Travelikum

„Egy mosolygó ország föl tudta vidítani a királynét.” – Járjuk be együtt Sisi magyarországi útját!

2022. április 29. - Travelikum

A magyarok királynéja szinte legendaként él tovább emlékezetünkben, ami nem véletlen, hiszen egykoron az uralkodónő rajongással fordult kis országunk felé. Mindannyian tudjuk, hogy kedves szálak fűzték Magyarországhoz, most viszont végig is járhatjuk kedvenc hazai helyszíneivel övezett útját!

hungary-gcb0bf5d35_1920.jpg

Forrás: pixabay.com

Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, a köznyelvben gyakran Sisiként emlegetett uralkodónő 1837 szentestéjén Bajorországban látta meg a napvilágot. Egészen fiatalon, alig 16 évesen, 1854-ben kötött házasságot I. Ferenc Józseffel, ezáltal nem csak a császárnéi címet nyerte el, de egy megpróbáltatásokkal és kalandokkal teli életbe is csöppent. A politikával, tragédiákkal, de szeretettel teli útja Magyarországra is elvezette, ahol 1867. június 8-án királynévá is koronázták. A császári pár koronázási ajándékként kapta meg a Gödöllői Kastélyt, mely azóta is az egyik legikonikusabb helyszíne Sisi hazánkban való tartózkodásának.

Herend és a világhírű porcelán[2]

Ugyan Sisi útja közvetlenül nem vezetett a világ egyik leghíresebb porcelánjának szülővárosába, mégis érdemes ellátogatni Herendre. A porcelánmanufaktúra egykoron ugyanis Császári Királyi Udvari Szállító volt és különleges Gödöllő‑mintás, keleti motívumokkal díszített készletet is készítettek a császárné számára Ferenc József megrendelésére. A herendi porcelániumban filmvetítés és mini‑manufaktúra bemutató segíti a herendi márkanév sikertörténetének megismerését, így érdemes benézni, ha családdal vagy barátokkal arra járnátok.

A királyi koronázás helyszíne és a Gerbeaud-ház[3]

Ahogy már említettük is, 1867-ben Magyarországon koronázták meg a kiráyi párt, az eseménynek pedig nem más adott helyszínt, mint a Budai Várban található Mátyás Templom. A Halászbástya szomszédságában magasodó templom azonban nem az egyetlen olyan helyszín, ahol a királyné megfordult. Természetesen a mai Nemzeti Galéria falai között is eszünkbe juthat, hogy egykoron császári bálokat rendeztek a mai kiállítótermekben, de ha átlátogatunk a pesti oldalra, tovább járhatjuk az uralkodónő útját. A ma is büszkén ékeskedő Gerbeaud-ház leghíresebb látogatója mai napig is a magyarok szeretett királynéja.

A királyi pihenő rezidencia[4]

A koronázási ajándékként kapott Gödöllői Királyi Kastély a nyugalom fellegvára volt Sisi számára. A királyné és családja rengeteg időt töltött Gödöllőn magyarországi tartózkodásaik alatt és ez nem volt véletlen. A kastély hatalmas kertjében és nyugalommal teli falai között Erzsébet kedvenc hobbijainak hódolva, olvasva, nyelveket tanulva és a kertben barangolva tölthette el mindennapjait. Emellett lovas és agárversenyeket is rendeztek és olykor még a karácsonyi és újévi időszakot is a kastélyban töltötték. Napjainkban az épület múzeumként működik, állandó kiállításai között pedig egy Habsburg-kort és Sisi életét idéző tárlatot is megtekinthettek, ha arra visz utatok!

Elkészült az Aktívan a természetben kiadvány!

Különleges kirándulóutakra vágytok? A Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb kiadványában[5] izgalmas útvonalakat és azok lebilincselő történeteiket is megismerhetitek!

A magyar nyelvű kiadvány az alábbi linken érhető el:  https://mtu.gov.hu/documents/prod/aktiv_turizmus_HU.pdf

 A kiadvány borítója.

Forrás: mtu.gov.hu

 

 

 

 

 

[1] https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Mikszath-mikszath-osszes-muve-2A85B/cikkek-es-karcolatok-5186-kotet-40CD5/1896-cikkek-tarcak-85-kotet-54CCF/kiralyne-a-tronon-54D9B/

[2] https://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/sisi_erzsebet_kiralyne_kulturalisut_godollo/

[3] https://www.sisi-strasse.info/hu/magyarorszag/budapest.html

[4] https://kiralyikastely.hu/allando-kiallitas-godolloi-kastely.html

[5] https://mtu.gov.hu/documents/prod/aktiv_turizmus_HU.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr5517819895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása