Travelikum

„Mesélő” csillagok - Avagy mit árul el egy hotelről a besorolása?

2020. november 06. - Travelikum

Szállásfoglalásnál mindenképp érdemes tudnunk, milyen szolgáltatásokra számíthatunk különböző besorolású hoteleknél, hiszen így pontosan mérlegelhetjük megéri-e akár többet fizetni egy helyért. Mit várhatunk az egyes csillagoktól? Egyáltalán mi a funkciójuk? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána!

Forrás: http://www.bedbreakfast.ee/hotel-ratings/

Nagy csalódás tud lenni, amikor nem azt kapjuk a pénzünkért, amire vágytunk – legyen szó ruháról, ételről, vagy akár egy szállásról. A HOTREC (Hotels, Restaurants and Cafés in Europe) elnevezésű nemzetközi szervezet kifejezetten ettől az érzéstől akarta megkímélni az utazókat, amikor 2009-ben létrehozta a HotelStars Union-t, melynek tagországai vállalták, hogy azonos kritériumokat alkalmaznak szállodáik besorolásához. A minősítési rendszer megszületésének köszönhetően nem számít, hogy a Skandináv-hegységbe utazunk, vagy a Bakonyba látogatunk el – az azonos számú csillaggal rendelkező szállodák ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtják, mint bármely másik. A HotelStars Union követelményeit jelenleg az Európai Unió 17 országában használják - köztük Magyarországon is, így az utazás szerelmesei akár itthon is megtapasztalhatják a külföldi szállodák nyújtotta színvonalat. [1]

Miről árulkodnak a csillagok?

Sokan úgy gondolják, hogy a csillagok számán múlik, mennyire színvonalas egy hotel, pedig ez a legkevésbé sem igaz. Ez a megjelölés sokkal inkább a szállodák által nyújtott szolgáltatások soráról ad képet: minél több csillagot birtokol egy hotel, annál széleskörűbb szolgáltatásokat nyújt a vendégeknek. Lássuk, milyen különbségek vannak egyes besorolások között! [2] 

Egycsillagos szálloda

Hiba volna alábecsülnünk az egycsillagos szállodák nyújtotta kényelmet, hiszen biztosra vehetjük, hogy minden szobához tartozik fürdőszoba, vécé, színes tévé, asztal, szék, valamint telefon is. Sőt, a vendégeknek a reggeli étkezéssel sem kell foglalkozniuk, ugyanis a szoba árába beletartozik egy kontinentális reggeli is. Már ezek a helyek is a lehető legmagasabb higiéniai előírások mellett működnek, hiszen a szobákat naponta takarítják. Az egycsillagos szállodába betérő vendégeknek csomagjaik sorsa felől sem kell aggódniuk, hiszen igénybe vehetik a szálloda csomag-és értékmegőrző szolgáltatását.

Kétcsillagos szálloda

A kétcsillagos szálloda amellett, hogy maximálisan eleget tesz az egycsillagos hotelek összes előírásának, nagyobb méretű szobákkal kecsegteti az utazókat: ebben a kategóriában már minden kétágyas szoba mérete eléri a 16 négyzetmétert. Ha egy ilyen szállóra esik a választásunk, biztosak lehetünk abban, hogy a helyszínen büféreggelit és higiéniai szereket is vásárolhatunk.

via GIPHY

Háromcsillagos szálloda

A háromcsillagos szállodák a gasztronómia szerelmeseinek kedveznek: a szokásos felszereléseken túl, hűtő is található a szobákban, de reggeli, ebéd, sőt vacsora is várja a vendégeket. A kétcsillagos hotelek kínálatához képest némileg nagyobb szobákban pihenhetik ki magukat a turisták, melyek mérete eléri a 18 négyzetmétert.

Négycsillagos szálloda

Ha egy egész lakosztályt szeretnénk lefoglalni, a négycsillagos szállodák között kell keresgélnünk. Itt 24 négyzetméternél kezdődik egy szoba és olyan a fürdő, mintha otthon lennénk: hajszárító, borotválkozó tükör és kozmetikai cikkek is megtalálhatóak benne. Sőt, olyan esetekben is számíthatunk a személyzet segítségére, ha összegyűrődött volna a ruhánk, hiszen vasalási szolgáltatást is igénybe vehetünk.

Forrás: https://welovebudapest.com/cikk/2020/10/22/szallodateszt-egy-ejszaka-a-kempinski-hotelben

Ötcsillagos szálloda

Megérkeztünk az álomba illő kategóriához, ahol éttermek, vendéglátó egységek és legalább 34 négyzetméteres lakosztályok várják a pihenni vágyókat. Az utazóknak semmire sincs gondjuk egy ötcsillagos szállodában: egy 24 órás szobaszervíz lesi a kívánságaikat, sőt akár az ágyukban is elfogyaszthatják a reggelit, az ebédet, vagy a vacsorát – ugyanis mindez megengedett. A lustálkodni vágyóknak igazi feltöltődés lehet az ittlét, hiszen még az esti ágyazás sem az ő feladatuk. [3]

 

 

 

 

 

[1] http://www.hotelstars.hu/

[2] https://utazomajom.hu/csillagok-haboruja-avagy-szallodak-besorolasanak-szabalyrendszere/

[3] https://femina.hu/utazas/szallodak-besorolasa/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr8316276218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása