Travelikum

Gálakoncert, balett és izgalmas túrák – ismét felgördülhet a függöny a Magyar Állami Operaházban!

2022. március 11. - Travelikum

A fővárosi látkép egyik igazán szemet gyönyörködtető részét közel 5 éve állványok és ponyvák fedik, azonban az év első hosszú hétvégéjén ezek végleg lekerülnek róla! A Magyar Állami Operaház hosszas felújítási és renoválási munkálatok után, egy ötnapos fesztivállal nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt. Mutatjuk, mi is lesz a program![1]

kep1_18.jpg

Az Operaház látogatását egészen 5 évadon át kellett nélkülöznie a nagyközönségnek, azonban március 12-én ismét megnyitja kapuit Budapest egyik legnevesebb épülete. Az Ybl Miklós által tervezett épületet 1884-ben adták át és azóta többszáz opera és balettelőadás helyszínéül szolgált már. Az épület renoválását 2017-ben kezdték meg, ez idő alatt a darabok nagy része pedig az Erkel Színházban volt megtekinthető.

Ünnepi hangverseny[2]

Az épület hivatalos megnyitójára március 12-én, szombaton kerül sor egy igazán különleges hangversennyel. Az Újranyitógálán a világszinten elismert operaénekes és karmester, Plácido Domingo dirigál majd és olyan ritkán hallott darabok is felcsendülnek majd, mint Dohányi Ünnepi nyitánya, de olyan nemzetközi, magyar tematikájú darabok is megszólalnak, mint például a Rákóczi-induló. A régi fényében tündöklő, de teljes mértékben korszerűsített Opera méltó megnyitójának lehetnek részesei majd a látogatók.

90 év után visszatér az ősváltozat

A hétvégi program március 13-án egy rég nem látott előadással folytatódik. Több mint 90 év után visszatér az Operaház színpadára a Hunyadi László ősváltozata, melyben többek között Brickner Szabolcs, Kolonits Klára és Miklósa Erika is főszerepet játszanak majd. A darab azonban nem csak a sokéves kihagyás miatt lesz különleges. Ókovács Szilveszter, az Opera igazgatója rendezőként debütál a darabbal és igyekszik megmutatni az újranyitott épület minden művészeti és technikai lehetőségét a publikumnak az előadás segítségével.

Balett nélkül nincs Opera

A hétfői nap sem fog izgalmas előadások nélkül eltelni az épület falain belül! Az opera műfaja szinte kezdetek óta összefügg a balett művészetével, így nem meglepő, hogy a Magyar Nemzeti Balett is egy külön estét kapott az Opera felavatására. Március 14-én este Sir Kenneth MacMillan, Mayerling című balettjét tekinthetik meg majd a balettrajongók és érdeklődők, az évad további részében pedig még számos lenyűgöző produkció vár majd még rájuk.

Túrázni is lehet majd!

A nemzeti ünnepen újra útjukra indulnak az Operaház hagyománnyá vált vezetett túrái a publikum számára! Az egy órát igénybe vevő vezetett séták alkalmával fény derül az Opera történetére, érdekességekre és olyan helyekre is betekinthetünk, amelyek a publikum elől alapvetően el vannak zárva. Az állandó túrák között szerepel angol és magyar nyelvű is, de igény szerint más nyelveken is igénybe lehet venni a szolgáltatást, illetve privát túra is egyeztethető a szervezőkkel. Ha nem találunk épp megfelelő előadást, de szeretnénk átélni az Opera hangulatát, a vezetett séták mindenképp jó választásnak bizonyulnak!

 

 

 

 

[1] https://www.opera.hu/hu/operahaz-ujranyitas/

[2] https://turizmus.com/desztinaciok/csaknem-ot-ev-utan-megnyilik-a-felujitott-operahaz-1180084

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr2617778188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása