Travelikum

Vadkemping – Vissza az alapokhoz!

2021. november 17. - Travelikum

Csillagos ég, ropogó tábortűz és a természet nyugalma – a vadkemping igazi élményt jelent a természetbe vágyóknak és a túrázóknak egyaránt. Ha a kempingek helyett a természetben ütjük fel a sátrunkat, máris a vadkemping izgalmait élhetjük át. Bár kilépésre kényszerít a jól megszokott komfortzónánkból, százszorosan kárpótol olyan egyedi élménnyel, amelyre évek múltán is örömmel tekintünk vissza.

1_58.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-sotet-este-tuzifa-1629159/

Miért?

Nevezik sátrazásnak, vadkempingezésnek, bivakolásnak – sok néven ismerhetjük a szabad ég alatt, a természetben töltött éjszakázás tevékenységét. A lényege, hogy nem egy hivatalos kempingben, hanem valahol máshol, közterületen, erdőben vagy a vízparton állítja fel a sátrát a pihenni kívánó utazó. A természet közelségét és páratlan élményeket nyújt a kirándulók számára, ráadásul ingyenes, és az előre lefoglalt időpontok miatt sem kell sietni. Magyarországon 24 óránál rövidebb ideig külön engedély vagy bejelentés nélkül, ingyenesen lehet vadkempingezni az erdőkben (kivéve a természetvédelmi területeket és magánterületeket) az Erdő-törvényben foglaltak alapján, így bátran nekivághatunk a vadkempingezésnek az év bármelyik részében.[1] A vadkempingezés remek dolog, de érdemes rá felkészülni, hiszen a természetbe, vagyis a vadonba készülünk, ahol csak magunkra és az általunk hozott dolgokra számíthatunk.  Nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány trükk és tipp, amely megkönnyíti a szabadban töltött éjszakánkat.[2]

Hol?

Az első és legfontosabb lépés a tábor felállításakor a megfelelő hely kiválasztása. A hely lehetőleg legyen vízszintes és füves.  Értelemszerűen a sötétben sokkal nehezebb megfelelő helyet keresni, így igyekezzünk még nappal megtalálni éjszakázó helyünket.  Ha a vízpart közelében ütjük fel sátrunkat, figyeljünk oda a vízszint változására! Néhány méterrel a vízszint fölött érdemes letáborozni, hiszen egy kiadós esőzés után ugrásszerűen megnőhet a víz szintje. Ha az erdő mellett döntünk, figyeljünk, hogy ne legyenek nagy és száraz ágak a táborhelyünk felett, és lehetőleg ne ösvényekre, vadcsapásokra üssük fel sátrunkat. Bár hazánkban nincs igazán olyan állat, amelytől tartanunk kéne, az egyre gyakoribb medvemegjelenések miatt nem árt, ha hozzászokunk az étel sátron kívüli tárolásához. Ha olyan helyre készülünk, ahol sok medve él (pl. Románia és Szlovákia, ill. közvetlenül a határ közelében), mindenképpen tároljuk az ételt a sátrunkon kívül, akár egy fára felhúzva. Nem érdemes továbbá túl messzire sem elkóborolni a kijelölt útvonalunktól vagy a földutaktól. [3]

Mit?

Mindent, amit becsomagolunk, cipelnünk kell a túrázás során, így érdemes alaposan átgondolni, hogy mire van szükségünk. Minimális főzőfelszerelés, ha szeretnénk főzni, illetve kulcsfontosságú a matrac-hálózsák-sátor kombó, de ha bivak hálózsákunk van, a sátort akár otthon is hagyhatjuk.  A lehető legkevesebb ruhát pakoljunk, lehetőleg praktikus darabokat. Fontos észben tartanunk azt is, hogy éjszaka még nyáron is nagyon le tud hűlni a levegő. Mindig tájékozódjunk, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom a túrázásra kijelölt területen.[4] A szabadban főzésről természetesen ekkor sem kell lemondani, nyugodtan lehet használni a gázfőzőt.

Hova?

Szinte bármilyen túrát egybeköthetünk vadkempingezéssel, országunkban pedig számos izgalmas túraútvonal található, amelyek remek lehetőséget nyújtanak egy új élmény kipróbálásához. Akár a kihívást jelentő Kéktúrát[5] akarjuk bivakolással egybekötni, akár egy csendesebb erdei pihenőre vágyunk, a vadkempingezés a természet nyugalmával és csendjével jutalmazza azokat, akik hajlandóak kilépni komfortzónájukból.

2_42.jpg

Forrás: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/ejszaka-erdo-este-fak-699558/

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/cikkek/negy-evszakos-termeszetjaras-soprontol-sarospatakig-638

[2] https://www.bikepackinghungary.com/post/vadkemping-a-vadak-ura

[3] https://gardenista.hu/2018/08/10/vizitura-vadkempinggel-szabalyosan-te-bevallalnad/

[4] http://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/

[5] https://www.kektura.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr6516757820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2021.11.18. 10:30:22

A legfontosobb kimaradt:

Hol?
Ahol engedik...

midnight coder 2021.11.18. 13:03:31

Ezt mondjuk a szocializmusban még meg lehetett csinálni az akkori közbiztonság mellett. Ma azért nem ez a hosszú élet titka.
süti beállítások módosítása