Travelikum

Természet, borkóstolás és izgalmas programok – Barangoljunk Tokaj és Nyíregyháza környékére!

2021. július 02. - Travelikum

Ki ne hallott volna már a híres Tokaj-hegyaljai borvidékről, a Zempléni-hegység káprázatos várairól vagy a lebilincselő Nyíregyházi Állatparkról? A térség megannyi izgalmas és sokszínű látnivalót, programot rejt magában, amelyekért legalább egyszer mindenképp érdemes ellátogatnunk, ha felejthetetlen élményekben szeretnénk részesülni. A borkóstolóktól és dűlőtúráktól kezdve a gyalog- és vízitúrákon át egészen a lenyűgöző Ócenárium látogatásáig számos program vár ránk Tokaj és Nyíregyháza környékén.

1_27.jpg

Forrás: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20201016/letettek-a-tokaji-otcsillagos-hotel-alapkovet-453188#

A világörökség részeként számontartott Tokaj-hegyaljai borvidék meglátogatása több szempontból emlékezetes élményeket nyújthat. Egyedülálló földrajzi fekvése révén a helyi dűlőtúrák és borkóstolással egybekötött programok magával ragadó világba vezetnek minket, ahol ezt a különleges vidéket felfedezve többféle bort is megkóstolhatunk. A leghíresebb a tokaji aszú, de megtapasztalhatjuk a száraz furmint páratlan ízvilágát, a csak ezen a területen készülő tokaji szamorodnit, az ízig-vérig magyar hárslevelűt, valamint az egyedi aromával rendelkező sárgamuskotályt. Ha erre járunk, az italokon kívül természetesen a helyi ínyencségeket is érdemes megízlelni. A környéken megannyi hagyományos hazai és modernebb ízvilágú étterem várja vendégeit, ahol válogathatunk a káposztás paszuly, a mézes töltött káposzta, vagy akár a szatmári szilvalekvárral töltött derelye közül is. A történelmet kedvelők számára a Zempléni-hegység kiváló úticél, ahol számos erődítmény meglátogatása során fedezhetjük fel a múlt rejtelmeit. Ellátogathatunk Regéc várához, ahol Rákóczi fejedelem töltötte gyermekkora egy részét vagy élvezhetjük a csodás kilátást Boldogkő várából, amely a Zempléni-hegység sziklaormán helyezkedik el. Szerencs vára szintén idillikus környezetben, egy tavakkal, fűzfákkal és hidakkal körülölelt park közepén vár bennünket. A Rákóczi-szabadságharc központjává vált Rákóczi-várnál pedig egy kellemes sétát tehetünk. Zemplénben azonban a túrázást kedvelők is számos programot találhatnak. A hegység turistaútvonalát végigjárva számos természeti kincset láthatunk, az Országos Kéktúra kilátópontról pedig varázslatos panoráma tárul elénk. A Sárospataktól nem messze levő Megyer-hegyi Tengerszem képződményt sem érdemes kihagyni, ugyanis lélegzetelállító kilátásban lehet részünk a tó környékén járva. A Megyer-hegyi kilátóból megcsodálhatjuk a 6,5 méter mély tavat, amely egy elhagyatott gödörben alakult ki és 70 méter magas lenyűgöző sziklafalak ölelik körül. Káprázatos látkép fogad minket akkor is, ha az árnyékos bükkösön átvezető ösvényen eljutunk a Nagy Péter-mennykőhöz vagy ha a regéci várban gyönyörködünk a Sólyom-bérc vadregényes tájaiban. A merészebbek számára a Magas-hegyen kialakított Zemplén Kalandpark teheti emlékezetessé a kirándulást. Itt az ország leghosszabb bobpályáját lehet kipróbálni, de akár a több mint 100 méteres mélység felett átívelő kötélpályán is le lehet csúszni. A nyugodt és pihentető élményeket keresők pedig felfedezhetik a Felső-Tisza vidékét, ahol a csendes, apró falvakkal, kulturális szépségekkel és falusi szálláshelyekkel tarkított régióban, a víz szerelmesei biztosan otthonra lelhetnek. A folyót hosszú kerékpárút övezi, amelynek meghódítása során látványos és izgalmakkal teli programban lehet részünk. A közelben van a Túristvándi vízimalom, ahonnan bámulatos panoráma nyílik a folyóra és a környező fákra, valamint az egyik legrégebbi nemesi család otthona, a Vaján található Vay-kastély, amelyet meglátogatva visszarepülhetünk az időben.

2_22.jpg

Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/a-legtutibb-eldugott-strandok-kozott-sosto-2017-08-05

Kellemes időtöltés lehet a Nyíregyházi Állatpark, amely a család apraja-nagyját várja, hogy megismerjék a bolygó teljes élővilágát. Itt a sarkvidéktől kezdve az afrikai szavannákig utazhatunk, majd elmerülhetünk az Ócenárium rejtelmeiben is. A legkisebbek nagy örömére állatsimogatóval is rendelkezik a hely, de akár egy tevegelésbe is belevághatunk. Az állatok meglátogatása után közvetlenül elmehetünk a sóstói élményfürdőbe, amely gondoskodik testünk feltöltődéséről. Itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb programot: a gyerekek a csúszdák világában szórakozhatnak, míg a felnőttek kihasználhatják a pezsgőfürdőt és a szaunát, valamint a gyógyvíz különleges hatását. Akik inkább romantikázni szeretnének, ők a Sóstón szelhetik át csónakokkal és vízibiciklikkel a tavat. Partot érve pedig a Sóstói Múzeumfalu tárul elénk, ahol a helyi kultúrával ismerkedhetünk meg jobban. [1]

Elkészült a Tokaj és Nyíregyháza térségéről szóló turisztikai kiadvány

A Magyar Turisztikai Ügynökség desztinációs kiadvány-sorozatában megjelent a Tokaj és Nyíregyháza térségét bemutató turisztikai kiadvány. A brosúra olyan programlehetőségeket, túrajavaslatokat, látványos kilátókat, és egyéb különlegességeket tár elénk, amelyeket mindenképp érdemes meglátogatnunk a környéken.

A magyar nyelvű kiadvány országszerte elérhető a Tourinform-hálózat irodáiban, illetve az alábbi linken is letölthetjük: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Tokaj_es_Nyiregyhaza_kiadvany_MTU.pdf

3_3.png

Forrás: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Tokaj_es_Nyiregyhaza_kiadvany_MTU.pdf

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/Tokaj_es_Nyiregyhaza_kiadvany_MTU.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr9716611104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása