Travelikum

Overtourism helyett undertourism – leágazóban a tömegturizmus?

2020. július 10. - Travelikum

A népszerű turisztikai célpontok helyett egyre többen választanak elhagyatott vidékeket nyaralásuk célállomásául. A trend nem új, a vírushelyzet miatt mégis ismét előtérbe került. Milyen hatással lehet ez a tömegturizmusra és hogyan érinti az újonnan felfedezett úticélok állandó lakosait?
halaszbastya-budai-var-turizmus-1024x716.jpg

Forrás: https://hungarytoday.hu/could-hungary-be-in-danger-of-overtourism/

Szinte mindenkinek szerepel a bakancslistáján legalább egy-két olyan ország vagy város, ahova szeretne eljutni. A turizmus önmagában jó dolog, hiszen az egyén élményszerzésén túl az adott város gazdaságának is jót tesz, embereknek ad megélhetést. De a sok pozitívum mellett sajnos negatív következményei is lehetnek. Az overtourism, azaz a „túlturistásodás” jelensége már 2017-ben sem volt ismeretlen a szakma számára. De mit is értünk pontosan a fogalom alatt? Akkor beszélhetünk overtourism-ról, ha egy adott helyre túl sok látogató érkezik egyszerre. Bár a „túl sok” elég szubjektív fogalom, minden turisztikai célpont rendelkezik egy ún. maximális befogadó képességgel – ez az a pont, ameddig problémamentesen vendégül tudják látni az érkezőket, anélkül, hogy az a helyi lakosok kárára menne. Ha a túl magas albérletárak, vagy a turistabuszok okozta közlekedési nehézségek miatt más városba kényszerülnek a helyiek, akkor már egészen biztosan túlturistásodással van dolgunk.[1] A legnépszerűbb úticélok célzott intézkedések bevezetésével próbálják korlátozni az odautazók számát. Velence idén nyártól például belépőjegyet szed azoktól, akik nem szállnak meg több napra, míg Párizs gőzerővel dolgozik azon, hogy a turistabuszok teljesen eltűnjenek a központból.[2]

Szerencsére nem kellett sokat várni és kialakult a trend tökéletes ellentéte, az undertourism, ami kifejezetten a turisták által nem, vagy csak kevésbé látogatott helyeket foglalja magában.

kep-travel-destinations-1024x576.jpg

Forrás:https://www.cayugacollection.com/undertourism-this-destination-needs-your-attention/

„Alulturistásodott” helyek előnyben

A tömegturizmusra való válaszként sokak keresnek fel kevésbé zsúfolt, vagy egyelőre felfedezetlen helyeket, hogy kiélvezzék a tömeg nélküli kikapcsolódás előnyeit. Az undertourism egy kivételes marketing fogásként is használható, amire a kevesebb turistát vonzó helyek egyből le is csaptak olyan szlogenekkel, mint: „Látogass meg minket, itt nem kell sorban állnod az Instagram lájkokért.”, vagy „Gyere hozzánk, a szomszéd zsúfoltabb!”. Ezekkel viszont érdemes vigyázni, mert az a hely, amelyik „alulturistásodottnak” könyveli el magát és ezzel hirdet, könnyen az overtourism csapdájába eshet, hiszen mindenki, aki kevésbé zsúfolt helyekre vágyik, oda fog utazni.

A trend jelentése egyébként magában hordozza azt a jelenséget is, hogy nagyon sok látnivalónak létezik kisebb, kevésbé ismertebb verziója is. Ilyen például Velence és az onnan pár óra vonatútra lévő Trieszt párosa is, amely szintén rendelkezik csónakázásra alkalmas csatornákkal és egy gyönyörű palotával. [3]

Turista helyett vendég

Az undertourism az utazó szempontjából azért is előnyös, mert így a kiszemelt helyeket a saját tempójában ismerheti meg, anélkül, hogy szelfiző tömegeken kellene áteveznie. A kihaltabb vízpartokon a strandolás is élvezetesebb, sőt még pénztárcabarát megoldás is.

lasramblas-gif.gif

Forrás: https://theculturetrip.com/europe/spain/articles/top-10-things-to-see-and-do-around-las-ramblas-barcelona/

Európában egyre elterjedtebb fogalom a turizmus-fóbia, ami arra utal, hogy a tömegturizmusnak köszönhetően a helyi lakosok már nem látják szívesen a látogatókat, hiszen a rengeteg ember megnehezíti a helyiek mindennapi életét. [4] Undertourism esetén ettől sem kell tartani. Azokon a helyeken, ahol kevés a turista, kifejezetten örülnek az odalátogatóknak és vendégként bánnak velük. [5]

Undertourism Magyarországon

Ha vízpart, akkor sokan a tengerpartra, vagy hazánk esetén a Balatonra gondolnak. Pedig rengeteg kisebb tó van Magyarországon, amelyek mind tökéletesek a kikapcsolódást kereső utazók számára. Ilyen például az Orfűi-tó, ami Pécstől 10 kilométerre, a Mecsek északi lábánál fekszik. Maga a strand közel két hektár nagyságú és végig homokos aljzattal rendelkezik. [6] Az aktív időtöltést kedvelők rengeteg túraútvonal közül válogathatnak, távol a városok zajától.

A Kelet-Mecsekben, Baranya megyében, egy védett kis völgyben található a „magyar Svájcként” is emlegetett Óbánya. A romantikus települést a takaros porták, a hegyoldalba süllyesztett pincék és a különlegesen szép turistaútvonalak teszik egyedivé.[7]
erdo.jpg

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/732890539331235489/?autologin=true

Természetesen a városok között is található olyan, ami kevésbé zsúfolt, de látnivalókban gazdag. Ilyen például a román határhoz közeli Gyula, ahol a vár és a múzeumokon kívül, várszínház és várfürdő csábítja az odalátogatókat.[8] Székesfehérvár, az egyik leggazdagabb múltú magyar város is jól illik a képbe, hiszen a királyok városának nevezett település több uralkodónknak volt székhelye és koronázóvárosa is, így  történelmi helyekben és különleges látnivalókban egyaránt bővelkedik.

 

 

 

 

 

[1] https://www.responsibletravel.com/copy/what-is-overtourism

[2] https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/utazasi-trendek-2020-ra-1167773

[3] https://www.nationalgeographic.com/travel/features/undertourism-overtourism-sustainable-destinations/

[4] http://turizmusonline.hu/kulfold/cikk/terjed_a_turizmus_fobia_europaban

[5] https://www.holiable.com/news/understanding/under-tourism

[6] https://www.penzcentrum.hu/utazas/top-5-titkos-nyaralohely-magyarorszagon-brutalisan-olcsok-keves-a-turista.1080335.html

[7] https://blog.szallas.hu/10-mesebeli-eldugott-kirandulohely

[8] https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/pest-megye-kriandulohelyek-travellina-belfoldi-utazas

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr7415993702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.07.11. 22:00:10

Óbánya és az Orfűi tó helyi szinten épp túlturizmusra példák, főleg ha a Mecsek kevésbé ismert részeivel vetjük össze.

gyongyi70 2020.07.12. 06:59:30

@Zabalint: plusz nagyon messze van. A Balatonra egy napra is le lehet szaladni Bp-ről, oda nem.

Örömhernyó 2020.07.12. 09:49:44

Gyula, mint vonzó utazási célpont... Töltöttem ott pár hónapot, barátnő családjánál, meg egy gyakornoki program kapcsán, dögunalmas. De vannak jó csajok, ami szép emlék, csak hát az átlag turista a legritkább esetben tud becsajozni. Van egy fürdő, mint ma már minden második magyar városban. Gyula ahhoz képest egy jó hely, amilyen városok, falvak vannak a környékén (Sarkad és más erősen C pozitív települések), meg hogy a román határ mellett van, a dél-keleti végeken. Ahhoz képest egy normális hely, hogy hol helyezkedik el.

clemens 2020.07.12. 16:12:30

Lehet hogy relatív sokaknak elege van a tömegturizmusból, de helyettük jóval nagyobb tömegek lépnek a helyükre, úgyhogy a felvetés számszakilag nem igaz.
süti beállítások módosítása