Travelikum

Mátra-Bükk turisztikai térség lenyűgöző látnivalói

2021. december 15. - Travelikum

Az új turisztikai térségként nevesített Mátra-Bükk sokoldalú programkínálatával az egyik leglátogatottabb régió egész évben. A térség kulturális és természeti látnivalóival, aktív kikapcsolódást biztosító lehetőségeivel minden évszakra tartogat meglepetéseket. Az ország legmagasabb pontja, valamint legmagasabb vízesése és egyéb izgalmas meglepetések várják itt a látogatókat.

landscape-g4c48f07e8_1920.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu/

A térség két olyan turisztikai célterületet egyesít, amelyek bár a hegyvidéki jellegnek köszönhetően közös vonásokat hordoznak, mégis eltérő kikapcsolódási lehetőségeket és nevezetességeket rejtenek. A Mátra és a Bükk egyaránt az aktív turizmusra épül, melyet Eger és Miskolc jelentős kulturális és épített örökségi kínálattal egészít ki. A térség vonzerejéhez a termál- és gyógyfürdők is hozzájárulnak, valamint nem elhanyagolható Eger és Mátra szerepe a borászati kínálatban sem.

A Mátra-Bükk térség egész évben izgalmas programokat tartogat. A kulturális turizmus központi attrakciója Eger, amely számos történelemmel átitatott látványossággal várja látogatóit. A városban járva érdemes megcsodálni az Egri várat, a bazilikát, a minaretet. Szintén népszerű célpont a diósgyőri, a siroki és a kisnánai vár is. A hegyvidék adottságaira alapozva számos olyan aktív időtöltést biztosító attrakció is létrejött a térségben, amelyek kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató élményt nyújthatnak (Oxygen Adrenalin Park, Lillafüredi Sport- és Kalandpark és Lillafüredi Libegőpark). Emellett népszerűek az erdei kisvasutak is, köztük a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút. A tavaszi és őszi kirándulások, a nyári kikapcsolódások mellett téli kalandok is várnak ránk. Itt találjuk ugyanis az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt, és hazánk legszínvonalasabb sípályáját, a Mátraszentistváni Síparkot is.

A térség emellett rendkívül gazdag fürdőkínálattal is rendelkezik. Itt található a Miskolctapolcai Barlangfürdő, a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, az Egri Termálfürdő és az egerszalóki Saliris Spa. Emellett a Mátra-Bükk egyedülálló geológiai adottságaiból fakadó gyógytényezőket is érdemes megemlíteni, mint a gyógyhatású Szent István-barlang vagy az országban kizárólag itt előforduló gyógygáz.[1]

A térség legnépszerűbb célpontjai Lillafüred és Szilvásvárad, melyek gyönyörű természeti látnivalókkal várják a kirándulókat. Lillafüreden található Magyarország legmagasabb vízesése, a Lillafüredi vízesés, mely télen és nyáron egyaránt lenyűgöző látványt nyújt a Palotaszálló függőkertjéből. Emellett Felső-Hámor és Lillafüred határában húzódik a Hámori-tó, amely az országban ritkaságnak számító pisztrángállománya miatt különösen kedvelt helyszín a horgászok körében.[2] Szilvásvárad szintén páratlan szépségű természeti adottságokkal rendelkezik. A Szalajka-völgyben található a település egyik szimbóluma a Fátyol-vízesés, de olyan nevezetességeket találunk még, mint a Szikla-forrás, az Istállóskői-barlang vagy a Felső-tó. Szilvásváradon érdemes betérni a ménesudvarba is, ahol megnézhetjük a nemzeti kincsnek számító lipicai ménest.[3]

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott Mára-Bükk térségről szóló turisztikai kiadványról, amely országszerte elérhető a Tourinform-hálózat irodáiban, illetve ingyenesen le is tölthetjük. Emellett a térségről készült egy imázsfilm is, amely egyedülállóan mutatja be a környék különlegességét:

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/matra-bukk-turisztikai-terseg-1926

[2] https://www.orszagjaro.net/lillafured/

[3] https://visiteger.com/latnivalok/eger-kornyeke/szilvasvarad

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr1116784450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMJe 2021.12.17. 18:43:51

Amióta jártam a diósgyőri várban, azóta az egrit valami "túlhype-olt" látványosságnak látom. Tény, az egrinek jobb a marketingje :D
süti beállítások módosítása