Travelikum

Mint Michelin Kalauzban a csillag – Gasztronómiai kincsek Magyarországon

2021. augusztus 25. - Travelikum

A gasztroturizmus nem újkeletű, ám annál népszerűbb dolog. A kulináris élmények miatti utazásra buzdító Michelin Kalauz története egészen 1900-ig nyúlik vissza, a Michelin-csillag pedig még ma is jelentős tartalommal bíró szimbólum az ételkedvelők számára. Magyarország mindössze 2010 óta rendelkezik Michelin-csillagos étteremmel, a magyar ízek azonban jóval régebb óta csábítják vidékeinkre az embereket szerte a világból. De nemcsak a külföldiek számára tartogat élményt egy-egy magyar étel vagy étterem, hanem nekünk, az ország más-más részein élő magyaroknak is.

1_39.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/piros-mezogazdasag-csipos-zold-1086719/

Régi ízek, tartós siker

Napjainkban korábban elfeledett Kárpát-medencei szőlőfajták teremnek újra, valamint évszázadokra eltűnt magyar állat- és növényfajták találják meg helyüket a hazai gasztronómiában. Ezen törekvések egyik legkiemelkedőbb eredménye a már világszerte híres mangalica újrafelfedezése, vagy olyan hagyományosan Magyarországon termesztett zöldségek köztudatba emelése, mint a hajdina vagy csicsóka. Emellett egyre több ember keresi a kisüzemileg készült termékeket, egyre nagyobb az igény a kereskedelemben és a vendéglátásban is az ipari egyentermékek helyett a kézműves élelmiszerekre. A házi füstölőkben érlelt kolbászok, szalonnák vagy a hosszan érlelt sajtok sora jelzi, hogy az évszázadokra visszatekintő élelmiszer-készítő eljárások nem merültek feledésbe. Ezek a termékek nemcsak a modern magyar gasztronómiában, hanem a rendkívül telített hazai és a nemzetközi piacon egyaránt képesek megtalálni a helyüket és még mindig megmozgatják a magyar ízekre vágyó embereket.

Tavalyelőtt megállapodás született arról, hogy a magyar hagyományokra és a sokszínűségre épülő mai gasztronómiai élménykínálat célzott megismertetése és eredményes népszerűsítése az ikonikus magyar ételek – köztük a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta, a csirkepaprikás galuskával vagy a dobostorta – bemutatásával érhető el.[1]

Michelin-csillagos éttermek Magyarországon

A Michelin-csillag eredetileg azért jött létre, hogy növeljék az autótulajdonosok utazási kedvét. André és Édouard Michelin szerette volna elérni, hogy az autótulajdonosok minél többet használják a járműveiket, ezáltal koptassák a gumikat és növeljék a Michelin forgalmát. Ahhoz pedig, hogy autózásra buzdítsák az embereket, készítettek egy térképet, amelyben úticélnak ajánlott éttermeket és hoteleket jelöltek meg. A kiadvány először csak Párizs környékét dolgozta fel, illetve az utazók értékelésein alapult, azonban hamar nemzetközivé lett, amelynek értékelését erre kijelölt profi kritikusok végzik. Összesen legfeljebb 3 Michelin-csillagot szerezhet egy étterem. A valójában virágra, nem pedig csillagra hasonlító szimbólum megszerzése azt jelenti, hogy az adott hely megér egy kellemes kitérőt. Két csillag esetén már egy hosszabb kitérőt is érdemesnek tartanak a kiadvány összeállítói, három Michelin-csillag esetében pedig annyira egyedülállónak számít az adott étterem, hogy az már magában is megér egy utazást.[2]

2018-ban komoly presztízsű elismerést kapott hazánk, hiszen Budapest adott otthont az európai Michelin Guide díjátadó ünnepségnek. Ami viszont talán még fontosabb: 2010 óta már Magyarországon is vacsorázhatunk Michelin-csillagos étteremben. A Costes 2008 nyarán nyitott és két éven belül Magyarország első Michelin-csillagos éttermévé vált, rangját pedig azóta is sikeresen őrzi. A Tripadvisor értékelése szerint 2014-ben a Costes a világ 25. legjobb étterme volt, Európában pedig a 14. legjobbként tartották számon. Az Onyx Magyarország második Michelin-csillagos étterme. A Szulló Szabina és a Bocuse d’Or szakácsversenyen remekül szereplő Széll Tamás vezette konyha egy évvel a Costes után, 2011-ben szerezte meg a csillagot az étteremnek. A Borkonyha egyszerre működik étteremként és borbárként, a borkínálatban 200-féle, többnyire magyar bor található. A francia bisztrók hangulatát és a kortárs magyar családi éttermeket ötvöző étterem 2014-ben kapta meg a csillagot. A Costes testvére, a Costes Downtown 2015 nyarán nyílt meg, és már 2016 márciusában elnyerte első csillagát. Az étterem vezetői úgy hivatkoznak a Costes Downtownra, mint egy barátságosabb, laza hangulatú bisztróra, aminek alacsonyabbak az árai. Mi is bátran ajánljuk a kitérőt![3]

2_32.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-etterem-kezek-muveszet-671956/

 

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/bor-es-gasztroturizmus-1490

[2] http://www.foodyny.hu/1701-michelin-csillag-mi-k%C3%B6ze-a-gumiabroncsnak-a-gasztron%C3%B3mi%C3%A1hoz

[3] https://mtu.gov.hu/cikkek/michelin-csillagos-ettermeink-416

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr316670448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása