Travelikum

Történelem, építészet és sok más – Fedezzük fel együtt Szegedet és térségét!

2021. november 19. - Travelikum

Ősszel érdemes országunk legkülönfélébb pontjait bebarangolni, így olyan különleges térségekre bukkanhatunk, amelyek számos meglepetéssel szolgálnak. A napfény városaként ismert Szeged gyönyörű épületeivel, szecessziós műremekeivel hamar elvarázsolja látogatóit. A kirándulásnak azonban semmiképp sem kell a városban véget érnie: a térség történelemmel átitatott helyeit, páratlan látnivalóit és különleges fürdőit mindenképp érdemes felfedezni.

1_59.jpg

Forrás: https://pixabay.com/hu/photos/szeged-szegedi-d%c3%b3m-k%c3%a9k-%c3%a9g-1429657/

Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk Kelet-Magyarország számos gyönyörű részével: bemutattuk Gyula és Békéscsaba különleges nevezetességeit és híres gasztronómiáját, felfedeztük Debrecen és térsége kulturális látnivalóit és aktív kikapcsolódási lehetőségeit, megmutattuk a Mátra és a Bükk természeti csodáit és legszebb kirándulóhelyeit, valamint együtt bebarangoltuk Tokaj és Nyíregyháza környékét a legkülönfélébb borok és érdekességek után kutatva. Országunk keleti részéből egy térség maradt ki, amely nemcsak számos történelmi-néprajzi emléket őriz, de egyéb kalandokban sem szűkölködik. Szeged és térsége már a 20. századra igazi kulturális bástyává vált a világhírű szegedi egyetemnek köszönhetően, amelynek óráit többek között József Attila és Radnóti Miklós is látogatta.

Szeged városának felfedezése

A kirándulást érdemes Szeged városának nevezetességeivel kezdeni, amelyek közül kiemelkedik a Szegedi Dóm Látogatóközpont. Az 1879-es árvíz emlékére épült templom 1930-ra készült el. Különlegessége, hogy színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terében pedig a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaikot láthatjuk. Mellette áll a Dömötör-torony, melyet Szeged legrégebbi épületeként tartanak számon. A városban sétálva érdemes felfedezni Aba-Novák szabadtéri, háborús freskóját a Hősök kapuján, a Városházát a Sóhajok hídjával vagy a gyönyörű Reök-palotát. Egy hosszabb kirándulás esetén mindenképp érdemes ellátogatni az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontba is, ahol a gótikus mennyezet és a barokk oltár könnyen bámulatba ejt bárkit. A kolostor udvarán a műhelyekben kézműveskedni is lehet, kipróbálhatjuk az agyagozást vagy a gyertyaöntést is akár. Az Új Zsinagóga hazánk második legnagyobb zsinagógája, amely Baumhorn Lipót tervei szerint épült 1900 és 1902 között. Szintén kihagyhatatlan élmény, hiszen hatalmas kupolájának belső díszítése a világot jelképezi. A kupoladob 24 oszlopon áll, a motívumok az Istenbe vetett hitet, a Földet és az eget jelképezik. A kikapcsolódni vágyók számára kiváló program a törökországi mintára épült Anna Fürdő is, melynek külön termál- és wellness részlege van.

Irány a környék!

Szeged mellett érdemes a térség különféle nevezetességeit is bebarangolni, ugyanis számos élményt tartogatnak. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban „A magyarok bejövetele” című, 120 méter hosszú, egyetlen vászonra festett képet láthatjuk. A Feszty-körképen kívül a szabadtéri néprajzi múzeum és a nomád park is izgalmas programot jelent. Hódmezővásárhelyen működik a Holocaust Múzeum, melynek kiállítása az 1944-45-ös évek mártírjainak és az üldözötteket segítőknek állít emléket, részben a túlélők visszaemlékezéseivel. A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtokon hazánk egyetlen lovaskocsi-múzeumát látogathatjuk meg, illetve a lovardában a híres mezőhegyesi Nóniusz lovakkal ismerkedhetünk.

Makón a Hagymatikum Gyógy- és Élményfürdőben többféle medence, gyógyiszapkezelés és 9 különböző szauna vár minket. A város különlegessége, hogy nincs még egy olyan magyar település, ahol annyi Makovecz-alkotás látható, mint Makón. 12 épülete, köztere található a városban, melyekkel akár szakképzett vezető segítségével is megismerkedhetünk a Makovecz-túrán. A városban sétálva érdemes a makói Lombkorona sétányon is végighaladni, mely során a Maros folyó mellett a fák lombjának csodás világát testközelből is felfedezhetjük.[1]

Bakancslista – Kelet-Magyarország

A bemutatott térség mellett Kelet-Magyarország számos különféle látnivalót és izgalmas programot kínál. Ha úgy döntünk, itt az ideje megismerni természeti, kulturális kincseit és megannyi élménylehetőségét, érdemes megnézni a Bakancslista – Kelet-Magyarország kiadványát. A kiadvány az alábbi linken érhető el: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Bakancslista_Kelet_Web_2.pdf

2_7.png

Forrás: https://mtu.gov.hu/documents/prod/Bakancslista_Kelet_Web_2.pdf

 

 

 

 

 

[1] https://mtu.gov.hu/documents/prod/Bakancslista_Kelet_Web_2.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://travelikum.blog.hu/api/trackback/id/tr816759598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása