkcionál, amely november közepéig látogatható. A bejárati sorompó melletti fogadóépületben a kassza mellett ajándékbolt is működik, a tőle balra fekvő, egykori bazaltbánya épületében pedig kiállítást alakítottak ki. A kiállításon megismerhetjük a Nemzeti Park és a környék jellegzetes geológiai és természeti értékeit, illetve a bazaltbányászat technológiájáról is tanulhatunk. Az épület melletti lépcsősoron érünk fel az alsó bányaudvarba, ahol további információs táblák mutatják be a földtani és természeti érdekességeket, emellett pedig a Dunántúlra jellemző kőzettípusokat bemutató gyűjteményt is megtekinthetjük. A 2021-ben felújított és kibővített bemutatóhely kényelmes és biztonságos megközelítését, illetve látogatását segíti a tereplépcsők és korlátok létesítése, emellett asztalokat, padokat és egyedi pihenőágyakat helyeztek ki.[1] A családokat immáron egy új, árnyékolt játszótér is várja, a félbevágott vulkán így mindenki számára hiánytalan programlehetőséget nyújt!

 

 

 

 

 

[1] https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/hegyestu-geologiai-bemutatohely-monoszlo

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr3716722216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása